ACASĂ / ARTICOLE / ȘCOALA AZI / Teodor Buescu – un tânăr violonist în ascensiune

Teodor Buescu – un tânăr violonist în ascensiune

De această dată, dragi cititori, am ales să vă scriu despre un alt elev merituos de la clasa mea de vioară – Teodor Buescu, actualmente elev în clasa a X-a la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București. Acesta a început studiul viorii în clasa I la Liceul de Arte Hariclea Darclée din Brăila, s-a transferat în clasa a V-a la Cluj, revenind în clasa a VI-a în orașul natal. Teodor și-a continuat studiile la clasa domnului profesor Iosif Cojocaru, un dascăl deosebit de implicat, care a știut să-l îndrume abil în calea spre performanță. L-am ascultat pe Teodor cântând la vioară pentru prima oară în urmă cu doi ani. Se întâmpla exact cu o zi înainte ca acesta să interpreteze primul concert cu orchestra din viața sa, și anume Concertul numărul 1 pentru vioară și orchestră în sol minor, opus 26, compus de Max Bruch.

Îmi amintesc că mi-a făcut plăcere să lucrez cu el și i-am admirat entuziasmul, cât și ușurința cu care părea să înțeleagă și să pună în practică fiecare indicație muzicală pe care i-o ofeream. La scurt timp după ce a avut loc evenimentul cu orchestra, am fost anunțată că Teodor se hotărâse să se mute în București și se pregătea pentru examenul de admitere în clasa a IX-a de la Colegiul Național de Muzică George Enescu.

Acesta a avut la dispoziție câteva luni de pregătire temeinică până la examen, beneficiind astfel de timpul de studiu necesar reglării mai multor elemente de ordin tehnico-interpretativ, în scopul obținerii unui rezultat foarte bun. Iar rezultatul a fost într-adevăr pe măsura muncii și determinării lui, respectiv nota 10 la admitere! Cu siguranță, Teodor le-a dedicat bucuria acestei note părinților săi, care l-au sprijinit necondiționat în tot ceea ce și-a dorit să realizeze, cât și profesorilor care i-au șlefuit traseul violonistic până în acel moment și cărora le este recunoscător, purtându-le totodată un respect deosebit. În ceea ce mă privește, pot să spun că, după examenul de admitere, am avut convingerea că acest copil se va adapta cu naturalețe la clasa mea de vioară, care avea să-i devină o a doua casă într-un oraș nou și plin de provocări.

Odată cu trecerea timpului și începerea clasei a IXa, am ajuns să descopăr un băiat minunat, talentat, incredibil de muncitor, cu o voință de fier și care este mânat de o dorință arzătoare de a deveni solist. Acesta și-a stabilit de la bun început prioritățile, alegând studiul viorii mai presus decât orice alte activități și realizând nivelul de efort necesar pentru atingerea țelurilor sale. În calitate de profesor coordonator al lui Teodor, am conceput un program personalizat de studiu, urmărind să îi diversific cunoștințele muzicale, astfel încât să fie capabil să aibă termeni de comparație și să facă alegeri conștiente și foarte bine documentate în privința dezvoltării autenticității propriului stil interpretativ. Urmărind acest deziderat, bazele sistemului de studiu la vioară au avut scopul de a acoperi atât aspectele și necesitățile de ordin tehnic, cât și pe cele legate de stilistică și formarea personalității artistice.

De asemenea, pentru a optimiza performanța violonistică a luiTeodor, am acordat o atenție deosebită componentei psiho-afective a personalității lui, mai ales în privința aparițiilor scenice. Am considerat dintotdeauna că este necesar să îmi încurajez elevii, să știe că sunt alături de ei, că am încredere în puterea lor de concentrare și în tot ceea ce clădim, în echipă, și am găsit întotdeauna soluția adecvată pentru a-i motiva să-și găsească echilibrul psihic și plăcerea de a interpreta în cadrul concursurilor și manifestărilor artistice. Copiii trebuie să fie conștienți de propria lor valoare și trebuie să descopere cât de puternici și minunați sunt. Teodor a avut o evoluție instrumentală spectaculoasă de-a lungul ultimilor ani, participând la numeroase recitaluri, concursuri naționale și internaționale și obținând rezultate deosebite, printre care:

Recitaluri: Recital organizat de ziua Filarmonicii Lyra – George Căvădia – Brăila, mai 2023; recital la Biblioteca Metropolitană București în cadrul evenimentului Stagiunea valorilor – Creația muzicală românească, de la tradiție la modernism – octombrie 2023 și Stagiunea Valorilor – Religia: Inspirația sacră pentru marii compozitori ai lumii – septembrie 2023; recital în cadrul Festivalului de muzică românească HopȘa desfășurat la Școala de Muzică și Arte Plastice nr. 5 din București, 2024; recital instrumental Tinere Speranțe, organizat de Fundația Culturală Remember Enescu și de Cercul Militar Național – februarie 2024.

Solist pe scena Casei Tineretului din Brăila în cadrul concertului Concert de Concerte, alături de Orchestra Filarmonicii Lyra – George Căvădia, în interpretarea Concertului pentru vioară și orchestră în sol minor de Max Bruch – februarie 2023; Concursuri: Premiul I la Concursul Național de Interpretare Muzicală Iosif Sava, ediția a V-a – 2022; Premiul I și calificarea în Gala Laureaților la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală George Georgescu, Tulcea – ediția a XXIX-a 2023; Premiul I la Olimpiada Națională de Muzică, etapa zonală, 2023, Premiul II la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale pentru Învățământul Liceal, etapa națională, 2024;

Premiul I de Excelență și premiul Categoriei Vioară pentru clasele IX-XII la Concursul Internațional de Interpretare Magia Colindelor, ediția a XI-a, 2023; Premiul I de Excelență în cadrul Concursului International Strings & Chamber Music Competition de la Câmpina, ediția a IV-a, 2023; Premiul I de Excelență la Concursul Internațional de Interpretare Apassionato ediția II, 2023; Marele Premiu al Categoriei Vioară Ex aequo și Premiul I de Excelență la Concursul Național de Interpretare Live Artist, cu calificare în Gala Laureaților, ediția I – 2024; Premiul I de Excelență și premiul Categoriei Vioară pentru clasele IX-XII la Concursul Internațional de Interpretare Mărțișoare Muzicale, ediția a III-a, 2024; Marele Premiu al Categoriei Vioară la Concursul Internațional S.E. Aphrodite Voice- Limassol, Cipru, 2024;

Premiul I de Excelență la Concursul Internațional de Interpretare Scherzo, ediția a VI-a 2024; Premiul I de Excelență la Concursul Internațional de Muzică Talente Împlinite, ediția a XV-a, 2024; Premiul I de Excelență la Concursul Internațional de Interpretare Scherzo, Ediție Specială – Muzică Românească și Modernă, 2024; Marele Premiu al Categoriei Vioară Ex aequo și Premiul I de Excelență la Concursul Internațional de Interpretare Appassionato, cu calificare în Gala Laureaților, ediția a III-a, 2024; Premiul I la Concursul de Interpretare Muzicală Iannis Xenakis, ediția a VI-a, Brăila, 2024; Premiul I, calificarea în Gala Laureaților și Premiul Special obținut în Gală la Concursul de Interpretare a Muzicii Românești Sigismund Toduță, ediția a XLa, Bistrița, 2024; 1st Absolute Prize and Qualification in Final Round (Tiggiano, Italy) at MusicArte International Festival & Competition, Italy, 2024; 1st Place and Best Performance of a Romantic Piece at Scandinavian International Instrumental Music Competition, Finland, 2024;

Alte activități muzicale: Participare activă la masterclass-uri susținute de personalități ale vieții muzicale din țară: Gabriel Croitoru, Ioana Croitoru, Simina Croitoru și Ladislau Csendes; participare în calitate de invitat la emisiunea Portrete și Portative a postului SperanțaTV, aprilie 2024. Munca este arta de a crea valoare – citat Ayn Rand. Prin ambiția și munca sa, Teodor Buescu are toate premisele de a deveni unul dintre violoniștii de valoare ai țării noastre! Alexandra Acatincăi, profesor metodist specialitatea vioară, Colegiul Național de Muzică George Enescu din București.

Prof. Alexandra Acatincăi

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ziua Europei sărbătorită de sute de copii

Grădinița Ciupercuța a adus pe scenă bucuria, fericirea și zâmbetele a 400 de copii din …

Eduard, Ronen și Kiara

Fiecare reuşită începe cu decizia de a încerca. Gail Devers Eduard, Ronen si Kiara sunt …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: