BILANTUL SPORTULUI ROMÂNESC
ÎN ANUL 2016
Anul 2016 se apropie de final și, conform obiceiului, începem să tragem linie și să socotim ce a fost bun și ce nu pe parcursul lui. Din punct de vedere sportiv, a fost un an bogat în evenimente, cele mai de seamă fiind Jocurile Olimpice de vară, desfășurate în Brazilia, la Rio de Janeiro și Campionatul European de fotbal, din Franța. Chiar dacă anul sportiv 2016 mai are programat în decembrie Campionatul European feminin de handbal, publicația „Independența Română-Independența prin cultură” și-a propus să treacă în revistă comportarea sportivilor din țara noastră la competiţiile importante desfășurate până acum.
O MEDALIE RETRASĂ LA OLIMPIADĂ
Fără îndoială, principalul eveniment sportiv al acestui an au fost Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. Delegația României s-a deplasat în Brazilia cu intenția clară de a cuceri cel puțin 6-7 medalii. Un obiectiv modest față de edițiile precedente, dar realist, având în vedere situația actuală a sportului din țara noastră. Până la urmă, medaliile câștigate de reprezentanții noștri au fost cinci: una de aur, obținută de echipa feminină de spadă formată din Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Loredana Dinu și Simona Pop, una de argint la tenis, dublu masculin (Horia Tecău și Florin Mergea) și trei de bronz, adjudecate de echipajul feminin de canotaj 8+1 (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian și Daniela Druncea), de halterofilul Gabriel Sîncrăian (categoria 85 kg) și de cecenul naturalizat Albert Saritov (lupte libere, catgoria 97 kg).
Lovitura de teatru a venit însă la sfârșitul Olimpiadei. Gabriel Sâncrăian a fost găsit pozitiv la un control antidoping, iar medalia de bronz i-a fost retrasă! România a rămas astfel cu patru medalii olimpice, fapt ce nu s-a mai întâmplat din 1952, de la Jocurile Olimpice de la Helsinki!
În ceea ce privește celălalt eveniment major al anului, Campionatul European de fotbal, naționala României s-a aflat, după opt ani de așteptare, printre cele 24 de participante. Din păcate, prestația tricolorilor a fost dezamăgitoare. Deși au lăsat o impresie bună în partida de deschidere a turneului final cu Franța, pe care au pierdut-o abia pe final (scor 1-2), fotbaliștii noștri au dezamăgit în meciurile cu Elveția (scor 1-1) și, mai ales, cu Albania (0-1) și s-au întors acasă după faza grupelor.
SIMONA HALEP, TOT FĂRĂ TITLU DE GRAND-SLAM
Jucătoarea de tenis Simona Halep a încheiat anul competițional 2016 fără a-și îndeplini visul, acela de a câștiga un turneu de Grand-Slam. Sportiva noastră a căzut și două locuri în clasamentul mondial, ajungând în prezent pe poziția a patra. Simona și-a trecut în palmares trei turnee în acest an (Madrid, București și Montreal) și a disputat sferturi de finală la Wimbledon și la Openul Statelor Unite ale Americii.
La Turneul Campioanelor, ultima competiție majoră a anului, Halep a fost eliminată încă din faza grupelor. „Pentru mine, un turneu de Mare Șlem a fost întotdeauna mult mai important decât locul în clasamentul mondial. În fiecare zi visez să câștig un astfel de turneu, dar vom vedea. În 2016, am avut meciuri bune. Cu mare plăcere îmi amintesc de meciurile de la Madrid, de la Wimbledon… Sunt mulțumită, ca notă mi-aș acorda 7 sau 8, pentru că prima parte a anului a fost foarte dificilă. Nu am fost un sezon întreg în formă maximă”, și-a autocaracterizat Simona Halep prestația din 2016.
CSM BUCUREȘTI – REGINA EUROPEI
Alături de titlul olimpic cucerit de echipa feminină de spadă a României la Rio de Janeiro, un mare rezultat pentru sportul românesc în 2016 a fost realizat de gruparea feminină de handbal CSM București. În luna mai, formația pregătită atunci de danezul Kim Rasmusen a câștigat Liga Campionilor, învingând în finală redutabila grupare maghiară Gyor la loviturile de departajare, scor 4-1, după ce, la finalul celor 60 de minute de joc rezultatul era 22-22, iar egalitatea s-a menținut și după disputarea celor două reprize de prelungiri, 25-25! Este pentru prima dată când o echipă românească își adjudecă cel mai prețios trofeu european la nivel de cluburi de când întrecerea se dispută în actualul format.
În trecut, când aceasta se numea Cupa Campionilor Europeni, trofeul a mai fost adjudecat de Știința București (1961) și Rapid București (1964), iar la masculin, învingătoare au fost Dinamo București (1965) și Steaua București (1968 și 1977). La feminin, Oltchim Râmnicu-Vâlcea a mai jucat finala Ligii Campionilor în 2010.
Ca o concluzie, de remarcat faptul că marile victorii ale sportului românesc în 2016 au fost reușite de echipe. Sporturile individuale, unde altădată românii excelau, au rămas datoare. Cu precădere gimnastica, disciplină care, pentru prima dată în ultimii 44 de ani, n-a cucerit nicio medalie la Jocurile Olimpice…
MUGUR BĂILEȘTEANU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro