ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / EVENIMENTE

EVENIMENTE

PERT 2024 – Eveniment istoric remarcabil

Anul acesta, între 27-29 septembrie a avut loc la Pitești a XXIV-a ediție a Simpozionului Internațional Pitești – Experiment reeducare prin tortură, organizat de Fundația Culturală Memoria – Filiala Argeș, în parteneriat cu prestigioase instituții culturale din țară și din străinătate, printre care Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Muzeul Județean Argeș, Institutul și Biblioteca Română din Freiburg – Germania, Universitatea Chișinău – Republica Moldova, Centrul de Cercetări Istorice – Cernăuți, Ucraina ș.a.

Lucrările conduse de prof. univ. dr. Ilie Popa s-au desfășurat pe parcursul a două zile pline, constând în comunicări științifice de înaltă ținută intelectuală și valoare istorică, cea de-a treia zi (duminică) fiind consacrată unei vizite documentar-tematice la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel, Muzeul municipiului Câmpulung și Muzeul Mateiaș jud. Argeș. La simpozion au participat peste 150 de persoane din țară și de peste hotare cu preocupări în cercetarea științifică a comunismului.

Fundația literar-istorică Stoika și revista Independența Română – Independența prin cultură au fost reprezentate de doi membri de bază, profesorul doctor Corneliu Zeana care a prezentat comunicarea Secretarii de partid și Securitatea și de subsemnatul, cu lucrarea Cazul Ursu, emblematic pentru represiunea din perioada Ceaușescu, ambii fiind și moderatori la câte una din secțiunile Simpozionului. Revista noastră, în care în decursul anilor au fost publicate numeroase articole pe teme de istorie, inclusiv despre represiunea comunistă, a fost apreciată de participanți mulți dintre ei regăsindu-se și în paginile publicației. Horațiu Măndășescu

Președintele Klaus Iohannis a decorat Școala gimnazială nr. 7 din Giurgiu, cu ordinul ,,Meritul pentru învăţământ’’ în grad de ofiţer

Cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, președintele României, Klaus Iohannis, a decorat marţi, 8 octombrie 2024, la Palatul Cotroceni, Școala Gimnazială Nr. 7, din Giurgiu, cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ în grad de Ofiţer” pentru întreaga activitate desfășurată.

Școala decorată a desfășurat în parteneriat cu revista Independența română independența prin cultură, publicată de fundația Literar istorică Stoika activități privind promovarea rezultatelor la învățătură ale elevilor din această unitate de învățămât. Școala a fost propusă după o selecție amănunțită a unităților de învățământ de ispectorul general al Inspectortului Școlar al județului Giurgiu prof. Ion Ghimpețeanu.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, președintele Iohannis a decorat unitățile de învățământ „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru contribuţia dascălilor la dezvoltarea României prin educaţie, pentru profesionalismul şi dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a şcolii în viaţa elevului, dar şi a comunităţii, preocupându-se de continua îmbunătăţire a actului educaţional”.

La evenimentul organizat la Palatul Cotroceni, Școala Gimnazială Nr. 7 din Giurgiu a fost reprezentată de către directoarea şcolii, prof. Camelia Garagancea și prof. dr. Florentina-Roxana Roşu. Școala Gimnazială Nr. 7, Giurgiu, are un palmares întreg de proiecte și parteneriate naționale, județene și locale, dintre care amintim unele desfășurate cu Fundația literar-istorică Stoika. Prof. Univ Dr. Ștefan Păun

Lansare volum Tangouri de ieri, Tangouri de azi…

În data de 25 octombrie 2024 a avut loc în București la Centrul de Asistență Comunitară Clubul Înțelepților din Bulevardul Basarabia, sector 2, o dublă lansare de carte Tangouri de ieri, Tangouri de azi… (volumul cu numărul 20) – autor Nicu Doftoreanu și Buzunarul cu poezii – autor Constantin Nicolae Gavrilescu. Evenimentul a fost moderat de scriitorul și omul de cultură Victor Gh. Stan, secondat de doamna Camelia Pantazi Tudor, directorul editurii Astralis.

Lansarea a avut parte de o participare deosebită prin prezența domnului președinte Florian Laurențiu Stoica, secretarul general al Fundației Literar-Istorice STOIKA, poeta Doina Bârcă, din partea prestigioasei reviste Independența Română, Independența prin cultură, a excelenței sale ambasadorul Ovidiu M. Curea, a prof. univ. dr. Păun Ștefan cu soția, a președintelui cenaclului Epigramiștilor Ioan GaneaHristu, a criticului literar Lucian Gruia.

Au fost prezenți și o serie de oameni de cultură sau iubitori de cultură astfel: Geo Călugăru, Ioana Stuparu, Ioan Rațiu, Vasilica Ilie, Vasile Ungureanu, alias Silvan G. Escu, Sorina Vîiu din Spania, Jordan Danilencu, Nely Vieru din Corabia, Adriana Apostol, Maria Petrescu, Maria Niculescu, Ioan Forcoș, Manea Adelina, Teodorescu Gabriela, Gabriel Grătianu, Elly Rosi din Italia, Tatiana Rădulescu, Camelia Vasiliu, Adriana Rușețeanu, Adriana Piticu, Răzvan Piticu, Paul Dîrlea, Dan Cherecheș, Corina Eftimie, Gina Constantinescu, Elena Toma și nu în ultimul rând actrița Doina Ghițescu, ce ne-a delectat cu mai multe poezii din cele două volume lansate.

Cele doua volume, aduc spre citire teme diverse din cotidian, dar și omagieri ale dragostei și nostalgii care transformate în amintiri devin comori de suflet. La Nicu Doftoreanu, obișnuința de a le numi tangouri, dau versurilor muzicalitatea dansului specific cu acest nume, iar ca orchestrator își întregește opera. Nicu Gavrilescu nu se abate de la tema dragostei si este un adevărat creator de imagini, referindu-mă la descrierea în care personajul este Natura.

Colegii noștri de condei au avut volumele evidențiate în revista fundației, la pagina de apariții editoriale, iar Nicu Doftoreanu este colegul nostru de redacție. Desigur efervescența creației, bucuria versurilor pe care le oferă cititorilor, rămân ca un tezaur de dăruire peste timp…

Florile, veselia și aprecierea din partea invitaților au întregit evenimentul. Sprijinul onoratului public a fost și este punctul cheie în realizarea și împlinirea năzuințelor autorilor dar și muza de inspirație pentru viitoare realizări, întrucât totul a fost cum se zice… de nota 10+ ! Doina Bârcă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

EVENIMENTE

Prezența Fundației Literar – Istorice Stoika și a Revistei Independența Română, Independența prin Cultură alături …

Lansare de carte la aniversare – Despre stele şi visuri rebele-autor Adriana Apostol

Prezență impunătoare, distinsă, prestanță evidentă, domnul Florian Laurențiu Stoika, director al Fundației literar-istorice Stoika, precum …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: