ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ROMÂNEȘTI

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ROMÂNEȘTI

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ROMÂNEȘTI

 

2

Biserica Flămânda din Bucureşti a găzduit pe data de 24 iunie 2016 o manifestaţie dedicată ediţiei a 4-a a Zilei Universale a Iei. La aceasta a participat şi fundaţia noastră, care a şi sponsorizat, alături de alţi invitaţi, evenimentul. Au fost prezenți artişti de renume: Valeria Arnăutu, Maria Stroia, Octavian Ursulescu, Georgel Nucă, George Topârceanu, Dorica Raţiu, actorii Toni Cristi şi Alina. Filmările au fost făcute de postul de televiziune Trinitas TV. Programul a fost prezentat de Valentina Spânu, manager la Facultatea de Teologie Ortodoxă Bucureşti. Secretarul literar al Fundaţiei Literar-Istorice „STOIKA” a vorbit despre semnificaţia iei româneşti.
Fragment din materialul prezentat: „Ia, ştim cu toţii, este cea mai importantă piesă a costumului nostru popular. A fascinat pictori, poeţi, fotografi, toţi de renume la nivel mondial. Chiar regina Maria a României, femeie de o frumuseţe clasică, adora costumul popular tradiţional, îmbrăcându-l de multe ori la evenimente deosebite. Data apariţiei iei nu se precizează.

1

Cusută cu spic în borangic, făcea parte din costumul importantei sărbători Nunta. Întregul costum popular, împreună cu marama, specific zonei Dobrogei, Banatului, Olteniei, Oaşului, Teleormanului, are o personalitate aparte şi este un adevărat monument al folclorului nostru românesc, unic în lume, mărturie a existenţei milenare a civilizaţiei satului nostru românesc. Cămaşa ie, croită sub formă de cruce, se crede că a fost purtată chiar de populaţia culturii străvechi Cucuteni. Tehnica culorii şi a cusăturii s-a transmis până în zilele noastre, dar pe atunci broderia era de o singură culoare – neagră. Aceste broderii reprezentau simboluri vizuale cu o încărcătură emoţională aparte, o adevărată poveste. În a concepe modelul iei româneşti depui dragoste şi lacrimă, dor şi istorie a poporului pe care îl preţuieşti, rugăciune în tors şi în mod special tradiţie. Ea reprezintă crezul nostru, mândria de a fi român, de a preţui comorile noastre sacre şi de a le slăvi”.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un eveniment complex, literatură, muzică, actorie, desen

Am asistat, sâmbătă 30 septembrie 2023, în eleganta sală a Bibliotecii Metropolitane București la o …

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: