Prezența la vot atât în țară cât și în diaspora a fost cu puțin peste 50%, semn că la nivelul omului de rând are loc un fel de neîncredere la adresa listelor de candidați propuși.
Osecvență temporală care în prezent se realizează într-o serie de state cu democrații așa-zis consolidate și unde exponenții vizibili se erijează în viitori conducători ai țărilor pe care acum le conduc. Este evident că în acest parcurs democratic nu au cum să intre în analiză/discuție țări care au ca unic țel: perpetuarea unor structuri dominatoare/dictatoriale pentru simplul motiv că oamenii care se prezintă la vot nu au niciun fel de altă opțiune decât alegerea conducătorului iubit.
La noi, după o campanie electorală mai mult decât discretă, față de precedentele, generată de limitări ale unor prerogative de expunere publică, iată că acest mix politic PSD-PNL în principiu a ieșit cumva învingător cu ceva peste jumătate din electorii votanți. Că în interior decantarea binomului învingători/perdanți a fost mai degrabă îndreptată spre PSD, PNL-ul pierzând la nivel județean și local într-o proporție semnificativă, asta va trebui să fie o temă de viitor asupra agregatelor între partidele care au dorința de a accede la putere, trecând ușor peste doctrinele așezate la baza formării lor ca actori politici. Fără a diseca în detaliu acest segment electoral, la Capitală a câștigat fostul și actualul Nicușor Dan.
Un intelectual de excepție, olimpic prin anii adolescenței sale, matematician, vulnerabil la capitolul comunicare, dar apreciat de votanți ca fiind sincer și nu în ultimul rând cu un nivel de viață modest, semn că nu s-a dedulat la șpăgi ori alte foloase ca majoritatea unor aleși care au în cârcă dosare penale ce vizează în principal corupția.
La Capitală Nicușor Dan a câștigat cât toți candidații de pe listă la un loc. În rest la sectoare nu pot evidenția decât pe Negoiță la sectorul 3 (cu peste 70%) și Ciucu la sectorul 6 care chiar au realizat lucruri deosebite pe multiple planuri de gestionare a problemelor locale pentru care au fost învestiți. Cu ocazia alegerilor locale s-au înregistrat cum era de așteptat o serie întreagă de contestații, capul de afiș fiind acuzele de fraudare la sectoarele 1 și 2.
De fapt, sectorul 1 are un istoric pe acest subiect, deoarece și la alegerile de acum patru ani, rezultatele au fost contestate ca și acum pe parcursul a peste două săptămâni. În peisajul electoral de dincolo de granițe se detașează negativ prezența la vot a diasporei. Chiar dacă au fost dublate secțiile de votare, cei care au depus buletinele au fost sub jumătate față de alegerile precedente, semn că pe acolo, românașii noștri s-au integrat complet și nu prea îi mai interesează ce se întâmplă în țara lor de obârșie. Au considerat că pe la noi factorul politic în principiu nu prea îi ajută cu mai nimic.
Un mare scandal planează pe marea prăduială românească din Londra. Firme de casă ale diplomaților au organizat alegerile într-un hotel Hilton cu o chirie pentru doar două de zile de 1,6 milioane de lire sterline. În alți ani sumele erau modice, organizarea alegerilor fiind prin școli ori alte așezăminte. Prăduiala este generalizată nu numai în România ci și în alte locații din alte țări care au găzduit alegerile din precedenții ani. Acum este o anchetă de amploare la ambasada din Londra. Acolo au fost înființate firme românești care să asigure mentenanța secțiilor de votare organizate cu cheltuieli uriașe.
Rezultatele finale la Europarlamentare stabilesc următoarea ierarhie: PSD-PNL – 48,55%, AUR – 14,93%, ADU (Alianța Dreapta Unită) – 8,71%, UDMR – 6,48%, SOS România – 5,03%, REPER – 3,74%, iar candidatul independent Nicolae-Bogdănel Ștefănuță – 3,08%. În privința atribuirii celor 33 de mandate alocate României în Parlamentul European: Alianța PSD-PNL – 19 mandate, AUR – 6 mandate, ADU – 3 mandate, UDMR – 2 mandate, S.O.S. România – 2 mandate, independent Ștefănuță Nicolae Bogdănel – 1 mandat.
Într-un comunicat din 1.07.2024, Curtea de Apel București a admis soluționarea cererilor REPER de renumărare a voturilor la alegerile europene în mai multe secții de vot din țară. Oricum fondul principal și anume scorurile obținute de principalii competitori nu vor fi afectate într-o măsură semnificativă. La alegerile locale s-a votat pentru primarii din fiecare comună, oraș sau municipiu, pentru consilierii locali și județeni precum și pentru președinții de Consilii Județene. Prezența la vot atât în țară cât și în diaspora a fost cu puțin peste 50%, semn că la nivelul omului de rând are loc un fel de neîncredere la adresa listelor de candidați propuși.
Mulți sunt necunoscuți, ori cu probleme penale, unul ales este mort de ceva ani, fie nu au făcut mai nimic pentru comunitate dar cu priză la un segment semnificativ de alegători. La nivel central PSD și PNL au fost marii câștigători (PSD peste 36% din primării, PNL cu peste 31%) urmate de AUR cu aproape 7%. Dacă eșichierul politic în mare parte s-a stabilizat pe aliniamentul celor trei câștigători PSD-PNL-AUR se pune acum o problemă de maximă urgență și anume a asumării răspunderii pe ținte cheie care sunt amânate de la o legislatură la alta.
Este evident că trebuie să așteptăm și rezultatul alegerilor prezidențiale și parlamentare, care în extremis au fost fixate astfel: alegeri prezidențiale turul I pe data de 24.11.2024 și turul II pe 8.12. a.c., iar cele parlamentare în data de 1.12.2024. Așadar în acest an alegerile vor ocupa trei duminici consecutive, incluzând și Ziua Națională a României. Oricum se impune ca o măsură importantă, pentru viitor, redimensionarea actualelor structuri teritoriale. Comune cu câteva zeci de locuitori ori sute, care nu se pot autoîntreține.
Ar trebui ca o comună să nu aibă sub 10-15.000 de locuitori, ori un oraș sub aceste limite. O altă problemă ar reprezenta-o finanțarea de la bugetul centralizat, deoarece unele zone produc valori semnificative iar altele sunt total sau parțial dependenți de finanțarea de la centru. Actualul primar al Capitalei a strecurat o idee și anume că structura de colectare a veniturilor la bugetul Capitalei trebuie coordonată de la acest nivel.
Pe acest subiect s-a așternut o suspectă tăcere. Și nu întâmplător. În Capitală și nu numai au apărut pe lângă investiții benefice – parcări (nu cele generate de vopsitul carosabilului), terenuri de joacă pentru copii, modernizarea și dotarea unor zone de recreere dar și multe pe care le consider mai puțin utile cum ar fi fântâni arteziene în locații care mai degrabă încurcă circulația, construcții metalice faraonice precum cele din zona cimitirului Bellu etc.
Pentru că la Capitală nu avem un Consiliu Județean ca în restul țării care să armonizeze și să dimensioneze în teritoriu bugetul stabilit, inițiativa actualului primar general mi se pare de luat în calcul. În rest se cuvine să îi felicităm pe noii dar și pe cei realeși, cu speranța că programul lor stabilit în campania electorală îl vor duce la bun sfârșit.
Florian Laurențiu Stoika
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro