Sprînceană Alice – Milena s-a născut pe data de 20 decembrie 1996 la malul mării, iar în prezent este studentă la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, în cadrul Universității Tehnice de Construcții București, la secția de Traducere și Interpretare.
A fost elevă a Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, terminând la profilul uman. „Pe parcursul anilor, am realizat că eu încă nu-mi cunosc toate aptitudinile pe deplin, însă sunt tânără și voi descoperi pe parcurs ce altceva pot să dezvălui din ceea ce dețin ascuns în mine. Ca un început, vă pot spune cu certitudine că eu sunt o fire sensibilă, dar puternică, artistică, dar și cu picioarele pe pământ în același timp.
Se poate spune că eu trăiesc la convergența a două lumi, cea a imaginarului și cea a realității.” În perioada liceului s-a preocupat de diverse activități culturale din sfera creației literare și artistice, participând la Festivalul Veșmânt și Podoabă, la diverse expoziții de pictură, precum și la Concursul Național de Creație Literară – Eseu „Mihai Eminescu”, în anul 2015, la care a câștigat premiul special. În anii de facultate, a continuat să-și urmeze pasiunea artistică, participând la vernisaje susținute în cadrul Săptămânii Limbilor Străine de la U.T.C.B. cu lucrări de creație literară (în anul I la limba română – CARTEA ÎN ERA INFORMAȚIEI – sesiune științifică studențească), dar și din sfera artelor vizuale (EXPOZIȚIA DE ARTE VIZUALE „VISURI”), cu câteva lucrări mai apropiate de conceptul benzilor desenate și al posterelor. Tot pe această linie, în același an, a contribuit la realizarea coperții manualului „Istoria Bucureștiului din perspectiva dezvoltării industriale” scrisă de doamna profesor Maria Alexe.
Mai departe, pe filiera traducerii și interpretării, urmărind profilul englezăspaniolă, din nou în cadrul Săptămânii Limbilor Străine, și-a descoperit noi valențe în arta poetică („Tertulia literaria hispanoamericana” – cenaclul de literatură hispano-americană), prezentându-și propriile creații în variantă bilingvă română – spaniolă. Limba engleză nu a fost lăsată deoparte, ba dimpotrivă prin participarea la Concusul de Traduceri, organizat de Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, a obținut premiul al III – lea. În prezent Alice este membră a comunității PostInternet Culture Design, afliliată Uniunii Artiștilor Plastici, cu ajutorul cărora a participat la prima expoziție cu numele eponim cu creații poetice și plastice (inspirate din sfera melancoliei, Perioada Albastră a lui Pablo Picasso). „Firea artistică m-a ajutat dintotdeauna să-mi exprim cu mai multă ușurință paleta vastă de emoții cu ajutorul unui alter-ego, un personaj pe care l-am denumit Bendice (o anglicizare a numelui zeității dacice, pentru a-mi combina atât iubirea pentru valorile autohtone, cât și cea pentru limbile străine – în speță engleza).
Afilierea la diverse cenacluri de pictură mi-au alimentat dorința arzătoare de a-mi promova personajul într-o bună zi și eventual de a-mi scoate fie o bandă desenată cu ea, fie să încep să fac un desen animat.” „Ulterior, sentimentele mele au început să-și ceară dreptul și să se manifeste și în scris, și nu numai în artă. Odată cu ceasul maturizării și cu experiențele vieții, am început să-mi găsesc modele atât din filozofie, cât și din poezie, ultima către care am înclinat balanța mai recent și am început să compun versuri albe (Pablo Neruda a fost cel ce m-a inspirat cel mai mult, precum și poeții români).” Vacanțele și timpul sunt sinonime cu călătoriile, festivalurile muzicale, dar și cu diferite tipuri de spectacole (a participat la East European Comic Con în cosplay ca personajul Star Butterfly din serialul „Star versus The Forces of Evil”). Este fascinată de lumea teatrului, de poveștile dezvăluite în jocurile video, precum și în cărți și în filme. De Alice-Milena vom mai auzi, cu siguranță. Mă bucur că am cunoscut-o și mi-am dorit să o cunoașteți și voi pentru că, nu-i așa, este o tânără minunată și cu mare potențial. Eu îi doresc mult succes și fie ca visurile ei să se împlinească!
Prof. MAGDA BĂCESCU
ODĂ LUI NICHITA STĂNESCU
Lupoaică tânără iubirea
Mi-a sărit în față
Cu iz sălbatic, plină de rouă
M-a mușcat cu chef de joacă
Și de-atunci n-am mai fost același om
Priveam zarea ca printr-un spectru nou
Îmi auzeam vocea cu ecou
Toată viața a devenit o arenă de circ
Luminile orbitoare ațintite asupra mea, delir
Mergeam pe o ață subțire, pe monocicletă ducând un băț
Țineam în balanță mintea și inima în hăț
Cufundată-n amărăciune
Blestem sindrofia acestor filosofi nebuni
De-ale căror teorii emise mi-am umplut mintea
Platon, John Stuart Mill, Jean Paul Sartre, Cioran
toti la un loc, triumfând cu Eliade
În capul meu adunați la ședințe de dezbateri
În căutarea esenței vieții
În timp ce eu îi citesc pe bieții
Să descopăr ce mă atrage la felul lor de a gândi
Sperând ca într-o bună zi soluția s-o pot dobândi
De-a-mi înfrânge tragismul vieții
De fată răsfățată, dar tristă
Cu rânduri de biblioteci pe acasă, artistă
Mă rog la Dumnezeu să deschid ochii
Să simt bucuria, iubirea curată și să resping răutatea, prostia
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro