ACASĂ / ARTICOLE / ESEU / ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE… (II)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE… (II)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE… (II)

 

Verbul a datora are sensul de „a avea de plătit cuiva o datorie (bănească) sau a avea o datorie morală sau legală faţă de cineva”: „Datorăm bani unităţii bancare de la care ne-am împrumutat”, „Datorez respect părinţilor şi înaintaşilor”…
Verbul a datori are acelaşi sens cu „a datora”. Dar, participiul cu forma de feminin singular a devenit prepoziţie a cazului Dativ, alături de „graţie”, „mulţumită”. Graţie şi mulţumită se folosesc în sens pozitiv: „Graţie efortului susţinut a depăşit toate dificultăţile”.
Datorită are sensul „din cauză”, „din pricina”, „cauzator de” (cf. DEX): „Eşecul se datoreşte lipsei de experienţă”. Există specialişti care susţin că prepoziţia datorită are acelaşi sens cu „graţie, mulţumită” şi se foloseşte în sens pozitiv. Deoarece deseori se aude „preşedenţie”, în loc de „preşedinţie” (forma corectă), precizăm că acest substantiv este derivat de la substantivul „preşedinte” cu ajutorul sufixului „ie”. Se produce alternanţa t/ţ, dar rădăcina rămâne: „preşedint/ preşedinte – preşedinţie; împărat – împărăţie etc.
Una dintre greşelile de exprimare des întâlnite este greşitul acord în număr al adverbului care determină un adjectiv, în formulări de tipul: „cele mai bine conservate produse”, „cea mai bine făcută lege este”. În aceste construcţii există adjectivul acordat cu substantivul determinat: conservate determină substantivul produse (făcută determină substantivul lege).
Adverbul bine determină adjectivul.
Gradul de comparaţie „cel mai” este al adverbului. Corect este deci „cel mai bine conservate”, „cel mai bine făcută” (deci „legea făcută cel mai bine”, „produsele conservate cel mai bine” fiind logica propoziţiilor respective).

FLOAREA NECŞOIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Statul eșuat

Constituția noastră a fost rodată de cătr cei care s-au ezat vremeln pe scaunul puterii. …

Țepe românești

Ce ar reprezenta țeapa? Un par lung, ascuțit la un capăt, folosit în Evul Mediu …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: