ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / Mircea Lucescu – greu de pensionat

Mircea Lucescu – greu de pensionat

După un Campionat European remarcabil, în care a reușit să depășească faza grupelor pentru a doua oară în istorie, echipa națională de fotbal a României a pornit la un nou drum. Dar nu cu Edward Iordănescu pe banca tehnică, creatorul „Generației de Suflet” preferând să se retragă de la cârma tricolorilor după turneul final din Germania, ci cu Mircea Lucescu. Surpinzător, poate, pentru unii suporteri, deși a ajuns la vârsta de 79 de ani, reputatul antrenor nu se gândește la pensie și a acceptat să devină selecționerul României, pe care încearcă să o califice la Cupa Mondială, competiție la care reprezentativa noastră n-a mai participat din 1998.

Lucescu a semnat cu Federația Română de Fotbal (FRF) un contract valabil până în anul 2026.

Decanul de vârstă al antrenorilor

Prin parafarea înțelegerii, Mircea Lucescu a stabilit un record mondial, devenind cel mai vârstnic antrenor în activitate. „Il Luce” este urmat în acest top de olandezul Dick Advocaat, care, la cei 76 de ani ai săi, este selecționerul naționalei statului Curacao. Totodată, Lucescu ocupă locul trei mondial în topul antrenorilor, ca număr de trofee câștigate în carieră. Românul are 35 de trofee cucerite, fiind depășit la acest capitol doar de Sir Alex Ferguson și de Pep Guardiola. De notat „Il Luce” este la a treia experiență de selecționer.

După aventura de la naționala României, din perioada 1981 – 1986, a mai pregătit și prima reprezentativă a Turciei, între august 2017 și februarie 2019, unde a adunat 17 meciuri. La precedentul mandat pe banca tehnică a tricolorilor, Lucescu a obținut câteva rezultate remarcabile. A calificat România la Campionatul European din 1984, o performanță remarcabilă în condițiile în care, pe atunci, la turneul continental participau doar 8 echipe, și nu 24, ca acum. La Euro, România a remizat, 1-1, cu Spania și a cedat în fața Germaniei Federale, scor 1-2, și a Portugaliei, scor 0-1, fiind eliminată în faza grupelor. În campania de calificare, tricolorii conduși de Mircea Lucescu obținuseră o victorie de senzație la București, 1-0, în fața Italiei, campioană mondială en-titre la acea vreme. Lucescu a fost aproape și de calificarea la Campionatul Mondial găzduit de Mexic în 1986.

În preliminarii, a obținut două rezultate de egalitate cu Anglia, principala favorită a grupei, dar a clacat inexplicabil în penultimul meci din calificări, 0-1 la București cu Irlanda de Nord, într-un joc în care mingea pur și simplu nu a vrut să intre în poarta adversarilor. Victoria din ultimul meci, 3-1, de pe terenul Turciei a contat doar pentru palmares, pentru că, la Londra, englezii și nord-irlandezii au dat-o la pace, remizând (0-0) și calificându-se la braț la Mondialul mexican.

Mircea Lucescu a început și campania de calificare a tricolorilor la Euro 1988, în tandem cu Emeric Ienei, dar a fost demis după primul meci din grupă, deși România obținuse o victorie concludentă, 4-0 cu Austria. În 1981, când a fost numit prima dată ca selecționer al primei reprezentative, „Il Luce” – care avea pe atunci 36 de ani – devenea cel mai tânăr antrenor din istoria tricolorilor.

Obiectiv – Mondialul din 2026

Mircea Lucescu are ca obiectiv declarat calificarea României la Cupa Mondială din 2026, ce va fi găzduit de SUA, Mexic și Canada.

Acest deziderat este râvnit de toți iubitorii fotbalului din țara noastră, având în vedere faptul că prima reprezentativă n-a mai evoluat la o astfel de competiție din 1998. Lucescu este conștient de așteptările pe care suporterii le au de la el, afirmând că: Știu că mă angajez la un lucru dificil, dar am mare încredere în această generație de jucători. Performanța pe care au făcut la Euro le dă dreptul să creadă în potențialul lor și să ajungă și la Campionatul Mondial. Eu risc, îmi dau seama că risc foarte tare, dar fotbalul românesc merită acest risc. Un singur lucru m-a determinat să accept: dragostea față de fotbal și obligația mea față de fotbalul românesc.

Nu m-am gândit niciun moment că o să mi se propună să vin la echipa națională. Ca să vă spun sincer, am făcut tot posibilul să nu vin și să le dau șansă antrenorilor tineri. Am încercat să-l conving pe Edi Iordănescu să rămână la echipa națională, știu ce înseamnă să-i dai continuitate unui antrenor. Apoi, am vorbit cu Gică Hagi, care a făcut atâtea pentru echipa națională și merita cu desărvârșire să i se propună să devină selecționer.

Am spus că dacă nu mai există nicio soluție, eu am obligația să mă întorc și să pun în joc experiența pe care am acumulat-o în atâția ani, a mai precizat „Il Luce”. Un prim pas pentru calificarea la Cupa Mondială din 2026 ar putea fi câștigarea grupei din Liga Națiunilor, care ar da posibilitatea României să participe la jocurile de baraj pentru accederea la turneul suprem. La ora redactării acestui articol, tricolorii se situau excelent în această competiție, având bifate patru victorii din tot atâtea meciuri (3-0 în Kosovo, 3-1 și 2-1 cu Lituania și 3-0 în Cipru) și mai aveau de jucat două meciuri pe teren propriu împotriva Kosovo și Cipru.

Mugur Băileșteanu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

JO 2024: România a obținut la Paris mai multe medalii decât la ultimele trei Olimpiade

Delegația României a câștigat nouă medalii (trei de aur, patru de argint și două de …

Cum i s-a „furat” Nadiei Comăneci medalia de aur la Olimpiada din 1980

Ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice de la Paris au oferit, din păcate, și un …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: