Asociația Mondială de Luptă împotriva drogurilor și a altor dependențe (alcool, tutun, vicii degradante) A.M.A, a fost înfi ințată la 21 august 2009. Este organizație neguvernamentală, apolitică și non-profi t cu sediul central în București, bulevardul Iuliu Maniu, nr. 158A, sector 6, având în conducere specialiști cu o vastă experiență în domeniul luptei împotriva criminalității, inclusiv a trafi cului și consumului ilicit de droguri, care și-au pus întreaga pricepere și disponibilitate în slujba recuperării oamenilor dependenți de alcool, tutun, sida etc., din România și nu numai. Asociația A.M.A. numără peste 6.000 de membri cotizanți în țară și străinătate.
Pentru a deveni membru al acestei organizații, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții: persoana doritoare să aibă împlinită vârsta de 18 ani (major), să nu aibă cazier judiciar, să vrea aceasta (să-și exprime în scris acordul de voință sau altfel spus să adere la statutul acesteia). Pornind de la realitatea că fl agelul drogurilor afectează grav în primul rând pe tineri, vârsta consumatorilor români ajungând să scadă până la 14 ani și chiar mai jos, ceea ce constituie o vulnerabilitate mare pentru stat, conștientă că prevenirea oamenilor de a deveni victime ale drogurilor și altor substanțe dăunătoare este prioritară, A.M.A. își propune o serie de obiective astfel:
▶diminuarea riscurilor asociate consumului de droguri ▶promovarea serviciilor pentru tratarea dependenților de drog sau alte substanțe ▶determinarea prin toate mijloacele (legale, civice, morale etc.) a oamenilor predispuși de a renunța la consumul de droguri sau abuzul de medicamente, alcool, tutun etc. ▶educarea populației cu privire la pericolul drogurilor și efectele nocive ale dependenței și dramele ce o provoacă ▶încurajarea familiilor de a se implica în recuperarea persoanelor dependente ▶reintegrarea celor care s-au lăsat și acordarea unei a doua șanse acestora ▶reinserția socială a celor care au căzut victime consumului de droguri, alcool, trafi cului de fi ințe umane, violenței și colaborarea cu instituțiile abilitate în prevenirea și combaterea acestor forme de crimă organizată ▶cooperarea în plan internațional cu organismele cu preocupări asemănătoare.
Site-ul ofi cial al Asociației acordă consultație gratuită celor interesați, aflați în impas și aparținătorilor lor, oferindu-le informații utile și necesare, metode și posibilități de reabilitare, moduri de acțiune, inclusiv îndrumarea la Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog teritoriale. Asociația A.M.A. este alcătuită din membri de toate vârstele (peste 18 ani), mulți cu experiență în domeniul combaterii Crimei Organizate și Antidrog, dar și din voluntari dornici să activeze pe acest tărâm, să se implice în prevenirea și combaterea infracționalității și mai ales tratamentul și recuperarea dependenților, pentru aducerea lor pe calea cea bună.
La aceasta organizație, au aderat de-a lungul anilor multe personalități ale vieții cultural-artistice dar și din alte domenii de activitate, contribuind efectiv la îndeplinirea obiectivelor asociației. Fondurile Asociației A.M.A. provin din cotizații, donații și sponsorizări iar din punct de vedere organizatoric, are structurii teritoriale în țară (și în majoritatea județelor României) și reprezentanți în străinătate (Albania, Țările Arabe, Franța, Germania, Anglia, Italia ș.a.). În realizarea activităților sale, Asociația are parteneriate de colaborare cu instituții și autorități ale statului, dar și cu ONG-uri din țară și internaționale implicate în lupta contra drogurilor și criminalității precum Poliția Română, Agenția Națională Antidrog din structura Ministerului Afacerilor Interne, Corpul Național al Polițiștilor, I.P.A. (International Police Association), N.I.D.A. (National Institute on Drug Abuse) ș.a.
Dintre numeroasele activități organizate de Asociația A.M.A. sau la care a participat cu o contribuție importantă menționăm: ▶Campaniile Antidrog – O clipă de vis – O viață distrusă și Alege viața ▶Proiectul RO-0034 (în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog) constând în crearea a trei comunități terapeutice în trei penitenciare din Romania ▶organizează spectacole, tombole, alte evenimente, editează publicații specifi ce ▶susține cursuri de pregătire în domeniul antidrog, combaterea criminalității organizate, drepturile omului ș. a. ▶sprijină autoritățile publice în programele și acțiunile antidrog, anti-alcool, anti-tutun, antisida, respectarea drepturilor omului și activitățile Centrelor zonale de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și pune la dispoziția partenerilor interesați informații utile, oameni competenți și strategii de succes necesare atingerii obiectivelor comune ▶are întâlniri periodice cu societatea civilă reprezentată de organizații neguvernamentale angrenate în lupta contra drogurilor și altor forme de crimă organizată ▶colectează fonduri și, în limita posibilităților sponsorizează acțiuni umanitare, sociale și civice din cele afl ate în sfera de preocupare.
Din păcate în ultimii doi ani, din cauza pandemiei de coronavirusul care a cuprins toate segmentele sociale, activitatea asociației s-a mai diminuat, dar nu a încetat, străduindu-se să acționeze în pofi da condițiilor vitrege, respectând restricțiile impuse de autoritățile române și internaționale. De precizat că pentru viitorul apropiat, până la fi nele primului trimestru al anului 2022, Asociația A.M.A. urmează să realizeze legitimații moderne, sub forma unor carduri internaționale valabile în toată lumea, întrucât organizația are activități pe plan mondial. În semn de recunoaștere și apreciere, Asociația A.MA. a dobândit de-a lungul anilor mai multe premii și diplome.
Una dintre cele mai recente (31 iulie 2021) este Diploma de Onoare acordată de o prestigioasă organizație din Italia președintelui A.MA. – Bogdan Mihai Curelea – pentru merite deosebite, în semn de prețuire pentru contribuția adusă la promovarea cooperării între membrii marii familii europene și la creșterea valorilor culturale din țările noastre (originalul poate fi vizualizat pe Facebook-ul Asociației). Sperăm că și acest demers contribuie la campania de promovare a unei vieți civilizate, lipsite de droguri, alcool și alte excese atât de dăunătoare pentru om și societate.
Vicepreşedinte A.M.A-Florin Ionescu şi specialist antidrog-Horaţiu Măndăşescu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro