ACASĂ / ARTICOLE / ESEU / ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (VII)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (VII)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (VII)

 

Un politician (jurist) zice: „Acesta era atributul meu în funcţia pe care o deţineam eu…”.
– Atribut – însuşire esenţială a unui obiect, semn distinctiv, parte secundară de propoziţie care determină un substantiv sau substitut al acestuia.
– Atribuţie – sferă de autoritate, de competenţă; însărcinare, datorie, muncă dată cuiva spre îndeplinire.
O moderatoare TV, care conduce o dezbatere despre marile construcţii executate de poporul român din timpul lui Ceauşescu, zice: „20.000 până la 100.000 de muncitori au lucrat pentru a duce la bun sfârşit această proiecţie”.
– Proiecţie – reprezentare în spaţiu a unui obiect; reproducerea pe un ecran a imaginilor filmate/fotografiate.
– Proiect – plan sau intenţie de a întreprinde, de a construi.
Altă realizatoare TV zice: „(…) această situaţie se perpetuă de ani de zile. Corect – se perpetuează de ani (a se perpetua). Verbul „a (se) perpetua – a face să dureze mult în timp; a continua” – se conjugă corect: eu perpetuez; tu perpetuezi, el/ea perpetuează (ŞI NU ALTFEL!). Verbele „a crea” şi „a agrea” se conjugă la indicativ prezent: eu creez/ agreez; tu creezi/agreezi; el(ea) creează/ agreează; noi creăm/agreăm; voi creaţi/ agreaţi; ei (ele) creează/agreează – ŞI NU ALTFEL!
Deseori auzim exprimarea: „Nu mă risc…”. Precizăm: verbul „a risca” nu are diateză reflexivă. Deci corect este: eu nu risc; tu nu rişti.
Forma la diateza reflexivă se foloseşte DOAR la persoana a III-a singular şi plural: „În afaceri nesigure, suma/banii nu se riscă fără a cunoaşte situaţia”.
Verbul „a râde” nu are diateză reflexivă. Deci corect spunem eu râd, tu râzi (NU eu mă râd, tu te râzi).
În sens impersonal se zice: „În lume nu se râde tare”.
Verbul „a merita” nu are diateză reflexivă. Deci este incorectă exprimarea: „Nu se merită”, auzită atât de des! Corect: „Nu merită să primească premiul. Nu merită să…”.
În enunţul: „Despre copilăria lui nu se ştie nimic, căci nu s-au găsit niciun fel de însemnări”; predicatul „nu s-au găsit” este exprimat printr-un verb la persoana a III-a plural, deşi subiectul este „fel”. Corect: „NU s-a găsit niciun fel…”. Acordul a fost făcut cu atributul substantival prepoziţional „de însemnări”. Aceasta este o greşeală pe care o auzim deseori.

FLOAREA NECŞOIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Statul eșuat

Constituția noastră a fost rodată de cătr cei care s-au ezat vremeln pe scaunul puterii. …

Țepe românești

Ce ar reprezenta țeapa? Un par lung, ascuțit la un capăt, folosit în Evul Mediu …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: