ACASĂ / ARTICOLE / Ordinul „Steaua României” acordat în 1893 lui Anghel Saligny

Ordinul „Steaua României” acordat în 1893 lui Anghel Saligny

Cu ocazia zilei de 10 mai, în urma propunerii ministrului Lucrărilor Publice, precum și ca urmare a raportului lui Al. Lahovari, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 8.679 din 11 mai 1893, regele Carol I a semnat în București, la 15 mai 1893, decretul nr. 1.999 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 48 bis 1/1893), prin care acorda lui Anghel Saligny, inginer inspector, Ordinul „Steaua României” în gradul de Comandor, cu dreptul de a purta însemnele civile.

Decretul regal nr. 1.999 din 15 mai 1893 (Arhivele Naționale Istorice Centrale)

Potrivit adeverinței de primire a brevetului de Comandor al Ordinului „Steaua României”, semnată la București, în 4/16 iunie 1893. Anghel Saligny s-a născut la 2 mai 1854, în comuna Șerbănești, plasa Zeletin, județul Tecuci, își avea domiciliul în București, era inspector general clasa II în Corpul Tehnic al Statului, șef de serviciu la Căile Ferate Române și profesor la Școala de poduri și șosele. Prezentăm, apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, descrierea decorației, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București și de pe siteul: https://www.ordersandmedals.ro.

Adeverința lui Anghel Saligny de primire a brevetului de Comandor al Ordinului „Steaua României” (Arhivele Naționale Istorice Centrale).

Ordinul „Steaua României” a fost instituit prin legea nr. 1.108 din 10 mai 1877 și avea scopul de a recompensa serviciile militare și civile aduse statului român. Conform Regulamentului Ordinului „Steaua României” nr. 2002 din 6 august 1885 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 103 din 10 / 22 august 1885, pp. 2098-2101):

Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor, civil

„Decorația Steaua României este o cruce cu smalț albastru, înconjurată de raze, purtând coroana regească. Centrul crucii este de smalț roșu, înconjurat cu ramuri de stejari verzi, având pe o parte vulturul cu deviza IN FIDE SALUS, iar pe cealaltă parte cifra regelui Carol I încoronată de o coroană închisă, terminată cu glob crucifer, totul aurit. Crucea, cu smalț albastru, este, pentru Comandori, de aur și cu diametrul de 60 milimetri. Comandorii poartă decorațiunea la gât, legată cu o cordea moarată roșie, cu marginile albastre”.

Laurențiu-Ștefan Szemkovics

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Iulia Hasdeu

2 noiembrie 1869 București-17 septembrie 1888 București Ne bucurăm atunci când citim sau scriem despre …

Biserica şi rolul ei în societatea românească contemporană

Sfânta Biserică este instituţia divino-umană care a luat fiinţă în mod nevăzut sau tainic pe …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: