Educația, știința și cultura sunt factori fundamentali de continuitate, independență și reziliență ai unei națiuni. Academiile adună, conservă și valorifică cea mai înaltă experiență a cunoașterii sub toate formele ei; științifică, culturală, economică sau a societății în general. În numerele precedente ale revistei noastre am dedicat un întreg set de articole Academiei Române, ca cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, începând cu donația, organizarea, rolul, prezența în spațiul științific și cultural românesc. Dar Academia Română nu este singura instituție care reunește elitele culturale, educaționale și științifice ale națiunii nostre.
În acest context ea însăși recunoaște partenerii academici cu care colaborează și chiar a semnat pe 4 aprilie 2024, un acord de parteneriat științific cu cele trei academii de ramură din România: Academia de Științe Medicale, Academia de Științe Tehnice și Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti. Academiile de ramură din România au prin parteneriatul creat cu Academia Română posibilitatea de a dezvolta împreună un cadru instituțional de colaborare științifică interdisciplinară în domeniul cercetării teoretice și aplicate.
Scopul este extinderea polului de cercetare academică a celor 70 de institute de cercetare ale Academiei Române, coagularea experienței și rezultatelor specialiștilor țării. Astfel se pot elabora și susține proiecte de cercetare de mare anvergură, complexe și efectua definirea unor strategii durabile pe domeniile specifice de activitate ale academiilor de ramură.
Academia de Științe Medicale, este reprezentată de președintele prof. univ. dr. Mircea Beuran, https://www.adsm.ro/ .
Aceasta definește o instituție academică a medicilor, farmaciștilor și a cercetătorilor români din țară, din toate provinciile românești și din străinătate. Prin structura, componența sa, misiunea Academiei de Științe Medicale este orientată către sănătatea publică și progresul științelor medicale, cu precădere pe aspecte privind participarea la evoluția politicilor de sănătate sau exprimarea unor puncte de vedere pe subiectele de actualitate în domeniile sale de competență.
Academia de Științe Tehnice, este reprezentată de prof. univ. dr. ing. Valeriu V. Jinescu, https://astr.ro/ cu filiale Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Craiova, Chișinău. Aceasta are misiunea de a promova științele inginerești, dezvoltarea industriei și perfecționarea Învățământului ingineresc în beneficiul societății, fiind și membră cu drept de vot a Comitetului Național pentru Știință, Tehnologie și Inovare.
Organizarea pe secții îi conferă o largă abordare a proiectelor tehnice iar revista Journal of Engineering Sciences and Innovation (JESI) o largă vizibilitate.
Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti, ASAS, este reprezentată de prof. univ. dr. Valeriu Tabără, https://www.asas.ro/, este în coordonarea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi colaborează cu Ministerul Educaţiei Naționale (M.E.N). Fiind o structură instituțională super specializată, de consacrare academică şi coordonare ştiinţifică, cu personalitate juridică, ea funcţionează după statut propriu. Fundația Patrimoniul ASAS contribuie la sprijinirea ASAS, la stimularea, sustinerea și dezvoltarea activității de cercetare științifică, inovare și transfer tehnologic în domeniile ASAS, promovarea în practică în țară și străinatate. Se remarcă printrun rol social deosebit.
Prin secțiile și numeroasele filiale activitatea desfășurată este foarte complexă și puternic angrenată științific. Dar organizarea academică, în special în domenii conexe militare sau educaționale înregistrează și prezența unor academii cu specific dedicat precum: Academia Tehnică Militară Ferdinand I https:// mta.ro/ cu peste 75 de ani de la înființarea instituției, cu o componență extinsă de facultăți tehnice de înaltă specializare, școală doctorală, cu peste 40 de parteneri, universități și instituții de cercetare militare și civile din Franța, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Spania, Olanda, Polonia, Republica Cehă, Ungaria.
Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, https://www.armyacademy.ro/ este o institutie de învățământ militar superior integrată în sistemul național de învățământ, cu autonomie universitară. Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța, https://www.anmb.ro/ cu peste 152 ani de experiență pregătește pe parcursul a patru ani ofițeri pentru Marina Militară si Marina Comercială.
Se remarcă prin Centrul de Cercetări Interdisciplinar în domeniul maritim (identificat prin acronimele C.C.I.M.) se constituie la nivelul Academiei Navale. Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă din Braşov, https://www.afahc.ro/index.html aduce laolaltă studenți din șase țări: Austria, Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia și România. Având în componență facultăți, compomente de cercetare și o revistă științifică, se remarcă și prin puternice proiecte și parteneriate externe.
Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti, https://academiadepolitie.ro/index. html are în componență facultăți, școală doctorală, organizează conferințe.
Nu în ultimul rând amintim ASE – Academia de Studii Economice din București, https://ase.ro/ se află la granița educației academice și cercetării economice, facilitând să se învețe, să cerceteze, să se lucreze și să se dezvolte – o întreagă comunitate.
Cu o istorie de 111 ani de excelență academică, o structură impresionantă de facultăți și centre de cercetare, ASE este pe bună dreptate considerată drept cea mai importantă instituție de învățământ superior economic din țară și una dintre cele mai cunoscute universități economice din sud-estul Europei. Cifrele de la înființare, 6 aprilie 1913 – prin Decret Regal, o definesc ca atare: 25.000 studenți români și străini studiază în cadrul ASE, 200 programe de studii, 350.000 absolvenți, 400.000 volume în Biblioteca Centrală ASE, 550 de Burse ERASMUS.
Fiindcă vorbim de mediul academic românesc trebuie să amintim și de Republica Moldova. Aici funcționează cel puțin două academii.
Academia de Științe a Moldovei (AȘM), https://www.asm.md/, înființată în 1946, ca principala organizație științifică din Republica Moldova și coordonează cercetarea în toate segmentele științei și tehnologiei. AȘM este organul coordonator al limbii române în Republica Moldova. De asemenea ASM exclude formularea limbă moldovenească, în favoarea aceleia de limbă română.
Aceasta a fost inițiată iar baza a fost constituită la 12 iunie 1946, prin înființarea Bazei Moldovenești de Cercetări Științifice, reorganizată, în 1949, în Filiala Moldovenească a Academiei de Științe a URSS. Academia Ștefan cel Mare a Ministerului Afacerilor Interne https://academy.police.md/.
Fondată în 1990 Academia de Poliție întrunește în sine două facultăți: Facultatea de Drept și Facultatea Securitate Civilă și Ordine Publică care oferă atât învățământ la zi, cât și la distanță. Trebuie să amintim deasemenea că funcționează pe plan internațional Accademia di Romania a Roma (Școala română din Roma), https://www. accadromania.it/accademia_ro.htm, o instituție științifică și culturală înființată încă de la propunerea lui Nicolae Iorga (împreună cu École roumaine de Fontenay-aux-Roses, Paris) destinată perfecționării tinerilor licențiați români în domeniile științelor umaniste (filologie clasică și modernă, istorie și arheologie), al artelor plastice și arhitecturii.
Activitatea științifică este coordonată de Academia Română alături de Ministerul Educației Naționale, Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român. Revistele și proiectele internaționale întregesc imaginea tuturor acestor academii. Nu vom intra în polemica existențială a altor structuri cu nume de academii, indiferent de natura și activitatea acestora, dar putem să concluzionăm că cercetarea, educația culturală și științifică românească este reprezentată la un nivel competitiv și remarcabil și pe plan internațional, aducând și pe această cale un renume bine meritat României.
Viorel Gaftea
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro