Mă numesc Leonard Toteanu, m-am născut în Câmpulung Muscel unde am urmat școala primară și liceul (Dinicu Golescu). În 1989 am ajuns la București pentru a urma cursurile Universității din București la Facultatea de matematică și informatică. De la terminarea studiilor am înființat o companie în domeniul IT. Pasiunea pentru pictură a venit târziu și dintr-o întâmplare, realizările mele de până atunci fiind mai degrabă premiile la concursurile de matematică. Împreună cu un prieten am hotărât să ne lansăm în producția de papetărie.
Pentru că ne trebuiau realizate mici desene pentru a înfrumuseța caietele pe care urma să le producem am desenat un elefant într-un program simplu de calculator ”Paint” din Windows. Această întâmplare m-a făcut să încep să desenez din ce în ce mai mult întâi digital apoi pe hârtie și canvas. Mi-amamenajatominiexpoziție permanentă la Câmpulung în cafeneaua pe care o dețin împreună cu soția (”Cafenea Coloniale”). Văzând că picturile mele par interesante pentru clienții cafenelei m-am gândit să încerc să arăt ceea ce fac și unor artiști profesioniști. Susținerea doamnei Maria Constantinescu în calitate de curator mă onorează și îmi dă încredere.
L-am cunoscut pe Leo, prin Liviu Mățăoanu, (membru al Uniunii Scriitorilor, reporter radio si TV, din Câmpulung – Argeș); care, mi-a spus că este un pictor special. Am rămas surprinsă, cum poate să redea esențialul în tot ce pictează sau desenează; ceea ce este destul de greu, chiar și pentru colegii mei profesioniști. Tot ce realizează, are umor și chintesență, chiar și în micile filme animate.
Sper deosebire de mulți colegi care au fost obligați să picteze în stilul profesorilor, deformândule multe calități native, el a scăpat de această latură și de aceea are multă personalitate, deoarece are mult talent, chiar har nativ. Pe 9 mai are prima expoziție în București, la Centrul Cultural ART4ALL, apoi pe 4 iunie la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, iar pe 18 iulie, la Muzeul Național al Țăranului Român, ceea ce-i conferă recunoașterea ca artist de calitate.
Îmi face deosebită plăcere, să fiu curatoarea expozițiilor lui. Ion Țuculescu, care era medic, (nu avea studii la Universitatea de Artă) este unicul român, care a luat premiu la Bienala de la Veneția. Abia aștept următoarele expoziții și progresele lui ca artist „altfel”. ◆ Maria Constantinescu
Maria Constantinescu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro