ACASĂ / ARTICOLE / ESEU / ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (IX)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (IX)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (IX)

 

1. Într-o reclamă, comentatorul zice: „Foarte multe produse s-au ieftinizat în «Vinerea neagră» până la 80% /% (…)”. Corect „s-au ieftinit” – pentru că vine de la infinitivul a se ieftini, nu „a se ieftiniza”.
Familia lexicală a cuvântului este: ieftin (adjectiv), a (se) ieftini (verb), ieftinire (substantiv), ieftinit/ă (adjectiv provenit din participiul verbului).
Există în limba română şi verbe derivate cu sufixul –iza: a se realiza, a concretiza, a sponsoriza, a cicatriza. Verbul a (se) ieftini se obţine prin sufixul verbal „i” de la adjectivul ieftin, precum a auri, a înflori, a înfrunzi, a împlini, a zidi etc.
2. Un reporter TV, transmiţând un conflict dintre două instituţii ale capitalei, zice: „Primăria se opune întreruperii căldurei în zilele de iarnă (…)”. În limba română, forma corectă de genitiv/dativ a substantivelor de gen feminin articulate cu articol hotărât „i” este „căldurii”, „străzii”, „femeii” etc.
Articolul se pune formei de plural: femeie (singular) – femei (plural) – femeii (plural articulat hotărât); căldură – călduricăldurii; faţă – feţe – feţei; postfaţă – postfeţe – postfeţei; prefaţă – prefeţe – prefeţei, ci nu prefaţei, postfaţei, cum scriu sau pronunţă distinşii noştri scriitori!
3. Apreciem iniţiativa unor posturi TV care au inclus în programele lor rubrici în cuprinsul cărora se corectează greşelile comise de reporteri, comentatori, realizatori etc. Le recomandăm să nu facă alte greşeli, precum aceea de a explica sensul
cuvântului pricina pe care „filologa” noastră îl consideră ca provenind din limba bulgară. Îi amintim că bulgarii s-au aşezat la Sud de Dunăre în secolul al VII-lea d. Ch., în spaţiul getodacilor, tracilor şi altor triburi ce aveau o existenţa multimilenară la Nord şi Sud de Istru (fluviul sfânt al strămoşilor noştri – Dunărea). Astfel, logic este ca triburile migratoare să înveţe graiul autohtonilor ci NU invers! Deci cuvântul pricină (cauză/motiv) a intrat în limba bulgară din limba bătrână, cum a fost supranumită limba getodacă, ci nu l-au învăţat românii (De observat că pe teritoriul Bulgariei se găsesc foarte mulţi cunoscători şi vorbitori ai limbii române, ca şi în insula Rodhos, unde 70% dintre locuitori vorbesc romnâneşte).
4. Pentru a evita exprimarea „locuiesc în chirie” recomandăm să se spună: „locuiesc într-o casă închiriată” sau „locuiesc plătind/dând lunar chirie”.
5. Elice – substantiv de gen feminin, cu formă de plural elice – organ de maşină având forma unor aripi sau a unor lopeţi fixate pe un ax rotativ, care serveşte la punerea în mişcare a unui avion, elicopter, vapor, barcă. Alică (substantiv de gen feminin ce se foloseşte, mai ales, cu forma alice pentru plural) denumeşte fi ecare dintre proiectilele sferice de plumb cu care sunt încărcate unele cartuşe de vânătoare. Deci, în exprimarea: „S-a prins un lemn de alice şi barca s-a răsturnat”, vorbitorul trebuia să spună corect: „lemnul s-a prins de elicea bărcii”.
6. Un comentator TV zice: „Autostrada (…) va avea cinci tunele”. Atragem, încă o dată, atenţia asupra formei corecte de plural a unor substantive: Nivel – niveluri; tunel – tuneluri; furtun – furtunuri, şi NU altfel!

FLOAREA NECŞOIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Statul eșuat

Constituția noastră a fost rodată de cătr cei care s-au ezat vremeln pe scaunul puterii. …

Țepe românești

Ce ar reprezenta țeapa? Un par lung, ascuțit la un capăt, folosit în Evul Mediu …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: