ACASĂ / ARTICOLE / MUZEE-EXPOZIȚII-COLECȚII-COLECȚIONARI / MIHAI IACOB, UN COLECȚIONAR DE EXCEPȚIE

MIHAI IACOB, UN COLECȚIONAR DE EXCEPȚIE

MIHAI IACOB,
UN COLECȚIONAR DE EXCEPȚIE

Mihai Iacob s-a născut pe 28 noiembrie 1951, în comuna Tudora, judeţul Botoşani. Fiind îndrăgostit de Mihai Eminescu şi de opera sa, colecţionează cărţi, vederi, cărţi şi întreguri poştale, timbre poştale, începând cu anul 1966, iar după anul 1976 colecţionează medalii şi insigne, având tema Eminescu. Împreună cu soţia sa, Ana Iacob, realizează vederi, calendare, ex libris-uri.
Din anul 2003 este membru fondator al Grupării Colecţionarilor Mihai Eminescu – Botoșani, din anul 2006 este membru al Grupării Colecţionarilor de Medalii şi Insigne „Mihai Eminescu” de pe lângă Societatea Numismatică din România, din anul 2009 este membru şi membru fondator al Clubului Colecţionarilor de Medalii Eminescu de pe lângă Cercul Militar Naţional din Bucureşti. Din 18 septembrie 2009 este membru şi membru fondator al Asociaţiei Colecţionarilor de Insigne din România.
Începând cu anul 1990, participă activ la expoziţiile de insigne şi medalii din Bucureşti, Ploieşti, Arad, Deva, Petroşani, Vulcan, Târgul Secuiesc, unde a fost recompensat cu diplome, premii, distincţii şi plachete.
În anul 2014, datorită muncii prodigioase de a realiza piese cu tema Eminescu, familia Iacob a fost nominalizată şi recompensată cu premiul „Teiul de argint”, acordat de Editura Geea din Botoşani, în acelaşi an primind şi distincția „EMINESCU, ZIARISTUL”, din partea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR).

Colecţia cu tematica Mihai Eminescu a soţilor Mihai şi Ana Iacob cuprinde peste 1000 de volume ale scriitorului Mihai Eminescu, dar şi despre acesta, circa 200 de medalii şi plachete şi aproximativ 600 de insigne aparţinând aceleiaşi teme, dar şi toate emisiunile filatelice din România, Republica Moldova, Pakistan, S.U.A. dedicate personalităţii lui Mihai Eminescu. De asemenea, aceştia mai deţin aproape 1500 de cărţi poştale ilustrate, plicuri ocazionale, F.D.C.-uri, maxime, ex-libris-uri etc şi peste o sută de tablouri realizate de Ana Iacob cu aceeaşi temă, Eminescu.
Familia deţine Ediţia princeps din anul 1890 în care este publicată pentru prima dată proza eminesciană – ediţia Mortun! O altă piesă rară din colecţia celor doi este volumul de poezii apărut în 1910 în care sunt reproduse mai multe picturi Salmen având subiecte din opera eminesciană, dar şi o carte poştală ce reproduce o strofă din poezia „Între păsări”, datată cu anul 1916. Biblioteca familiei conţine peste o mie de volume, dintre care aproape o sută sunt cu dedicaţiile şi autografele autorilor.

O altă parte importantă a colecţiei cuprinde 130 de cărţi poştale ilustrate Salmen, având ca imagini subiecte din opera lui Eminescu, care au fost editate la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX.
Pasiunea celor doi colecţionari a stârnit interesul celor din jur, familia Iacob fiind protagonista unui reportaj difuzat de Televiziunea Română, în anul 2011.

 

 

DOINA BÂRCĂ



Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Casa memorială I.L.Caragiale din fostul sat Haimanale

Printre locurile ce trebuie vizitate, spre a vedea și a simți acei fiori pe care …

Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” Drăgănești-Olt

Aflat la intrarea în orașul Drăgănești-Olt dinspre DJ546, pe strada Nicolae Titulescu, muzeul poate fi …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: