ACASĂ / ARTICOLE / ȘTIINȚĂ / RADIOAMATORUL FĂRĂ INDICATIV GEORGE DAN OPRESCU

RADIOAMATORUL FĂRĂ INDICATIV GEORGE DAN OPRESCU

RADIOAMATORUL FĂRĂ INDICATIV
GEORGE DAN OPRESCU

Despre George Dan Oprescu, despre viața și activitatea acestuia, se cunosc puține date, ca urmare documentarea s-a făcut cu multă greutate, dar a meritat.
Personalitatea inginerului George Dan Oprescu a însemnat foarte mult pentru generația sa și a tinerilor pe care i-a fascinat cu realizările sale tehnice, dar și prin articolele și cărțile de electronică pe care le-a scris.
Cartea „Aparate de radio cu tranzistoare” cuprinde numeroase scheme care le-au permis tinerilor de atunci, pasionați de electronică, să construiască aparate de radio.
George Dan Oprescu s-a născut la București, pe 13 septembrie 1931. După absolvirea liceului a început să studieze matematică în cadrul Facultății de Matematică a Universității din București, dar pe care nu a reușit să o absolve.
În anul 1950 a realizat primul magnetofon din România. Din acel moment, inteligența tehnică pe care o dobândise, ca un har divin, l-a ajutat să realizeze primele stații de amplificare de mare putere, primele mixere audio, primul televizor de amator din țară și primele recepții TV la mare distanță, în 1955.
A trudit în domeniul cercetării tehnico-ştiinţifice, în secția de prototipuri de la Radio Progres și în Direcția tehnică a Radiodifuziunii. Preocupările sale în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării s-au extins în electronica nucleară, fizica nucleară, dozimetre cu ultrasunete, diverse sonorizări.
George Dan Oprescu a instalat primele copiatoare din țară, primele calculatoare electronice și primele magnetoscoape.
Începând cu 1958 a publicat sute de articole de electronică și tehnici conexe în numeroase ziare și reviste de profil. În 1993 a ieșit la pensie de la Centrul de Perfecționare a Cadrelor (CEPECA) devenit, ulterior, după 1990, IROMA.
Împătimitul boem al radiotehnicii, George Dan Oprescu va muri într-un stupid accident de autovehicul, în noiembrie 1998. Avea 67 de ani și era în plină forță creatoare.

Încă de pe băncile liceului s-a îndrăgostit de radiotehnică și muzică.
Cele două pasiuni îl vor însoți toată viața, până la sfârșitul vieții, ele fiind singurele lui „iubiri”. A dus o viaţă solitară, austeră, pe care și-a dedicat-o muncii neîntrerupte. Nu a avut niciodată o familie, a trăit singur într-o casă modestă, situată pe strada Silvestru.
Casa și-a transformat-o în laborator și bibliotecă, nepermițând nimănui să-i tulbure intimitatea creației.
Ca o ironie a sorții, după moartea lui George Dan Oprescu, „bojdeuca” sa a fost invadată de o familie de rromi, iar bruma sa de bunuri: cărți, reviste, aparate electronice de măsură, mașina de scris, casete de muzică, aparatele electronice de uz casnic etc au fost furate și vândute „cine știe cui și cine știe unde”, pierzându-li-se urma.
Din păcate, de pe urma acestui radioamator fără indicativ nu au mai rămas nici măcar „hărțile”. Au dispărut și documentele care arătau aportul lui George Dan Oprescu la realizarea primului magnetofon românesc sau la producerea, în România, a primelor rezistoare chimice cu peliculă de carbon, în cadrul laboratorului de la Clăbucet al MTT (Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor), unde a lucrat ca tehnician.
A scris, cu pasiune și dăruire, articole și cărți din domeniul radiotehnicii de generația întâi (tuburi electronice) și a doua (tranzistoare).
Era o perioadă de efervescență, când cei mai mulți tineri erau fascinați de radiotehnică și de muzică.
Numele lui George Dan Oprescu a apărut frecvent în reviste, în special în „Tehnium” (cea cu primul an de apariţie 1970) sau pe coperţile unor cărţi de radio tehnică din editurile: „Tehnică”, „Tineretului”, „Albatros”, etc.
Textele sale sunt clare, concise și demonstrează o bună înțelegere și descriere a fenomenelor radiotehnice. Stilul său de expunere a fost și a rămas pe înțelesul tuturor cărora li s-a adresat cu precădere.
Cei care i-au citit textele au observat că autorul lor a avut un fin simț al umorului, iar criticile sale, pentru stările de lucru care-l nemulțumeau, erau pertinente datorită logicii sale de abordare.
Prin tot ceea ce a realizat și a creat în domeniul radiotehnicii, George Dan Oprescu, merită să fie recunoscut printre cei care au trudit și au contribuit la dezvoltarea acestui domeniu.

Conf.univ.dr. GABRIEL I. NĂSTASE

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ion N. Ionescu Bizeț

Unul dintre ctitorii învățământului ingineresc din țara noastră, educator complex, fondator al Gazetei Matematice Nu …

Nicolae Teclu

Chiar dacă a fost nevoit să-și desfășoare activitatea științifică printre străini, a rămas și a …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


2 comentarii

  1. Bucalete Gheorghe

    Am construit dupa schemele sale si au functionat acele montaje. Imi placea stilul sau explicativ, parca era langa mine si ma indruma mereu. Fie-i tarana usoara si chiar daca locuinta dumnealui a fost devastata au ramas mai multe in urma sa, a ramas in mintea si inimile noastre.

  2. La citirea acestui articol, am ramas fara cuvinte. Nu banuiam despre dl. George Dan Oprescu o asemenea biografie. Cartile dumnealui mi-au bucurat sufletul in anii de liceu si chiar in cei de studentie.
    Bunul Dumnezeu sa il odihneasca in pace !

    Multumesc domnului conf.univ.dr. GABRIEL I. NASTASE pentru postare.

    ing. Eugen Pacurar eugen_pacurar@ yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: