ACASĂ / ARTICOLE / ESEU / ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (VI)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (VI)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (VI)

 

Pe un post de televiziune, realizatoarea – specialistă în „problemele învăţământului”, zice: „Toată lumea, până la guvernanţi, vorbesc despre …”. Teama de a nu face un dezacord dintre predicat şi subiect a dus, în acest caz, la o greşeală numită hipercorectitudine: predicat cu verb la persoana a III-a plural pentru un subiect simplu exprimat prin substantiv la nr. singular – lumea – subiectul cu care trebuia să se acorde predicatul – vorbeşte; în mod greşit acordul s-a făcut cu complementul „până la guvernanţi”.
Pe toate posturile de televiziune „intelectualii” (crainici, prezentatori, jurnalişti…) vorbesc despre rezultatele examenului de bacalaureat sau ale probei de absolvire a gimnaziului zicând: „promovabilitatea a fost de…“. Precizăm: substantivul „promovabilitate” denumeşte o posibilitate şi o probabilitate, o estimare anterioară susţinerii examenelor. După terminarea acestora, procentul este de promovare.
Substantivul azil are forma corectă de plural „aziluri”, ci nu azile. Verbele „a părea”, „a compărea”, „a dispărea”, „a apărea” sunt verbe de conjugarea a II-a, CI NU a III-a (adică nu au forma a pare, a dispare, a compare…).
De aceea, formele de viitor sunt corecte astfel: va dispărea, va părea, va compărea. Cele de optativ-condiţional: ar părea (mi-ar părea), aş părea etc. Verbul „a plăcea” şi derivatele lui (a displăcea, a complăcea) este tot de conjugarea a II-a (cele terminate la infinitiv în ea), ci nu de a III-a (cele terminate la infinitiv în „e” = a scrie, a merge, a culege etc).
Deoarece viitorul unui verb se exprimă/se formează cu forma lui de infinitiv şi verbul ajutător, corect se zice: îmi va plăcea (nu îmi va place!!!).
La optativ-condiţional corect: tu ai plăcea…, el ar plăcea, mi-ar plăcea…, ci nu mi-ar place!!
În limba română cuvântul „poliloghie” (vorbărie, vorbeşte mult) este compus din două elemente de compunere: polis – multe, logos – cuvânt, cuvântare; sau loghia – ştiinţă.
Corect deci este poliloghia CI NU polologhia, cum se aude deseori.
Adjectivele merituos, aspectuos, maiestuos, respectuos, fastuos au această formă corectă, CI NU altfel.

FLOAREA NECŞOIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Statul eșuat

Constituția noastră a fost rodată de cătr cei care s-au ezat vremeln pe scaunul puterii. …

Țepe românești

Ce ar reprezenta țeapa? Un par lung, ascuțit la un capăt, folosit în Evul Mediu …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: