ACASĂ / ARTICOLE / ESEU / ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (XIII)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (XIII)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (XIII)

Un reputat jurnalist, aflat la vârsta senectuţii, zice: „Jurnalistul X este cunoscut ca fiind un colaborator lucrativ al mai multor peşedinţi…”.
Termenul lucrativ vine în limba noastră din franţuzescul „lucratif”, care are semnificaţia „meserie (funcţie, ocupaţie) care produce mulţi bani”, ci nu sensul de harnic sau obedient, aşa cum a sugerat jurnalistul că ar fi cel amintit în discuţiile care îl criticau vehement pentru lipsa de coloană vertebrală. „CSM a aprobat pozitiv bugetul de stat” – se aude pe toate posturile TV. Precizăm că „a aproba” semnifică a fi de acord, a permite, a încuviinţa ceea ce se solicită de către un petiţionar. Deci, a aproba implică o atitudine pozitivă din partea decidentului, aşa încât a aproba pozitiv este un pleonasm.
O doamnă de la Institutul de meteorologie – făcând precizări referitoare la temperaturile ce se vor înregistra în aceste zile, zice: „Maximile ce se vor înregistra vor fi de…” Substantivele maxima şi minima au ca forme corecte de plural maxime şi minime, care rămân întocmai chiar şi când sunt articulate hotărât: „Maximele şi minimele vor fi…” O precizare se cuvine făcută şi în cazul adjectivelor ultim – ultimă, ultimi – ultime, care au forme articulate cu articol hotărât: ultimul, ultima, ultimii, ultimele.
Deci sunt: ultimele apariţii (nu ultimile apariţii), ultimele ştiri (nu ultimile ştiri) etc.
O tânără „intelectuală” grăieşte cu aer doct: „Partidul X va deconta negativ în faţa electoratului său”.
Domnişoară, verbul a deconta are următoarea accepţie: „a justifica detaliat cheltuirea unor sume de bani”. E adevărat că verbul este folosit de o vreme şi cu sensul figurat de a plăti, de a pierde susţinerea unor mase de oameni în alegeri. Aşadar, decontul/decontarea nu poate fi negativă sau pozitivă!

FLOAREA NECȘOIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Statul eșuat

Constituția noastră a fost rodată de cătr cei care s-au ezat vremeln pe scaunul puterii. …

Țepe românești

Ce ar reprezenta țeapa? Un par lung, ascuțit la un capăt, folosit în Evul Mediu …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: