ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XIX)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XIX)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XIX)

 

1.12.1892 – S-a născut scriitorul Cezar Petrescu (romanele: „Întunecare”, „Calea Victoriei”, „Aurul negru”) (m.09.03.1961).

***

1.12.1918 – S-a născut poeta şi prozatoarea Ludmila Ghiţescu („Arşiţa stelelor”, „Vifor albastru”) (m.02.01.1991).

***

1.12.1936 – A avut loc inaugurarea Arcului de Triumf, în prezenţa regelui Carol al II–lea şi a reginei Maria; operă a arhitectului Petre Antonescu, monumentul are înălţimea de 27m şi a fost redeschis pentru publicul vizitator în 2002, după 55 de ani de absenţă din circuitul monumentelor oraşului.

***

2.12.1845 – A fost înfiinţată, la Paris, „Societatea studenţilor români”, avându–l ca preşedinte pe Ion Ghica şi ca secretari pe C.A.Rosetti şi Scarlat Vârnav. Societatea a înfiinţat o bibliotecă românească şi a militat pentru unitatea politică a ţărilor române.

***

2.12.1849 – S-a constituit, la Paris, „Asociaţia română pentru emigraţie”, condusă de Ion Ghica şi Nicolae Bălcescu.

***

2.12.1935 – S-a născut poetul Nicolae Labiş, poet-simbol al anilor ‘50, numit de criticul Eugen Simion „buzduganul unei generaţii” („Primele iubiri”, „Moartea căprioarei”) (m.22.12.1956).

***

6.12.2005 – A fost semnat, la Bucureşti, acordul privind instalarea unor baze americane militare pe teritoriul României; este primul acord de acest gen semnat de Washington cu un fost stat comunist din Europa de Est.

***

7.12.1965 – Adunarea Generală a ONU adoptă, în unanimitate, „Declaraţia cu privire la promovarea în rândurile tineretului a idealurilor de pace, respect reciproc şi înţelegere între popoare”, iniţiată de România.

***

8.12.1904 – România a semnat, la Haga, alături de alte 24 de state, Convenţia internaţională asupra regimului vaselor Crucii Roşii pe timp de război.

***

8.12.1921 – Spectacolul inaugural al Operei Române din Bucureşti. George Enescu a dirijat opera „Lohengrin” de Wagner, cu text românesc după o traducere de Şt. O. Iosif. Sediul de atunci al operei era vechea clădire a Teatrului Liric, de lângă parcul Cişmigiu; noul local al Operei a fost ridicat în 1953.

***

9.12.1894 – Pe străzile Capitalei a început să circule primul tramvai electric. Ruta tramvaiului, având numărul 14, era pe bulevardul Est-Vest (Bulevardul Cotroceni-Obor).

***

9.12.1966 – A fost inaugurată Hidrocentrala Vidraru de pe râul Argeş.

***

9.12.1972 – România aderă la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţii specializate ale ONU.

***

12.12.1792 – S-a născut Alexandru Ipsilanti, conducătorul mişcării eteriste de la 1821 (m.01.08.1828).

***14.12.1280 – Prima atestare documentară a oraşului Sighişoara.

***

15.12.1876 – A luat fiinţă Cercul Militar al ofiţerilor din garnizoana Bucureşti, actualul Cerc Militar Naţional. Construcţia Palatul Cercului Militar Naţional, sediul de astăzi al instituţiei, a început în anul 1911 şi s-a încheiat în anul 1923.

***

17.12.1843 – S-a născut regina Elisabeta (Carmen Sylva), prima regină a României, soţia regelui Carol I (m.18.02.1916).

***

23.12.1963 – S-a încheiat prima călătorie în jurul Pământului efectuată de o navă românească, cargoul „Bucureşti”.

***

25.12.1859 – S–a născut, la Bucureşti, Raoul Günsburg, compozitor, unul dintre cei mai importanţi impresari români de operă .

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: