ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (XV)
Un reputat profesor şi sociolog zice: „Eu nu aş vede…”. Precizăm că forma corectă a verbului este a vedea, nu a vede (la infinitiv).
Modul optativ condiţional, folosit de vorbitor, se formează cu ajutorul verbului auxiliar a avea cu forme specifice pentru acest mod şi infinitivul verbului de conjugat: eu aş vedea, tu ai vedea, el/ea ar vedea, noi am vedea… şi nu altfel! Pentru viitorul I se foloseşte aceeaşi formă a infinitivului – voi vedea, vei vedea…
Precizăm că a scrie este un verb de conjugarea a III-a, nu a IV-a, deci corect este vom scrie, nu vom scri.
Verbele a părea, a dispărea, a apărea, sunt de conjugarea a II-a (acestea fiind formele corecte, ci nu altele). Se zice corect îmi va părea…, va dispărea…
De asemenea, corect se zice: mi-ar plăcea, nu mi-ar place, dar şi mi-ar face plăcere, nu mi-ar făcea plăcere.
Un om politic cunoscut şi intelectual cu pretenţii zice: „Într-o mulţime de câteva zeci de mii de oameni se pot auzi slogane şi lozinci diferite”.
Forma corectă de plural a acestui substantiv este sloganuri.
La TVR 3, un comentator şi prezentator al evenimentelor şi personalităţilor aniversate sau comemorate în fiecare zi se exprimă aşa: „Sfârşitul ei (al unei actriţe) e asemănător cu ale altor doi actori”.
Exprimarea corectă: asemănător cu al altor actori…
Mare realizator mare al unei emisiuni zice: „Obama este realizatorul celei mai masive graţieri de deţinuţi la încheierea mandatului”.
În limba noastră există adjective care nu au grade de comparaţie, deoarece prin sensul lor sugerează însuşirea în cel mai înalt grad: masiv, enorm, imens, monumental, grandios, inferior, superior, perfect, complet, egal, gol, nesfârşit, nemaivăzut, principal, strămoşesc, major, minor, optim, unic, singular.
Adjectivele cumplit, groaznic nu au superlativ absolut (nu zicem foarte cumplit, foarte groaznic).
„Angajaţii serviciului de ecarisaj din oraşul… maltratează fără milă animalele…”, comentează o prezentatoare a unui post TV.
Precizăm că verbul a maltrata semnifică a bate, a trata cu violenţă, a chinui, a brutaliza (mal – din franceză semnifică rău sau boală).
Maltrata înseamnă a bate cu răutate, adică fără milă! Deci maltratează fără milă e un pleonasm. Nu există a maltrata cu milă! (Biata limbă română, cum o maltratează unii fără milă! Ha! Ha! Ha!!! Nu vreţi să o maltrataţi cu milă!?)
În reclama unui medicament se aude: „Acest medicament combate petele roşiatice de pe obraz”.
Formele corecte ale adjectivului sunt: sg. masculin – roşiatic, sg. feminin – roşiatică, pl. masculin – roşietici, pl. feminin – roşietice.
Exprimarea corectă este: petele roşietice, nu altfel!
FLOAREA NECȘOIU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro