ACASĂ / ARTICOLE / Drogurile, un pericol real trafic, consum și deținere de droguri

Drogurile, un pericol real trafic, consum și deținere de droguri

Drogurile reprezint din punct de vedere social, economic și sanitar care afectează milioane de persoane în întreaga lume. ă un fenomen complex Drogurile, sunt substanțe licite sau ilicite al căror consum (din motive medicale sau din alte motive) determină fenomene de dependență, toleranță, sevraj. De exemplu: alcoolul, tutunul, tranchilizantele, amfetaminele, cannabis, cocaina, opiul şi derivații săi, metadona, lsd, solvenții etc.

Aspecte de ordin legisilativ

Infracțiunea de trafic de droguri este incriminată în legislația română prin legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Infracțiunea de trafic de droguri se referă la cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, care se pedepsesc cu închisoarea și interzicerea unor drepturi. Dacă infracțiunea de trafic de droguri se referă la droguri de mare risc, atunci pedeapsa prevăzută de lege cu închisoarea, este mai mare. Aceste infracțiuni sunt anchetate de procurori din cadrul DIICOT, cu sprijnul lucrătorilor specializați de poliție judiciară. În procesul penal te poate ajuta și este indicat să fii reprezentat de un avocat specializat în infracțiunile de trafic, consum și deținere de droguri.

Pentru o individualizare corectă a pedepselor, stabilite pe baza evaluării stării de pericol create prin traficarea anumitor tipuri de substanțe psihoactive și pe baza gravității faptei, drogurile au fost împărțite în două categorii:

Droguri de mare risc: cocaina, amfetamina, ecstasy, metadona, heroina, lsd, ciupercile halucinogene, precum și alte plante și substanțe înscrise în tabelele anexa nr. i-ii din legea nr. 143/2000. Droguri de risc: canabis, diazepam, midazolam, imidazole, temazepam, benzodiazepin, ketamina, precum și alte plante și substanțe înscrise în tabelul anexa nr. iii din legea nr. 143/2000. În martie 2023, a intrat în vigoare legea nr. 45/2023 pentru modificarea și completarea legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și pentru modificarea legii nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare privind drogurile și etnobotanicele.

Au crescut pedepsele pentru trafic național și trafic internațional de droguri, traficantul de droguri de mare risc va primi întotdeauna pedeapsă cu închisoarea în penitenciar. Pedepsele pentru cei care dețin droguri în vederea consumului propriu au rămas aceleași. Au crescut pedepsele pentru traficanții de etnobotanice iar consumatorii nu vor fi pedepsiți.

Au crescut pedepsele pentru trafic de droguri. Astfel, cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea și deținerea pentru trafic de: – droguri de risc (ex: canabis) erau pedepsite în 2-7 ani închisoare, de acum va fi 3-10 ani închisoare; – cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea, deținerea de droguri de mare risc (ex: cocaină, heroină, ecstasy) pentru trafic erau pedepsite cu 5-12 ani închisoare, de acum va fi 5-15 ani închisoare. Aceasta înseamnă că nu se va putea suspenda executarea pedepsei (posibilă doar pentru pedeapsa de maxim 3 ani închisoare), ci traficantul de droguri de mare risc va fi condamnat automat cu detenție în penitenciar.

Au crescut pedepsele pentru traficul international de droguri. Astfel, importul și exportul de: – droguri de risc erau pedepsite cu 3-10 închisoare, de acum vor fi pedepsite cu 5-15 ani închisoare; – importul și exportul de droguri de mare risc erau pedepsite cu 7-15 ani de închisoare, de acum vor fi pedepsite cu 10-20 ani închisoare; A crescut pedeapsa pentru distribuitor în caz de deces al consumatorului. Astfel, în caz de deces al consumatorului, până acum traficantul de orice droguri, cel care îndemna la consumul de droguri de mare risc sau doctorul care prescria droguri în afara cadrului legal erau pedepsiți cu 10-20 ani închisoare.

De acum, pedeapsa va fi de 15-25 ani închisoare, adică mai grav decât o infracțiune de omor. Se observă asadar că protecția penală acoperă multe fapte ce nu presupun vreun câștig patrimonial sau o anumită frecvență și pot atrage răspunderea penală chiar dacă sunt comise izolat.

De pildă, simpla deținere de droguri este sancționată penal, iar consumul implică de cele mai multe ori și deținerea substanțelor. Punerea la dispoziție a unei locuințe sau a unui local în vederea consumului de droguri, cu bună știință de către o persoană, constituie infracțiune și se pedepsește conform legii. În acest sens, potrivit art. 5 din legea 143/2000: ”punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi”.

Nu este așadar necesar ca persoana care pune la dispoziție locuința sau localul, să dețină sau să consume acele droguri. Tolerarea unui astfel de consum de droguri în locuința sau în localul propriu, este suficientă pentru atragerea răspunderii penale. Nu s-au modificat pedepsele pentru cei care dețin în vederea consumului.

Astfel, dacă pentru consum propriu se cultivă, cumpără sau deține droguri de risc a rămas sancțiunea actuală de 3 luni – 2 ani închisoare sau amendă 1.200-125.000 lei; pentru droguri de mare risc a rămas pedeapsa actuală de închisoare 6 luni – 3 ani.

Cu privire la etnobotanice – orice operațiuni de vânzare, transport, știind că e vorba de etnobotanice erau pedepsite în 6 luni- 3 ani închisoare sau amendă, de acum va fi 2-7 ani închisoare;

– orice operațiuni cu substanțe despre care trebuia să știi că sunt etnobotanice erau pedepsite în 3 luni- 2 ani închisoare sau amendă, de acum va fi 1-5 ani închisoare;

– orice operațiuni nelegale cu asemenea substanțe dacă pretinzi că sunt permise de lege sau autorizate erau pedepsite la 1-5 ani închisoare, de acum va fi 2-7 ani închisoare;

– publicitatea pentru etnobotanice era sancționată cu închisoare 1 lună-1 an sau amendă, de acum va fi 1-5 ani închisoare. Procurarea de etnobotanice pentru consum propriu nu este infracțiune.

Bine de reținut: – nu se pedepsește persoana care, mai înainte de a fi începută urmărirea penală denunță autorităților competente participarea sa la o asociație sau înțelegerea în vederea comiterii uneia dintre infracţiunile prevăzute de legea susmenționată, ca fiind ilegale, permițând astfel identificarea şi tragerea la răspundere penală a celorlalți participanți.

– persoana care a comis una din infracțiunile prevăzute de legea susmenționată, iar în timpul urmăririi penale denunță şi facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor prevăzute de lege.

– drogurile şi alte bunuri care au făcut obiectul infracțiunilor respective se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.

– se confiscă, de asemenea, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea drogurilor şi a altor bunuri. Și în România, media de vârstă a consumatorilor de droguri ilegale a scăzut în ultimii ani de la 20-25 de ani la 15 ani, cea mai mare teamă fiind legată de posibilitatea ca propriul copil să fie tentat să consume droguri şi să devina dependent. Dependența de droguri este o luptă pe viață, care necesită răbdare și curaj pentru a o depăși.

Av. Tatiana Rădulescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Iulia Hasdeu

2 noiembrie 1869 București-17 septembrie 1888 București Ne bucurăm atunci când citim sau scriem despre …

Biserica şi rolul ei în societatea românească contemporană

Sfânta Biserică este instituţia divino-umană care a luat fiinţă în mod nevăzut sau tainic pe …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: