Delegația României a câștigat nouă medalii (trei de aur, patru de argint și două de bronz) la Jocurile Olimpice de vară 2024 găzduite de Paris, mai mult decât dublu față de competiția din 2020, de la Tokyo și cea din 2016, de la Rio de Janeiro și cu două mai mult decât „zestrea” dobândită la Londra, în 2012. Grație acestor medalii, țara noastră a încheiat competiția pe locul 23 în clasamentul mondial pe medalii, ceea ce, iarăși, reprezintă un progres remarcabil față de precedentele ediții. În 2020, la Tokyo, ne-am clasat pe locul 46, în 2016, la Rio de Janeiro, am ocupat poziția a 47-a, iar la Londra – locul 29.
Doar la Beijing, în 2008, ne-am clasat mai bine – locul 17 – deși numărul de medalii a fost tot nouă, ca la Paris, numai că în China diferența a făcut-o faptul că am câștigat patru medalii de aur, față de trei în prezent. În Franța, pe primele trei locuri în clasamentul pe medalii s-au situat, în ordine, SUA, China și Japonia. În această ierarhie, am fost depășiți, printre altele, de Ucraina, Uzbekistan sau Ungaria, dar ne-am clasat înaintea unor țări precum Polonia, Slovenia, Serbia, Bulgaria, Cehia, Turcia sau Croația.
David Popovici – aur și bronz.
Canotajul a luat „crema” România a deplasat la Paris o delegație compusă din 107 sportivi. Cele nouă medalii au fost obținute de către patru sporturi: înot, canotaj, gimnastică și haltere. Canotajul a fost în frunte, cu cinci medalii, dublu aur și triplu argint. Prima medalie pentru țara noastră la JO 2024 a fost câștigată de înotătorul David Popovici: aur la 200 m liber. Tot Popovici avea să obțină și primul „bronz” la Paris, la proba de 100 m liber.
Au urmat medaliile de aur dobândite de Andrei Cornea și Marian Enache, la canotaj, dublu vâsle, precum și de canotoarele Adriana Adam, Roxana Anghel, Amalia Bereș, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Victoria Petreanu, Simona Radiș, Maria Rusu și Ioana Vrînceanu la proba de 8 rame cu cârmaci. Medaliile de argint au fost câștigate de Ancuța Bodnar și Simona Radiș la canotaj, dublu vâsle, de Roxana Anghel și Ioana Vrînceanu la canotaj, dublu rame, de Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen la canotaj, dublu vâsle categoria ușoară și de Mihaela Cambei la haltere, categoria 49 kg.
Pe lângă David Popovici, României i-a mai fost adusă o medalie de bronz de gimnasta Ana Maria Bărbosu, dar în urma unui întreg scandal. Inițial, la proba de la sol, sportiva noastră a încheiat concursul pe locul trei, dar în urma contestației depuse de oficialii SUA, arbitrii au depunctat-o pe Ana Maria Bărbosu și i-au atribuit medalia de bronz gimnastei americance Jordan Chiles. La rândul lor, românii au contestat decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, for care a decis că medalia de bronz i se cuvine gimnastei noastre, astfel că Ana Bărbosu a primit ulterior medalia de bronz, în ciuda protestelor vehemente ale americanilor.
„Locul ne dă încredere”
Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), i-a felicitat pe componenții delegației tricolore pentru medaliile obținute la Jocurile de la Paris și pentru locul 23 ocupat în clasamentul mondial pe medalii, susținând că, prin aceste rezultate, sportul românesc a demonstrat că se află pe drumul cel bun. „Când am plecat, am spus că ne dorim undeva între 6 şi 8 medalii. Am obţinut 9 şi asta înseamnă că strategia noastră a fost una corectă şi reală. Am obţinut 9 medalii şi cred că puteam obţine 10 şi chiar 11 la această ediţie a jocurilor, puteau fi chiar mai multe medalii de aur dacă ne uităm la evoluţiile sportivilor noştri care au obţinut argint.
De aceea sunt absolut convins că la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice vom trece de 10 medalii. Ne bucurăm că avem rezultate foarte bune care într-adevăr puteau fi şi mai bune. Am avut câteva locuri patru care puteau fi medalii de asemenea, am avut medalii de argint care puteau fi de aur, aşa că potenţialul este unul bun. Important este că a avut loc o creştere în acest ciclu olimpic, o demonstrează aceste nouă medalii şi locul ocupat de România în clasamentul pe naţiuni. Poziţia a 23-a ne dă încredere că ceea ce am construit până acum stă pe o bază solidă”, a spus preşedintele COSR, la revenirea delegației române de la Paris.
Mugur Băileșteanu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro