ACASĂ / ARTICOLE / MUZEE-EXPOZIȚII-COLECȚII-COLECȚIONARI / MUZEUL ÎN AER LIBER DIN DUMBRAVA SIBIULUI

MUZEUL ÎN AER LIBER DIN DUMBRAVA SIBIULUI

MUZEUL ÎN AER LIBER DIN
DUMBRAVA SIBIULUI

Considerat unul dintre cele mai impresionante muzee în aer liber din Europa, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” pune în valoare cultura şi istoria românilor din centrul ţării. Se află în apropierea oraşului Sibiu şi se întinde în peste 96 de hectare, unde, în jurul unui lac mare şi de-a lungul potecilor, aleilor, ai ocazia să admiri 400 de construcţii tradiţionale româneşti, în care se găsesc peste 16000 de exponate culturale. Expoziţia propriu-zisă ocupă doar 42 de hectare.
Muzeul este împărţit în sectoare tematice expoziţionale, cumulând colecţii de monumente de arhitectură şi tehnică populară din România şi este aşezat în rezervaţia naturală „Dumbrava Sibiului”, un loc ideal pentru păstrarea spiritului românesc autentic.
Muzeul „ASTRA” a fost fondat de „Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român”, momentul inaugurării, 19 august 1905, fiind considerat de contemporani „cea mai splendidă sărbătoare culturală ce au ajuns-o până acum românii din ţările Coroanei ungare.”, această afirmaţie arătând dorinţa românilor ardeleni de a-şi defini propria identitate etnoculturală în perioada Imperiului Austro-Ungar.
În perioada 1918-1919 muzeul a început să se dezvolte foarte mult, dar abia în anul 1963, din iniţiativa lui Cornel Irimie, întâiul director, a devenit cel mai valoros şi important muzeu al Ardealului, cunoscut sub numele de „Muzeul Tehnicii populare”.

Prin cercetarea ştiinţifică întreprinsă de specialişti şi prin desfăşurarea unor expediţii pentru depistare, în teren, au fost transferate în Dumbrava Sibiului monumente etnografice cu valoare documentar-istorică sau tehnică. Muzeul a fost deschis publicului în anul 1967 şi, aici, pot fi văzute ateliere meşteşugăreşti, locuinţe tradiţionale, instalaţii pre-industriale, lucrări de artă populară. Este structurat pe sectoare şi grupe tematice organizate în funcţie de ocupaţii, meşteşuguri, instituţii şi ediţii sociale.
Iată: uliţa lemnarilor, uliţa morarilor, uliţa olarilor, uliţa minerilor, uliţa ţesătorilor, uliţa fierarilor etc.
Primul monument adus în 1963 a fost o moară hidraulică cu aducţiune inferioară ce este inserată în sigla muzeului. Începând cu anul 1971 au fost aduse şi case ţărăneşti alături de ateliere meşteşugăreşti, iar în 1989 muzeul s-a îmbogățit cu monumente de utilitate publică şi socială: biserică, şcoală, cârciumă, popicărie. Biserica de lemn, adusă în muzeu în anul 1990, datează din 1754 şi ilustrează unul dintre pilonii de bază ai vetrei satului. Vizitatorii pot participa şi la slujbele religioase ţinute duminica şi de sărbători.
În timpul verii, aici vin să se întreacă maeştrii muzicii şi ai dansului, fiind organizate multe festivaluri şi târguri, iar expoziţiile temporare şi permanente atrag prin tematica populară. Copiii au un spaţiu rezervat pentru lecţiile de etnografie şi meşteşuguri.

Această bogată colecţie muzeală, aşezată într-o vegetaţie luxuriantă şi în jurul unui lac mare, este reprezentativă pentru ţara românească, pentru spiritul creativ al acestui popor.
Muzeologul olandez Bernet Kempers a apreciat Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, denumit astfel din 1990, aşezat în „Dumbrava Sibiană”, ca fiind „cel mai frumos muzeu în aer liber din Europa”.

RODICA SUBŢIRELU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Casa memorială I.L.Caragiale din fostul sat Haimanale

Printre locurile ce trebuie vizitate, spre a vedea și a simți acei fiori pe care …

Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” Drăgănești-Olt

Aflat la intrarea în orașul Drăgănești-Olt dinspre DJ546, pe strada Nicolae Titulescu, muzeul poate fi …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: