ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / Evenimente

Evenimente

Templul de cuvinte al Doinei Bârcă

Sâmbătă 27 aprilie 2024, o zi obișnuită, de primăvară, în care pașii ne-au purtat, printre lanuri de rapiță deja înflorită, către Cervenia, comuna în care s-a născut poeta Doina Bârcă. Înainte să vă povestesc cum a fost vreau să îi mulțumesc doamnei Doina Bârcă pentru oportunitatea de a fi alături de ea și de o întreagă delegație de scriitori, artiști plastici și jurnaliști. A fost o mare plăcere să cunoaștem comunitatea locală din Cervenia, școala unde a învățat poeta, străzile pe care s-a jucat în copilărie și oamenii locului care i-au marcat existența.

Evenimentul de lansare a cărții ‘‘Templul meu de cuvinte‘‘, autor Doina Bârcă, moderat de însăși autoarea, ne-a impresionat prin energia ei de viață și pasiunea pe care o transmite de fiecare dată, dar și prin emoțiile generate de întâlnirea cu satul natal, oamenii locului, prezenți într-un număr mare și amintirile care se succedau în imagini nevăzute de noi, dar trăite intens de autoare. Nu este ușor să fii adult și să-ți prezinți propria operă pe scena Căminului Cultural Cervenia, unde ai pășit prima oară în copilărie și ai luat primul premiu.

Cred că nu este întâmplător nici faptul că întregul eveniment a fost integrat într-un Concert religios popular, susținut de corul de copii al Bisericii ‘‘Sf. Nicolae‘‘ – Cervenia, coordonat de preotul Loredan Stan, care a prezentat invitaților o suită de pricesne și imnuri religioase, pe care autoarea le cunoștea din copilărie, de la părinți. Un spectacol minunat, realizat în colaborare cu Parohia Ortodoxă Cervenia coordonată de preotul Loredan Stan, un om cu o dăruire specială și un promotor al culturii din zona Teleormanului.

Fiecare membru al delegației, formată din scriitoarea și editoarea Geni Duță și domnul Serghei Duță, actriță Doina Ghițescu, solistul de romanțe Vasile Topârceanu, interpreții de muzică populară Mariana Birică, Gabriel Gorjanu și Horia Vlădan, preotul Loredan Stan, preotul Dogaru Origica, dr. Nicu Bulumac, ing. Loreta Din, artistul plastic Paul Mecet, Av. Tatiana Rădulescu Luminița, Ștefan Alexandru, Măndășescu Horațiu, Prof. Univ. Nicolae Maxim, flautist Ateneul Român, Diaconescu Corina, artistul plastic Costel Păun și Asociația Mihai Eminescu Luceafărul, reprezentată de mine, Maria Petrescu au vorbit despre omul, poetul, femeia și secretarul literar Doina Bârcă și despre cartea lansată, o carte în care poeta și-a adunat în versuri emoțiile, trăirile, viața și le-a expus în vitrine imaginare, într-un templu personal, pentru a le oferi nouă, celor din jur.

Fiecare vorbă rostită de invitați și fiecare recunoaștere primită au fost daruri de suflet pentru autoare. Asociația Mihai Eminescu Luceafărul a oferit o plachetă omagială, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate culturală, promovarea culturii și a limbii române, precum și sprijinul social oferit în Cervenia, împreună cu o lucrare realizată și oferită de artistul plastic Costel Păun. Flori, aplauze, lacrimi de fericire și un ‘‘La mulți ani!‘‘ în cor, au încheiat evenimentul, într-un laudatio oferit de noi toți și susținut de actrița Doina Ghițescu. Vă iubesc pe toți și vă urez viață lungă. Eu marchez în cartea vieții culturale un vis împlinit‘, a fost declarația Doinei Bârcă, la finalul evenimentului. Un eveniment demn de a fi consemnat într-o cronică, în paginile căreia fiecare moment trăit, clipă cu clipă, devine istorie.

Prof. Drd. Maria Petrescu

Forumul Asociației Medicale Române (AMR)

În ziua de 14 iunie 2024, în Amfiteatrul Academiei Române a avut loc ediția inaugurală a Forumului AMR, reuniune prezidată de Prof. Univ. Dr. Paula Perlea care a condus lucrările împreună cu Dr. Mihai Cristian Popescu, directorul editurii cu profil medical Amaltea. Această prestigioasă editură a asigurat și sponsorizarea indispensabilă. Au luat parte 34 de asociații medicale cu caracter științific. AMR este a treia asociație de acest tip din Europa. Fondată prin Edict Domnesc în 1857, i-a avut drept primi președinți pe Nicolae Krețulescu, Carol Davila și Gheorghe Polizu. Cercetarea științifică este vârful de lance fără de care medicina nu poate progresa. O preocupare majoră a AMR este politica de sănătate. Ministerul Sănătății a lipsit de la această manifestare și nu a transmis un mesaj, ca și Colegiul Medicilor (care funcționează aproape ca o anexă a MS, dar care nu-l grevează bugetar, finanțarea fiind asigurată de cotizațiile obligatorii ale medicilor din România, dublate în anul 2024).

În Memorandumul lansat recent de Organizația Mondială a Sănătății se subliniază nevoia de înțelegere și colaborare între toți factorii implicați în ocrotirea sănătății. Forumul a reluat și revigorat activitatea asociațiilor medicale, constituite într-o voce care va răsuna puternic în viitor. MS, care implementează politica de sănătate a partidului aflat la putere, ar trebui sprijinit și orientat în acțiunile sale, principala deficiență fiind importanța extrem de redusă care se acordă prevenirii îmbolnăvirilor și educației medicale, aspecte aproape lipsite de buget, sau, când se alocă bani, aceștia nu sunt folosiți corespunzător (vezi cantitatea enormă de vaccinuri neutilizate).

De aici, eficiența redusă a efortului medical. Un exemplu: în România, 9% din cancere de col uterin sunt depistate precoce, față de 60-80% în alte țări UE, ceea ce se reflectă în mortalitate și costuri de îngrijire. Asociația Medicilor Scriitori și Publiciști Români face mari eforturi pe linia educației medicale, prin voluntariat, fără nici un sprijin din partea MS. Cercetarea medicală reclamă rigoare și exigență. România este singura țară care tolerează plagiatul, nu sancționează frauda științifică, se pot obține titluri de medic primar fără examen, unele concursuri sunt fraudate iar Comisiile de Etică de la orice nivel sunt ca și inexistente. Sperăm că activitatea acestui Forum nu va rămâne fără răsunet.

Conf. Dr. Corneliu Zeana

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Lansare de carte la aniversare – Despre stele şi visuri rebele-autor Adriana Apostol

Prezență impunătoare, distinsă, prestanță evidentă, domnul Florian Laurențiu Stoika, director al Fundației literar-istorice Stoika, precum …

Evenimente

„Armonia Operelor”… 10 ani de activitate Carmen Florian Expoziția de pictură „Armonia Operelor”, panotată pe …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: