ACASĂ / ARTICOLE / Cea de-a 106-a ediție a SuperLigii a pornit la drum.

Cea de-a 106-a ediție a SuperLigii a pornit la drum.

Două foste campioane au revenit printre competitoare

Sezonul 2023-2024 al campionatului primei divizii la fotbal din România (SuperLiga) a plecat la drum la jumătatea lunii iulie. Aceasta este cea de-a 106-a ediție a întrecerii fotbalistice din țara noastră și a 86-a în sistem divizionar. Ca noutate, această ediție a adus la start două foste campioane, Dinamo București și Oțelul Galați, care au promovat în vara acestui an în primul eșalon.

Cea de-a treia noupromovată este tot o formație cu „ștate vechi” în prima divizii, Politehnica Iași.

Câștigătoarea Cupei României, în Europa League

România a coborât cu o poziție în clasamentul coeficienților UEFA, până pe locul 26, iar SuperLiga României va trimite campioana tot în turul I preliminar al Ligii Campionilor, ediția 2024-25. Pe de altă parte, ca urmare a modificărilor aduse de UEFA, două echipe vor intra în turul II preliminar al Conference League, sezonul 2024-25 (cea de-a treia competiție fotbalistică europeană, ca importanță) și una în primul tur preliminar a ediției viitoare a Europa League (a doua competiție europeană), aceasta fiind câștigătoarea Cupei României. În anii precedenți, câștigătoarea Cupei intra și ea în al doilea tur preliminar al Conference League. La fel ca și până acum, sistemul de desfășurare a întrecerii prevede ca, la sfârșitul sezonului regular, primele șase echipe să se califice în play-off, iar ultimele zece în play-out.

Echipele clasate pe locurile 9 și 10 (15 și 16) la finalul play-out-ului vor fi retrogradate direct în Liga a II-a, iar ocupantele locurilor 7 și 8 (13 și 14) vor disputa un baraj de promovare/menținere în SuperLigă cu echipele clasate pe locurile 4 și 3 la sfârșitul ediției de campionat 2023-2024 al Ligii a II-a.

Dinamo a scăpat de „purgatoriu”

Prima echipă din sezonul 2022-2023 al Ligii a II-a care și-a asigurat matematic promovarea în SuperLigă a fost Politehnica Iași, după ce a reușit o victorie cu 2-0 împotriva formației Oțelul Galați, în etapa a șasea a play-off-ului. Astfel, ieșenii au revenit în primul eșalon după doi ani de absență. La ultima participare, în sezonul 2020-2021, Poli Iași a retrogradat după ce a încheiat sezonul pe ultimul loc în clasament. Al doilea club care a promovat direct a fost Oțelul Galați, după ce a obținut o victorie, 1-0, împotriva Unirii Dej în ultima etapă a play-off-ului.

Oțelul, fosta campioană a României în sezonul 2010-2011, a revenit pe prima scenă după opt ani de absență. Echipa a retrogradat la finalul sezonului 2014-2015 după ce a încheiat pe penultimul loc în clasament. Între timp, clubul a intrat în faliment a fost desființat în 2016, pentru a se reînființa în iulie 2016 și a reîncepe parcursul sportiv în Liga a IV-a. Cel de-al treilea club care a obținut promovarea a fost Dinamo București, care a câștigat barajul de promovare contra echipei FC Argeș Pitești cu scorul general de 8-5. „Câinii roșii” au revenit astfel în prima ligă după doar un an de absență, clubul retrogradând, pentru prima dată în istorie, la finalul sezonului 2021-2022. La polul opus, formațiile care au părăsit SuperLiga la finalul ediției 2022-2023 au fost CS Mioveni, Chindia Târgoviște și FC Argeș. După două sezoane petrecute în primul eșalon, gruparea din Mioveni a fost prima retrogradată matematic, înainte de finalul competiției, urmată apoi de Chindia Târgoviște, care a luat calea eșalonului secund după un rezultat de egalitate, 2-2, înregistrat cu FC Voluntari, în ultima etapă a play-out-ului.

Chindia a petrecut patru sezoane consecutive în prima ligă. Lista a fost completată de FC Argeș după ce piteștenii au pierdut cu scorul general de 8-5 barajul de menținere/ promovare cu Dinamo.

CFR Cluj, principala favorită la titlu

Deși a ratat titlul în sezonul precedent, după ce a fost campioană cinci ani la rând, iar antrenorul Dan Petrescu a părăsit echipa, fiind înlocuit în această vară cu italianul Andrea Mandorlini, CFR Cluj este favorita caselor de pariuri pentru câștigarea ediției 2023-2024 a SuperLigii. Casele de pariuri le-au acordat „feroviarilor” din Gruia cota 3,25 pentru câștigarea titlului, ardelenii fiind urmați la o mică distanță de FCSB, care are cota 3,50. Podiumul este completat de Universitatea Craiova, cotată cu 6,00 pentru adjudecarea celui mai râvnit trofeu din fotbalul românesc.

Oarecum surprinzător,Farul Constanța, campioana en titre, este văzută cu a patra șansă la titlu, primind o cotă de 6,5. Clubul patronat și antrenat de Gheorghe Hagi este urmat, în ordine, de Rapid (cota 8,5) și, la mare distanță, de Sepsi Sfântu Gheorghe (cota 25,00). Dinamo, echipă ce are în palmares nu mai puțin de 18 titluri (ce-i drept, ultimul fiind cucerit în sezonul 2006-2007), are abia șansa a 13-a la câștigarea campionatului, cu o cotă de 200,00. Cele mai mici șanse la titlu le are, în opinia caselor de pariuri, nou-promovata Oțelul Galați, echipa antrenată de fostul internațional Dorinel Munteanu având în acest sens o cotă de 1000,00.

Mugur Băileșteanu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: