ACASĂ / ARTICOLE / EROTIKON de Andrei Enescu (Andreas Erotokritos pseudonim)

EROTIKON de Andrei Enescu (Andreas Erotokritos pseudonim)

Mă bucur că poezia are adepți noi în ceea ce privește scrierea ei. Această broșură de versuri, crezi, citind titlurile poeziilor, că te va pune în fața tălmăcirii din filozofii mai mult ori mai puțin alambicate, a celui mai minunat, prezent și disputat sentiment de care suntem în stare, iubirea. Drumeția făcută în exprimare și redare de către autor, fac poeziile mai speciale, mai aparte…

Cu absurdități ori ghidușii, cu arome de șofran, cu popas prin Antiohia, oraș din lumea antică, unde parcă și muzele deranjează uneori, fantezia aduce exprimări care au un numitor comun, dragostea. Așa cum o înțelege fiecare. Mahatma Gandhi spunea – “Unde este iubire, acolo este viața”. Și desigur nu există nimic mai minunat ca viața.

Iubirea, sentimentele puse la spălat cu balsam de catifelare (expresia autorului), iubirea aceea care devine credință, este aici zbaterea literei inimii, de a fi transformată în cuvânt atunci când te cunoști pe tine. Iar sensurile vibrând sigur, te regăsești pe tine în zilele ce par scurte pentru gânduri, și aduc mulțumirea transformată în arta de a fi cu adevărat nobil.

Ținutul Hades, numele lui Prometeu, Attica, Elpis, Medeea, sunt cele care te duc în lumea argonauților, mitologie, a legendelor cu zei, și te gândești parcurgând poeziile ce ar putea să reprezinte, ce subiect ar aborda! Dar citind, constați că poetul este un realist, revine în timpul real cu îndeletnicirile obișnuite, dar metaforic trimiterea este inteligent făcută.

Conservând ordinea și timpul în univers, Nemesis reprezintă în mitologia greacă cea care cântărește fericirea și nenorocirea. EA este prezentă într-un dialog în care Iubirea este personajul principal, și are calitatea supremă de a renaște in rochie de mireasă. Când te încearcă sentimentul că totul este pierdut, apare speranța si se reia ciclul iubirii.

Doina Bârcă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Câteva consideratii asupra antologiei de autor „În constelafia fiinfei”-editura Bogdania, Focşani, 2024

Ajuns la borna 70 de ani a vârstei sale terestre, prietenul şi colaboratorul Revistei „Independenţa …

Părintele nostru Patriarh

Luni – 30.09.2024, Preafericitul Părinte Daniel va împlini 17 ani de strălucit, rodnic, vrednic, harnic, …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: