ACASĂ / ARTICOLE / LA ÎNCEPUT DE DRUM - ȘCOALA AZI / ANDREEA CRISTINA TICAN – „Într-o zi voi cânta pe marile scene ale lumii”

ANDREEA CRISTINA TICAN – „Într-o zi voi cânta pe marile scene ale lumii”

ANDREEA CRISTINA TICAN
„Într-o zi voi cânta pe marile scene ale lumii”

Andreea Cristina Tican are doar 13 ani și este elevă a Școlii Gimnaziale nr. 280 din București, unde a revenit de curând, după patru ani petrecuți la Chișinău. Am descoperit-o recent, pe scena Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”, unde a cântat ”La Oglindă”, alături de Orchestra ”Romanța”, dirijată de maestrul Lucian Vlădescu, în concertul „Romanța ne unește” – interpretare care a făcut sala să freamăte și care m-a determinat să vă povestesc despre acest copil.
Micuța artistă și-a descoperit pasiunea pentru muzică la Chișinău și a făcut primii pași în domeniu alături de profesoara Silvia Goncear. Cu grija și atenția unei adevărate mame, dascălul de peste Prut a învățat-o pe Andreea nu doar notele muzicale și tehnici de emisie, ci și cum să transmită emoții și mesaje. De asemenea, i-a cultivat respectul pe care un artist trebuie să îl acorde atât profesiei, cât și publicului. Lecțiile de canto au atins mai multe genuri muzicale, însă treptat s-au canalizat, parcă de la sine, către operă.
Dincolo de Prut, Andreea a cântat în mai multe concerte, alături de Orchestra de Muzică Populară ”Folclor”, a Filarmonicii din Chișinău, dirijată de către Petre Neamțu, și de Orchestra Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici. Totuși, cea mai aproape de sufletul său a rămas prima, lângă care a crescut și alături de care care a trăit cele mai minunate momente, interpretând diferite genuri muzicale (muzică populară, operă, romanță). Peste Prut, Andreea a participat și la mai multe concursuri, unde a obținut rezultate foarte bune, ce îi întăresc speranțele într-un viitor luminos în lumea muzicii.
Lecțiile alături de Silvia Goncear i-au insuflat și cultivat Andreei dragostea pentru romanță – cântecul duios care se ascultă, în primul rând, cu sufletul. În anul 2017 a apărut și primul prilej de a cânta romanțe pe o scenă mare – a participat, în calitate de boboc de crizantemă, în Gala Laureaților a celei de-a cincizecea ediții a ”Crizantemei de Aur”, unde i-a încântat atât pe spectatori, cât și pe directorul artistic al Festivalului, doamna Alina Mavrodin Vasiliu. Sprijinul doamnei Alina Mavrodin Vasiliu a fost unul consistent, materializat prin cooptarea micuței artiste în ediția următoare a Festivalului și în Programul Național de Concerte ”Romanța de unește”.
Chestionând-o despre pasiunea sa pentru muzică, Andreea mi-a spus că îi place să iasă pe scenă pentru a transmite emoții și că cel mai mult o bucură răsplata publicului – aplauzele de la final, care îi dau asigurarea că interpretarea sa a ajuns în inimile oamenilor. Mi-a mărturist că, tocmai de aceea, după ce a cântat pentru prima oară într-un studio de televiziune, a avut la final o senzație ciudată, de parcă ar fi cântat foarte prost – nu se auzeau prea multe aplauze. În această notă, mi-a mai măturisit că întotdeauna cântă live și că nu are nicio înregistrare de studio, care să poată fi utilizată la aparițiile TV.
Obiectivul pe termen lung al Andreei este foarte bine definit – să ajungă o soprană care să cânte pe marile scene ale lumii. Prin urmare, muzica a devenit pentru Andreea un mod de viață, iar programul ei și al familiei este determinat mai ales de lecțiile și aparițiile ei pe scenă. La București, Andreea studiază canto cu soprana Ana Cebotari, dar a continuat și lecțiile de nai, derulate cu lectorul Andrei Druță, de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Mai jos, vă prezentăm, aprecierile și gândurile celor care i-au influențat cel mai mult călătoria în lumea muzicii:
Silvia Goncear- director a Orchestrei de Muzică Populară „Folclor: ”Andreea a venit la mine când avea nouă anișori. Cu ochi strălucitori, sfioasă, dar dornică să afle tainele cântului. Și am început. Încet-încet, zi de zi, notă cu notă, a început să pătrundă în tainele muzicii vocale. Perseverența și pasiunea de a cânta au ajutat-o să ajungă să interpreteze cântece pentru copii și apoi muzică populară, să cânte impecabil „Ave Maria” a lui Giulio Caccini și, mai tîrziu, să interpreteze atât de gingaș, fin, și de elegant cel mai dificil gen de muzică – romanța. Am promis că vin la premiera primului ei spectacol de operă! Îi doresc mult succes!”
Alina Mavrodin Vasiliu – director artistic al Festivalului ”Crizantema de Aur”: ”Inițierea și includerea secțiunii «Boboci de Crizantemă» în cadrul Festivalului Național de Romanțe «Crizantema de aur» le-a oferit prilejul unor copii foarte talentați, de pe ambele maluri ale Prutului, să urce pe marea scenă de la Târgoviște a Romanței românești. Astfel am avut bucuria să o cunoaștem și să o îndrăgim mult pe Andreea Tican și să îi apreciem calitățile vocal-interpretative, gingășia și sensibilitatea dăruite cu succes romanței, la o vârstă atât de fragedă.“
Petre NEAMȚU – director artistic și prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”: ” Andreea Tican este un talent care știe ce-și dorește, iar eu sunt convins că își va atinge scopul, datorită muncii enorme de care este nevoie în această profesie. Am avut mai multe spectacole cu acestă tânără și am rămas plăcut impresionat și încântat de felul ei de a asculta orchestra și de a reacționa imediat la semnalele dirijorului. O mare calitate a tinerei interprete este aceea că încearcă să își impună amprenta proprie asupra pieselor cântate.”
Andrei Druță – lector la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău: ”Din prima zi în care am cunoscut-o pe Andreea, am rămas uimit de dragostea ei necondiționată pentru muzică. Pasiunea, seriozitatea și disciplina manifestată în tot cee ce face au condus la progrese remarcabile în ceea ce privește interpretarea la nai.”

HORAȚIU MĂNDĂȘESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 71 – BUCUREȘTI

Școala Gimnazială nr 71 este o instituție educațională cu un vechi trecut, palmares didactic, parte …

STANCU ANDRA GEORGIANA „Pasiunea mea este să joc teatru”

S-a născut la data de 24.06.2005 în Bucureşti şi este elevă în clasa a VIII-a …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: