ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / COMEMORARE ALEXANDRU MACEDONSKI (14.03.1854 – 24.11.1920)

COMEMORARE ALEXANDRU MACEDONSKI (14.03.1854 – 24.11.1920)

COMEMORARE ALEXANDRU MACEDONSKI
(14.03.1854 – 24.11.1920)

Duminică, 12 noiembrie, a fost oficiată la biserica „Miron Patriarhul” din Bucureşti slujba de pomenire a poetului rondelurilor Alexandru Macedonski. Părintele Gheorghe Neagoe, cu binecunoscutul său har, având la bază mesajul divin, ca întotdeauna după predica sa excepțională rostită din pericopa evanghelică a duminicii respective, a realizat pomenirea cu tot tipicul unei asemenea manifestări, colivă, vin, prosoape, însoţită de slujba dedicată marelui poet, împreună cu preoții colegi.
Despre viaţa şi opera lui Alexandru Macedonski a vorbit doamna profesor Floarea Necşoiu, prin expunerea sa deosebit de documentată atrăgând interesul dar şi curiozitatea a peste 200 de enoriaşi. Punctează pe scurt câteva idei legate de opra literară a celui pomenit, din volumele de poezii Prima verba, Poema rondelurilor, iar pe larg din ciclul Nopţilor – noapte de ianuarie ori noapte de decembrie.

Pe lângă cei amintiţi au participat scriitori ori poeţi consacraţi precum: Ion Raţiu, Elisabeta Iosif, Ioana Stuparu, Rodica Subţirelu, Florin Grigoriu, Paula Romanescu, Geo Călugăru, Miron Manega, Mihai Costin, Vasilica Ilie, dr. Elena Armenescu, Victoria Milescu, Ana Carina Garaș, violonista Grațiela Marineață, Rodica Elena Lupu, arhitect Constantin Sinescu etc.
Din partea Fundaţiei Literar-Istorice „Stoika” au participat preşedintele Florian Laurenţiu Stoica şi Cristian Baicu.
Cu această ocazie au fost distribuite în mod gratuit câteva zeci de reviste „Independenţa Română – Independenţa prin cultură”, în care a fost prezentată pe larg viaţa şi opera celui comemorat.
În încheiere, Florian Laurenţiu Stoica a citit o poezie din creaţie proprie dedicată preotului Gheorghe Neagoe, cel care este sufletul manifestărilor culturale organizate lună de lună în cadrul bisericii la sfârşitul slujbelor, meritând cu prisosință respectul și dragostea noastră, pentru tot ceea ce face.

FILS

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un eveniment complex, literatură, muzică, actorie, desen

Am asistat, sâmbătă 30 septembrie 2023, în eleganta sală a Bibliotecii Metropolitane București la o …

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: