Cu ocazia zilei de 10 mai, în urma propunerii ministrului Lucrărilor Publice, precum și ca urmare a raportului lui Al. Lahovari, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 8.679 din 11 mai 1893, regele Carol I a semnat în București, la 15 mai 1893, decretul nr. 1.999 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 48 bis 1/1893), prin care acorda lui Anghel Saligny, inginer inspector, Ordinul „Steaua României” în gradul de Comandor, cu dreptul de a purta însemnele civile.
Potrivit adeverinței de primire a brevetului de Comandor al Ordinului „Steaua României”, semnată la București, în 4/16 iunie 1893. Anghel Saligny s-a născut la 2 mai 1854, în comuna Șerbănești, plasa Zeletin, județul Tecuci, își avea domiciliul în București, era inspector general clasa II în Corpul Tehnic al Statului, șef de serviciu la Căile Ferate Române și profesor la Școala de poduri și șosele. Prezentăm, apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, descrierea decorației, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București și de pe siteul: https://www.ordersandmedals.ro.
Ordinul „Steaua României” a fost instituit prin legea nr. 1.108 din 10 mai 1877 și avea scopul de a recompensa serviciile militare și civile aduse statului român. Conform Regulamentului Ordinului „Steaua României” nr. 2002 din 6 august 1885 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 103 din 10 / 22 august 1885, pp. 2098-2101):
„Decorația Steaua României este o cruce cu smalț albastru, înconjurată de raze, purtând coroana regească. Centrul crucii este de smalț roșu, înconjurat cu ramuri de stejari verzi, având pe o parte vulturul cu deviza IN FIDE SALUS, iar pe cealaltă parte cifra regelui Carol I încoronată de o coroană închisă, terminată cu glob crucifer, totul aurit. Crucea, cu smalț albastru, este, pentru Comandori, de aur și cu diametrul de 60 milimetri. Comandorii poartă decorațiunea la gât, legată cu o cordea moarată roșie, cu marginile albastre”.
Laurențiu-Ștefan Szemkovics
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro