Urmare a adresei Ministerului de Război nr. 13.081 din 2 ianuarie 1914 și a raportului lui T. Maiorescu, președintele Consiliului de Miniștri, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 17 din 3 ianuarie 1914, regele Carol I a semnat la București, în 3 ianuarie 1914, decretul nr. 40, prin care l-a numit membru al Ordinului „Steaua României”, în gradul de Comandor, pe generalul de brigadă Gheorghe Văleanu, secretar general al Ministerului de Război, cu dreptul de a purta însemnele militare de pace.
Conform adeverinței de primire a brevetului de Comandor al Ordinului „Steaua României”, Gheorghe Văleanu s-a născut la 12 februarie 1864, în București și își avea domiciliul în aceeași localitate. Prezentăm descrierea distincției onorifice, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 207/1914 (documentele) și de la colecționarul Nelu Aldea (decorația). Pentru a recompensa serviciile militare și civile aduse statului român, Carol I a instituit, la 10 mai 1877, Ordinul „Steaua României”.
Potrivit Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Steaua României”, sancționat prin Decretul regal nr. 3.505 din 11 octombrie 1906 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Ordinul „Steaua României”: „este o Cruce de smalț albastru-închis, înconjurată de raze, purtând deasupra coroana regală. Centrul Crucii, în formă de medalion, este de smalț roșu, având în față vulturul și în dos coroana și cifra regală.
Împrejurul medalionului de smalț roșu, în față, este un cerc de smalț albastru-închis, ca mai sus, pe care stă scrisă deviza: IN FIDE SALUS. Cercul de smalț albastru-închis este înconjurat și el de o ghirlandă de ramuri de stejar verde, care de asemenea este și împrejurul medalionului de smalț roșu, în dos.
Însemnele Ordinului sunt de argint pentru Cavaleri și de aur pentru celelalte grade… Comandorii poartă de asemenea Crucea atârnată de aceeași panglică moarată roșie cu dungile albastre-închis, ca mai sus, Crucea însă de un diametru de 60 mm și panglica lată de 45 mm și de o lungime egală cu periferia gâtului… Pentru militari, forma decorației este ca cea descrisă mai sus pentru civili, cu diferența numai că fiecare grad are, sub coroana regală și deasupra Crucii, două spade încrucișate cu vârfurile în sus și de același metal ca însăși Crucea”.
Laurențiu-Ștefan Szemkovics
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro