ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / Euro 2024 – turneul final la care vom striga din nou „Hai România!

Euro 2024 – turneul final la care vom striga din nou „Hai România!

După o lungă a ș t e p t a r e , românii vor urmări din nou cu emoții un turneu final. În perioada 14 iunie-14 iulie, se va desfășura în Germania ediția din 2024 a Campionatului European de fotbal, iar printre competitoare se numără și echipa națională a României. Tricolorii au ajuns la o competiție de anvergură după opt ani de așteptare, precedenta participare având loc în anul 2016, când echipa noastră a evoluat la Europeanul găzduit atunci de Franța.

Ne luptăm în grupă cu Ucraina, Belgia și Slovacia La Euro 2024, naționala României a fost repartizată în Grupa E, unde va avea ca adversare Belgia, Slovacia și Ucraina. Tricolorii vor debuta la turneul final pe 17 iunie, de la ora 16:00, când vor întâlni Ucraina, meciul urmând să se dispute la Munchen, pe spectaculosul stadion al lui Bayern.

Al doilea meci va fi cu Belgia, favorita grupei, programat pe 22 iunie, de la ora 22:00, pe arena „Rhein Energie” din Koln, iar pe 26 iunie, pe arena „Waldstadion” din Frankfurt, echipa noastră va înfrunta Slovacia, de la ora 19:00. Partidele României, precum și celelalte din cadrul competiției, vor fi transmise de postul Pro TV. Ucraina, prima echipă pe care România o va înfrunta la Euro 2024, este și ultima din grupă calificată la turneul final.

Reprezentativa pregătită de Serghei Rebrov a obținut biletele pentru Germania în urma disputării a două meciuri de baraj, unde a învins cu același scor, 2-1, naționalele din Bosnia-Herțegovina și Islanda. Ucraina se află la cea de-a patra calificare consecutivă la un Campionat European, iar pe site-ul de specialitate Transfermarkt, lotul reprezentativei țării vecine este evaluat la 354 de milioane de euro. Comparativ, lotul României valorează doar 96 de milioane de euro.

Cei mai importanți jucători ai Ucrainei sunt căpitanul Oleksandr Zinchenko (legitimat la Arsenal, evaluat la 42 de milioane de euro), Mykhaylo Mudryk (Chelsea, 35 de milioane de euro) și Artem Dovbyk (Girona, 30 de milioane). De asemenea, ucrainenii mai au în lot și alți jucători din Premier League (Vitalyi Mykolenko – Evetron și Ilya Zabarnyi – Bournemouth), dar și de la Real Madrid – portarul Andriy Lunin. România și Ucraina s-au întâlnit până acum de șase ori, tricolorii câștigând trei partide, pierzând de două ori, în timp ce un joc s-a încheiat la egalitate. Belgia este cotată ca marea favorită a grupei, în condițiile în care are în lot fotbaliști de clasă precum precum Lukaku, De Bruyne sau Trossard.

Formația antrenată de Domenico Tedesco s-a calificat la Euro de pe primul loc dintr-o grupă din care au mai făcut parte Austria, Suedia, Azerbaidjan și Estonia, obținând șase victorii, două egaluri și nepierzând niciun joc. În plus, atacantul Romelu Lukaku a fost golgheterul acestor preliminarii. În cele 11 meciuri directe disputate cu Belgia, România a obținut 4 victorii și două rezultate de egalitate. Chiar dacă la o primă vedere pare un adversar facil, Slovacia, echipă pregătită de italianul Francesco Calzona, are în componență jucători de talie mondială, precum Skriniar (PSG), Lobotka (Napoli) sau Hancko (Feyenoord).

Împotriva Slovaciei, România a jucat de 11 ori, iar palmaresul este clar în favoarea noastră: 5 victorii și 5 remize, singura înfrângere fiind înregistrată într-un amical, la Bratislava, în 1942. Slovacii au ajuns la turneul final ocupând locul 2 într-o grupă câștigată de Portugalia, peste Luxemburg, Islanda, Bosnia-Herțegovina și Liechtenstein. În preliminarii, au înregistrat 7 victorii, o remiză și două înfrângeri, ambele la limită, cu lusitanii. Obiectiv – calificarea în fazele finale Obiectivul declarat al naționalei României la Campionatul European din această vară este depășirea fazei grupelor.

„Obiectivul nostru este să mergem mai departe, să trecem de această grupă. Vom continua să muncim ca și până acum, avem drumul nostru, șansa noastră, și împreună, cu unitate și încredere, am demonstrat că putem realiza multe lucruri frumoase. Nu va fi ușor, toate formațiile de aici sunt valoroase”, a precizat selecționerul Edward Iordănescu. „Acest Euro trebuie să reprezinte o etapă în ceea ce priveşte construirea celei mai importante generaţii din ultimii 20 de ani. Şi evident, obiectivul intermediar este ieşirea din grupe. Va fi o luptă cu noi înşine, astfel încât dacă jucătorii noştri vor avea capacitatea să se autodepăşească, cu siguranţă vor obţine rezultate remarcabile”, a declarat și președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

Potrivit cotelor acordate de casele de pariuri, favorită la câștigarea acestei ediții a Campionatului European de fotbal (a 17-a din istorie) este Anglia, care are cota 4.00 pentru un astfel de succes. Insularii sunt urmați în această ierarhie de Franța (cota 5.00) și de țara gazdă a întrecerii, Germania (cota 8.00). România, calificată la primul ei turneu final după 8 ani, are printre cele mai mici șanse de a ridica trofeul, cotele tricolorilor variind între 100.00 și 150.00. Sub echipa noastră se află Slovacia (200.00), Slovenia (250.00) și Albania (300.00).

Mugur Băileșteanu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Halterofila Mihaela Cambei, medalii de aur și record european

Ușor-ușor, sportivii români încep să triumfe din nou în competițiile internaționale. Halterofila Mihaela Cambei (21 …

Vasile Dîba, primul campion olimpic român la kaiac

Jocurile Olimpice de vară din 1976, de la Montreal, au rămas în istorie ca „Olimpiada …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: