ACASĂ / ARTICOLE / ȘTIINȚĂ / ARISS EU 282, AVENTURA UNOR TINERI ROMÂNI TÂRGOVIȘTENI SPRE UN VIS DEVENIT REALITATE

ARISS EU 282, AVENTURA UNOR TINERI ROMÂNI TÂRGOVIȘTENI SPRE UN VIS DEVENIT REALITATE

ARISS EU 282, AVENTURA UNOR TINERI ROMÂNI
TÂRGOVIȘTENI SPRE UN VIS DEVENIT REALITATE

 

ariss

Trăim într-o lume în continuă schimbare, în care ritmul acțiunilor este accelerat. Noile tehnologii determină un nou stil de viață, cu împliniri, bucurii, dezamăgiri sau regrete, dar puternic amplificate de constrângerile societății moderne.
Contrastele sunt extreme, posibilitățile de realizare enorme între cererea acerbă, valorile în continuă schimbare. Liniștea apare visând la ceea ce ai putea realiza.
Visul unor tineri români a fost să realizeze ceea ce în alte părți ale unei lumi civilizate s-a întâmplat. Studenți și profesori ce provin dintr-o cultură a unei încă tinere universități românești și-au putut închipui că Stația Spațială Internațională (ISS) poate reprezenta, în afara unei fantastice realizări științifice, un element spre care atenția unei tinere generații sau chiar vârstnice să se îndrepte. Au simțit că pot, că au forța să lupte pentru o idee, că sunt bine pregătiți și că acesta este momentul lor de glorie.

ariss-2

Visul a început în mai 2011 iar ARISS (Amateur Radio on the International Space Sation) și NASA le-au oferit posibilitatea să-și arate potențialul în 12 aprilie 2016. Au fost zone de muncă asiduă, tehnice (achiziție echipamente, instalare, testare), administrative (identificare sponsori, obținere finanțare, identificare soluții pentru achiziții), educaționale (selecție elevi, promovare tehnologii în ateliere de lucru, vizite de socializare), de relaționare și promovare (scrierea unui comunicat de presă, alegerea celor mai bune momente în contactul cu mass-media, identificarea celor mai bune soluții de branding). Spațiul – ultima froniteră – ne-a oferit și nouă o mare perioadă de liniște (2011-2016) când privirea stăruia cu dezamăgire asupra unei liste de așteptare în care poziția se modifica mult prea lent.
Dar visele tinerilor nu au fost spulberate iar emoția marelui eveniment – primul în România de acest tip – a fost enormă. Pentru a realiza ceva profesional, ai nevoie de bani, de sponsori puternici, de firme care să se implice cu entuziasm lângă visul unor tineri universitari. Echilibrul dintre sentimentalism și realism a fost atins cu greu, dar privind în urmă nu regretăm nimic. Contactul de 10 minute cu astronautul Jeremy Williams, care trebuia să se producă la ora 16.49 în data de 12 mai 2016, a fost plin de suspans, iar personalitatea puternică a lui Iuri Gagarin transmisă printr-un echipament SSTV uitat pornit pe ISS ne-a condus spre o mare dezamăgire. Dar trebuie să te ridici și să treci. Uneori ai nevoie de ajutor, iar acesta a fost momentul cosmonautului român Dumitru Prunariu, care a știut să ne îmbărbăteze, să ne ridice moralul, să ne determine să mergem înainte. Iar 18.45-18.55 a fost să fie zona de glorie, de împlinire a unui vis, nu doar pentru cei care au visat cu muți ani în urmă ci și pentru cei 550 de tineri și mai puțin tineri ce au suferit, au trăit, au aplaudat reușita unui superb moment românesc.

ariss-3Privind în urmă, mă gândesc cu plăcere la nopțile fără somn dar pline de idei, la muncă alături de Alexandru și echipa lui (Vali, Nicolae, Nelu), la simbioza creată alături de cei de la Vodafone sau Mccann Ericsson (Cristina și Raluca), la concertul privat pe care Filarmonica Muntenia din Târgoviște (care ne-a încântat din spatele ecranului de proiecție) mi l-a oferit în preziua evenimentului și la dirijorul plin de imaginație Daniel Jinga, la sufletul mare al Cristinei (reprezentanta ROSA-ESERO), la cei 20 de elevi extraordinari din județul Dâmbovița care își vor aduce aminte până la adânci bătrânețe de acest moment și care vor povesti cu drag nepoților, la profesorii minunați din învățământul preuniversitar din Dâmbovița, la colegii noștri din Universitatea Valahia din Târgoviște care s-au bucurat de reușita unui eveniment de impact național și a unui eveniment ethnic parcurs cu mult profesionalism și la Ana, care a reușit să sufere cu dragoste alături de mine.
Am avut puterea să ne facem vocea auzită în spațiu, iar călătoria noastră spre stele, pentru prima oară în România, sperăm să fi oferit tinerilor speranța că visele se pot îndeplini.

Conf. dr. ing. HENRI-GEORGE COANDĂ
DECAN, Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică și
Tehnologia Informației, Universitatea “Valahia” din Târgoviște

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ion N. Ionescu Bizeț

Unul dintre ctitorii învățământului ingineresc din țara noastră, educator complex, fondator al Gazetei Matematice Nu …

Nicolae Teclu

Chiar dacă a fost nevoit să-și desfășoare activitatea științifică printre străini, a rămas și a …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: