ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / ARMINDENI – „întâiul de mai!”

ARMINDENI – „întâiul de mai!”

ARMINDENI – „întâiul de mai!”

 

armindeni

ARMINDENI – „întâiul de mai!”- este cunoscut sub acest nume poetic, fără îndoială!
Întreaga lună MAI este la rândul ei cunoscută tot sub un nume care amintește de poezie: este FLORAR!…
Tradițiile și legendele amintesc de vechii romani, care o sărbătoreau pe zeița Flora, stăpâna florilor, cu mare alai, la Roma, cu o sărbătoare anume: Calendele lunii mai (pe la sfârșit de aprilie, început de mai) – cu mare veselie, cântece, dansuri, belșug de ghirlande de flori… omagiu zeiței dragi, Flora.
În calendarul popular românesc, în tradiții , Florar are parte de asemenea de multă veselie, chiar de la Armindeni: multe târguri de meșteșugari, unde oamenii se întâlnesc, se mândresc cu produsele lor, fac comerț, dar se și veselesc! Muzeul Satului, din București este un astfel de loc al petrecerii de Armindeni. Alții merg la iarbă verde, crescută din belșug, sărbătoarea este și a oamenilor de la orașe, pentru că: „astăzi ei sărbătoresc unu mai muncitoresc”, spune cântecul, e o zi liberă, ca să fie bucuria mare… 1 mai este numită și Ziua Pelinului – tradiția spune că femeile nu au voie să coacă pâine (ar mucegăi!), rândunelele nu lipesc cu lut cuiburile lor, fetele merg la câmp să caute ierburi de leac …bărbații petrec cu bucate alese și mai ales cu vin-depelin!
Este considerată plantă magică pelinul, pe care ei îl pun la pălărie, iar ele, fetele, îl pun în sân, ori la ușă, să alunge duhurile rele!
În zi de Armindeni, Nichita Stănescu grăiește ierbii:
„Ascultă-mi mâna, iarbă de Armindeni /cum te
mângâie cald și drag, pe pântec / o, verde pur, țâșnit de
pretutindeni / din ziduri și din brazde și din cântec…”

ROMANIȚA ȘTENȚEL, jurnalist

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: