ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Silvia Goga

Silvia Goga

Nostalgii ancestrale – dialoguri estetice între abstract și figurativ

Istoria artelor abundă de exemple de artiști care au lucrat și creat împreună. Încă din antichitate putem aminti în acest sens workshop-urile carierelor de marmură din Milos (Grecia) și Carrara (Italia). Fermentul artistic a continuat și în atelierele Evului Mediu și ale renașterii, unde ucenicia unor artiști celebri a fost inițiată în atelierele altor artiști de înaltă clasă și măiestrie; exemplele sunt nelipsite și în arta modernă cu grupuri de artiști cunoscute precum Școala de la Barbizon, Mișcarea Pre-Raphaelită, Manifestul Suprarealiștilor, Der Blaue Reiter și multe altele.

Iată că și cazul artistei Silvia Goga, se înscrie în aceeași tradiție a conlucrării artistice, în împlinirea unor țeluri și crezuri ale artei spiritualizate ce poartă cu sine atât o estetică unitară dar și una care, prin completare, se definește în lucrări de artă unice, cu efecte grafice și suprafețe complexe. Astfel, o serie din lucrările sale sunt realizate în cadrul unor grupuri de artiști ce au împărtășit aceleași aspirații și pasiune pentru artă. Universul pictural al artistei Silvia Goga se înscrie în arta fantastică, onirică, aspirațiile sale estetice și ideatice găsindu-și matca în universul mistic al ritualului, al simbolurilor oculte, precum și al unei iconografii de sorginte spirituală.

O mare admiratoare a picturilor lui Marc Chagall, lucrările Silviei ating un orizont poetic comun ce se definește prin fantezia și nostalgia unor spații și tărâmuri astrale susținute de aluzii delicate ale lumii vegetale și marine. Artista nu se ferește să utilizeze tehnici variate de pictură – acrilic, ulei, pigmenți în stare solidă – urmărind parcă să descleșteze condiția materialității pentru a scoate la lumină realitatea subtilă, conștientă a inspirației și viziunii sale spiritual artistice. Se spune că cei mai mari artiști trăiesc cele mai profunde relații de iubire.

De altfel, pentru a fi într-o relație bună cu propria creativitate implicit înseamnă a fi conectat profund la propriile emoții, pasiuni și dorințe. Cupluri celebre de artiști precum Frida Khalo cu Diego Rivera, Pablo Picasso cu Françoise Gilot, Auguste Rodin cu Camille Claudel și mulți alți artiști moderni, și-au regăsit și potențat inspirațiile artistice unindu-și astfel destinele artistice. În ultimii ani Silvia și Gabriel Goga, au creat un volum mare de lucrări descoperind împreună tehnici stilistice, soluții noi de expresie tot mai subtile și rafinate ce constituie premizele unei arte vizionare.

Felicităm demersul pur, temerar și aspirațional al artistei Silvia Goga, finisând prezenta cronică prin cuvintele pline de tâlc ale filozofului antic Socrate: „Secretul schimbării este să vă concentrați toată energia, nu pe lupta cu vechiul, ci pe construirea noului”.

Pictor Prof. Cojocaru Vergil-Cover

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Jan Leaua

Motto: Arta adună și unește oameni. – născut la 06.12.1968 în comuna Puiesti, județul Buzău …

Caleidoscop politico-economic

Ne apropiem cu pași hotărâți către sfârșitul acestui an, plin de evenimente interne dar mai …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: