ACASĂ / ARTICOLE / De 60 de ani, Madrigalul schimbă România prin muzică

De 60 de ani, Madrigalul schimbă România prin muzică

Anna Ungureanu, dirijor şi Emil Pantelimon, managerul Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, au deschis noul sezon „Nocturne”, luni, 23 octombrie, ora 23:00, la TVR 1.
Sărbătoarea celor 20 de ani de existenţă a emisiunii a început printr-o ediţie cu totul specială, dedicată Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

În ediţia nr. 1 a noului sezon Marina Constantinescu ne-a ghidat prin istoria de 60 de ani a corului, începută în 1963 din visul unui om genial, ieşit din orice tipar – maestrul Marin Constantin. De atunci şi până în prezent, Madrigalul schimbă România prin muzică. Forţa şi puterea celor doi invitaţi duc acest nume peste tot în ţară şi în afara ei, prin spectacole, expoziţii, lansări de viniluri şi DVD-uri, ansamblul având chiar şi propriul muzeu la Aeroportul „Henri Coandă”, dar şi un salon la Palatul Parlamentului.

Iar cea mai recentă întâlnire pe care o dau publicului este expoziţia de la Art Safari, unde au creat un spaţiu magic în care te laşi purtat cu plăcere, pe muzică antică, din trecut în prezent. Anna Ungureanu şi Emil Pantelimon sunt amândoi din Sf. Gheorghe, dar s-au cunoscut la Bucureşti. El este managerul cu studii de ştiinţe politice şi diplomaţie pentru care ziua de lucru are 20 de ore şi care ghidează neobosit o moştenire uriaşă din dorinţa de a duce muzica Madrigalului peste tot în această lume.

„Mi-am dat repede seama că cel mai sănătos este să mă înconjor de oameni mult mai deştepţi ca mine”, îi mărturiseşte Emil Pantelimon, Marinei Constantinescu. Discipol al maestrului Constantin, Anna Ungureanu este, de asemenea, o forţă deghizată într-o prezenţă delicată, care ţine în braţele şi privirea ei comuniunea perfectă dintre cor şi dirijor.

Pe măsură ce s-au adunat deceniile de activitate muzicală, notorietatea ansamblului s-a consolidat în urma celor peste 4.500 de concerte susținute și cele peste 60 de cd-uri înregistrate, sub coordonarea fondatorului, care s-a stins în 2011. Discipolii maestrului Marin Constantin au dus mai departe conceptul unic creat prin sonoritatea specifică, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare.

Repertoriul corului include sute de lucrări din perioada Renașterii europene, muzică bizantină, bijuterii ale muzicii clasice românești, tradiționalele colinde, compoziții contemporane și lucrări vocal instrumentale.Dealtfel,chiardenumireaansamblului denotă înclinația spre creația medievală, madrigalul fiind o scurtă compoziție muzicală vocală, polifonică, cu caracter liric, specifică secolului al XVI-lea. În anul 2003, Corul Madrigal a primit din partea Președinției României Ordinul “Meritul Cultural” în Grad de Comandor.

Statutul de ambasador cultural al Corului Madrigal a fost reconfirmat recent, la Geneva, când ansamblul a primit titlul de Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, prin premiul “Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”. Distincția a fost acordată la Palatul Națiunilor Unite, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate, desfășurat la finalul anului 2016.

De asemenea, în 2017, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, a concertat la Ierusalim, în cadrul unui eveniment ale cărui obiective au fost explorarea valorilor culturale universale și promovarea identității culturale europene. Despre puterea echipei şi a minunatului vers care îi călăuzeşte „Nimic pentru tine, tot pentru toţi”. Despre munca din spatele spectacolelor – repetiţii, costume, decoruri, despre amprenta pe care Madrigalul a aşternut-o în istorie, dar şi despre un viitor care nu poate ieşi decât strălucit din mâinile celor doi şi din vocile corului, toate laolaltă le-am putut urmări în aceasta emisiune.

Anca Bogdan Dănilă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Capitalele Țării Românești-București

Arheologia a dovedit existența omului pe teritoriul orașului din cele mai vechi timpuri, paleoliticul inferior. …

Ion N. Ionescu Bizeț

Unul dintre ctitorii învățământului ingineresc din țara noastră, educator complex, fondator al Gazetei Matematice Nu …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: