Școala de vară a Societății de Geografie, filiala Giurgiu
Fundația Literar istorică STOIKA care editează revista Independența Română Independența prin cultură a organizat și organizează activități cu implicarea tinerilor, elevilor, studenților, profesorilor, seniorilor pentru promovarea culturii naționale. De asemenea prin articolele publicate promovează specificul local al civilizației românești, rolul activităților cu elevii în cunoașterea istoriei și geografiei locale, naționale. Înființarea Filialei Giurgiu a Societății de Științe Geografice de către profesorii de geografie din orașul și județul Giurgiu a avut loc la sala de conferințe a hotelului Ambar prin participarea unor personalități din domeniul culturii și școlii românești.
Cu această ocazie au deschis Cursurile de vară cu elevii din școlile giurgiuvene, pentru o perioadă de trei zile, 19- 23 august 2024. Cuvântul de deschidere a fost rostit de prof. dr. Găulea Mariana, președintele Filialei locale de geografie, care a mulțumit celor care s-au implicat în acest demers, apoi au fost prezentate personalitățile de la nivel local și național participante la deschiderea școlii de vară cu elevii, după care au urmat discursurile acestora.
Reprezentantul Fundației Stoika, prof. univ. dr. Ștefan Păun, prof. la Universitatea Hyperion a menționat importanța unor astfel de activități organizate cu elevi, cu implicarea comunității locale, a școlii, părinților și bisericii, pentru cunoașterea valorilor locale și integrarea lor în cultura națională. Prezentarea revistei Independența Română – Independența prin Cultură, elevilor, participanților cu mențiunea că poate fi consultată pe internet, a articolelor despre școala, activitățile și cultura acestei zone a țării numită Vlașca.
De asemenea a fost prezentată revista Vlașca, istorie, cultură, civilizație realizată prin voluntariat și rolul ei în publicare de articole inedite despre Vlașca, țara românilor. Prima ediție a școlii de vară a fost un proiect complex care a vizat elevii, preocupările lor și ale profesorilor privind geografia, istoria și turismul acestei zone. Activitățile au fost conduse de prof. Chitu Anca, lct. Dr. Mădălina Andrei, lect. Dr. Nedea Simona Petronela, și au vizat fișe cu referințe despre zonele vizitate. Implicarea elevilor în proiect s-a încheiat cu realizarea unui documentar. Profesor Anca Chitu la încheierea activităților a menționat: Mulțumesc elevilor, profesorilor, simpantizanților geografiei, tuturor celor implicați și participanți la această activitate.
Prof. univ. dr. Ștefan Păun
Eveniment – Parlamentul României, sala Brîncuși, perioada 1 – 30 iulie 2024
La acest eveniment au participat artiștii plastici ai Ligii Navale cu 164 lucrări. Vernisajul din 12 iulie 2024 a fost onorat cu prezența persoanelor din conducerea Ligii Navale, din partea Fundației STOIKA, din partea Revistei Independenta Română – Independența prin Cultură, președinte director Florian Laurențiu Stoica, alături de un public numeros iubitor de arta (peste 150 persoane).
Dinu Alexandrina
Revista Independența Română-Independența prin Cultură, prezentă la Târgul de Folk și Poezie de la 2 Mai
Evenimentul cultural de la începutul lunii august, din localitatea 2 Mai, comuna Limanu, județul Constanța, este evenimentul la care au luat parte un număr mare de poeți, scriitori, pictori, editori, muzicieni, actori, din toată țara, dar și localnici. Mă bucur că am dat curs invitației poetului Ștefan Doroftei, (pe care îl apreciez sincer pentru scrierea sa) de a lua parte la eveniment, ocazie cu care am prezentat revista, adevărată emblemă a Fundației Literar-Istorice Stoika.
Revista Independența Romană-Independența prin cultură, îl are ca director pe omul de cultură Florian Laurențiu Stoica cel care este și președintele fundației. Chiar am oferit câteva reviste cu regretul că nu am putut aduce aici cât mai multe exemplare.
Îi mulțumesc poetului Stefan Doroftei pentru încrederea de a semna prefața volumului lansat, intitulat Simfonia Poetică – In memoriam. Nu este singurul la care prefața este semnată Doina Bârcă. Un apreciat moment de recitare l-a oferit actorul Radu Cristian de la Teatrul Mic din București. Autorul a mulțumit tuturor și în mod special domnului primar al comuna Limanu, Daniel Georgescu, pentru onoarea de a deschide acest frumos și educativ festival.
Folk și poezie, socializare, expoziție de cărți și bucuria revederii cu oameni de cultură de pretutindeni, au avut un minunat răsunet de a rămâne amintire de suflet pentru toți. S-a încheiat cu o cină festivă, la o cherhana pe malul mării, cu dans și poezie, cu muzică și bucurie pe măsură. Felicitări tuturor!
Doina Bârcă
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro