MUZEUL AURULUI DIN BRAD

MUZEUL AURULUI DIN BRAD

Municipiul Brad din judeţul Hunedoara este un vechi centru minier de pe valea Crişului Alb, situat în patrulaterul aurifer din Transilvania. Zăcămintele de metale preţioase din zona Brad – Ruda – Musariu – Valea Morii au fost cunoscute şi exploatate de-a lungul istoriei, încă din antichitate. Descoperirile arheologice atestă existenţa omului în urmă cu 5000 de ani pe aceste locuri. Obiectele găsite dovedesc, de asemenea, îndeletnicirea de bază a locuitorilor zonei, şi anume extragerea aurului încă de acum 2000 de ani.
În 1896 s-a înfiinţat la Brad Muzeul Aurului. El cuprinde exponate de o rară frumuseţe şi de o valoare inestimabilă. Specialiştii afirmă că muzeul adăposteşte o colecţie mineralogică unică în Europa, datorită combinaţiilor de elemente, a bogăţiei formelor şi a valorii fiecărui exponat. Se poate vorbi de unicitatea Muzeului Aurului din Brad, pentru că aici se găseşte cea mai mare colecţie de aur nativ de pe continent. Piesele de aur sunt expuse aşa cum au fost ele găsite de mineri în galeriile subterane, fără să fi fost prelucrate de meşterii aurari. În ierarhia instituţiilor de acest fel din lume, Muzeul Aurului din Brad se situează pe locul patru, după cele din Columbia, Taiwan şi Peru. Muzeul cuprinde peste 1300 de exponate cu aur. Acestea provin din minele de lângă Brad dar şi din alte zăcăminte din Munţii Metaliferi. Există, de asemenea, şi eşantioane cu minereu aurifer obţinute prin schimburi cu alte ţări. Exponatele cu aur nativ din acest muzeu au forme spectaculoase şi de aceea unele dintre ele au primit diferite denumiri: Pana lui Eminescu, Fluturele, Harta României, Şopârla de aur, Feriga şi multe altele. Tot aici poate fi admirat un cristal pentagonal, unic în lume.
În 2013, domnul Florin Cazacu, primarul municipiului, declara: „Aş putea spune că la Muzeul Aurului din Brad se află cele mai valoroase 5 kilograme de aur din lume, pentru că aurul pe care îl vedem arată aşa cum a fost scos din adâncuri din mina Barza, vreme de sute de ani. Cu siguranţă, aici se pot vedea exemplare din cel mai frumos aur din lume“. Specialiştii afirmă că, potrivit cercetărilor, se poate considera că aurul extras din mina Barza, de lângă Brad, reprezintă 1% din cantitatea existentă în lume.
Muzeul expune şi o colecţie impresionantă de minerale din România şi din alte ţări. Este important de ştiut că unele dintre aceste minerale au fost identificate şi studiate pentru prima oară în lume în zăcămintele din zona Bradului: nagyagit descoperit în 1767, silvanit în 1835, telur nativ în 1783-1785, krennerit în 1877 şi altele. Muzeul deţine şi numeroase obiecte şi unelte vechi, folosite de mineri în munca de scormonire a adâncurilor.
În 1930 s-a descoperit un vagonet de mină din lemn, considerat a fi cel mai vechi vehicul din lume, purtat pe şină. Vagonetul era pus pe o cale de lemn cu macaz. Din păcate, noi nu vom afla niciodată numele acelui miner moţ care a avut ideea genială de a construi, primul în lume, vagonetul, calea de lemn şi macazul cu un ac, elemente de tehnică ce au contribuit, cu siguranţă, la progresul omenirii. Vagonetul original precum şi calea de lemn cu macaz se află expuse la Muzeul Mineritului din Bochum, Germania şi, respectiv, la Muzeul Tehnic din Berlin.
Muzeul din Brad are doar copii ale acestor obiecte valoroase. Acesta deţine şi numeroase fotografii care ilustrează activitatea minerilor din subteran, precum şi tehnici specifice de lucru folosite în extracţia din aluviuni sau din galerii. Întreaga colecţie aparţine filialei firmei Bradmin a S.C. MINVEST S.A. Deva. Muzeul Aurului din Brad este un loc important atât pentru specialişti şi studenţi, cât şi pentru elevi şi pentru publicul larg. Toţi aceia care ajung în centrul municipiului Brad sunt invitaţi prin această succintă prezentare să pătrundă în sălile muzeului, un loc plin de istorie, de adevăr şi de strălucire.
Voi încheia citându-l, din nou, pe domnul Florin Cazacu, primarul oraşului: „despre strălucirea aurului nu se poate vorbi, ea se admiră”.

CORINA VLAD DIACONESCU




Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Muzeul „CRAMA 1777”

Aflat pe „Drumul Vinului”, în satul Valea Nicovani, pe dealurile cu podgorii din Valea Călugărească, …

Muzeul „Nicolae Iorga”-Vălenii de munte

Avem posibilitatea să cunoaștem mari perso- nalități ale culturii și științei românești prin intermediul muzeelor …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: