ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XVIII)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XVIII)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XVIII)

 

3.11.1834 – A fost fondat “Muzeul Naţional” din Bucureşti, astăzi Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”; actuala clădire, care adăposteşte colecţiile muzeului, a fost inaugurată în prezenţa Regelui Carol I, la 24.05.1908.

***

7.11.1919 – S-a hotărât ca ziua de 1 Decembrie, când s-a proclamat unirea Transilvaniei cu România, să fie decretată „sărbătoare naţională”.

***

15.11.1836 – A fost înfiinţat, la Iaşi, Conservatorul filarmonic-dramatic, din iniţiativa lui Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandri (tatăl poetului), Constantin Negruzzi şi Ştefan Catargiu.

***

16.11.1903 – S–a născut Dumitru Stăniloaie, profesor de teologie, membru al Academiei Române, considerat unul dintre cei mai de seamă gânditori creștini din lume; a fost închis de regimul comunist în perioada 1958–1963 (“Chipul evanghelic al lui Iisus Hristos”, “Teologia dogmatică ortodoxă”); în anul 2003, UNESCO a înscris în calendarul aniversărilor culturale și numele teologului român Dumitru Stăniloaie, marcând 100 de ani de la naşterea celui numit „teologul dragostei creştine” (m.04.10.1993).

***

16.11.1916 – Primul Război Mondial. A început “bătălia pentru Bucureşti”, cea mai mare operaţiune militară contraofensivă a armatei române din anul 1916, condusă de generalul Prezan, prin care se încerca oprirea înaintării forţelor inamice înspre vest şi nord-vest şi ocuparea Capitalei. Armata română, copleşită numeric, a fost nevoită să se retragă, iar la 23.11.1916 trupele germane intrau în Bucureşti.

***

19.11.1912 – S–a născut omul de ştiinţă George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, pe anul 1974, membru de onoare al Academiei Române; a descoperit ribozomii şi a descris sistemul şi funcţiile membranelor intracelulare; din 1946 se stabileşte în SUA, obţinând în 1952 cetăţenia americană; preşedinte de onoare al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă a Academiei Române.

***

20.11.1922 – România a participat la Conferinţa internaţională de la Lausanne (Elveţia), în problema strâmtorilor Bosfor şi Dardanele. În cadrul conferinţei s-a discutat şi s-a semnat tratatul de pace cu Turcia, care recunoştea drepturile României asupra insulei Ada-Kaleh; insula a fost inundată odată cu construirea barajului Porţile de Fier.

***

21.11.1918 – S-a născut Părintele Constantin Galeriu, preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, membru în Comisia Naţională UNESCO (m.10.08.2003).

***

25.11.1863 – S–a născut savantul, medicul şi bacteriologul Ion Cantacuzino, doctor honoris causa al Universităţilor din Atena, Bordeaux, Bruxelles, Lyon, Montpellier, membru al Academiei Române, fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală; a pus la punct o metodă de vaccinare antiholerică recunoscută în istoria epidemiologiei ca “marea experienţă românească de vaccinare” (m.14.01.1934).

***

26.11.1912 – S-a născut Eugen Ionescu, dramaturg, eseist, poet, considerat un clasic al literaturii absurdului. Stabilit definitiv în Franţa din 1939, a devenit membru al Academiei Franceze în anul 1970 (piesele “Scaunele”, “Rinocerii”) (m.28.03.1994).

***

26.11.1957 – Adunarea Generală a ONU adoptă în unanimitate rezoluţia iniţiată de România, intitulată “Bazele cooperării economice internaţionale”. Aceasta este prima rezoluţie iniţiată de România la ONU.

***

28.11.1872 – S-a născut Gheorghe Petraşcu, pictor (m.01.05.1949).

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: