ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / ARTE VIZUALE: CARMEN FLORIAN

ARTE VIZUALE: CARMEN FLORIAN

Arta plastică a artistei precum și domnia sa, Carmen Florian, sunt două gânduri între fiorii artei și frumosului, cu puterea sa de a influența nașterea unui vis cromatic și limpede, cu priviri blânde și prietenoase. Privirea luminoasă ca pe un ecran proiectat pe față, în permanență surâzătoare, a artistei plastice Carmen Florian, în mândria gândurilor sale și festivalul privirei ochilor, se citește nemăsurata și nemărginita dragoste pentru desen, culoare și compoziție.

Toate lucrările domniei sale, indiferent de suportul folosit, au darul de a vibra încărcătura emoțională. Îndemânarea sa coloristică a fost răsplătită cu diplome și premii multiple: premiul „Trofeul pentru România”, la New Deli, India, diploma de excelență „Zilele Europei”, la Viena, dar și diploma de onoare, de la Balcic. A participat la zeci de expoziții, de artă plastică, atât de grup, dar și în expoziții personale, din care îmi permit a aminti câteva: „Drumul spre artă”, „Visele, florile, culorile”, „Impresii și expresia în culoare”. Este apreciată de publicul admirator de artă și frumos, în toate expozițiile la care a participat. Premiile și diplomele sale sunt tot atâtea argumente solide pentru a înțelege semnificațiile profunde la care a participat, dea lungul timpului!

Doamna Carmen Florian este un amestec senzorial, tactil și epurare mentală. Domnia sa, aduce în pictură senzațiile concret trăite în dimensiunea unei expresivități simbolice. Limbajul său plastic, indiferent de suportul folosit, fie că este sticlă, tablă, carton, pânză susține un discurs cromatic profund și convingător.

Arta doamnei Carmen Florian emană ceva atât de convingător și de autentic, de rafinat, încât toate încercările și „invențiile” sale, par a se fi născut firesc. O anume virtuozitate, o percepție și un simț al vizualității, dau dimensiunea artei sale plastice moderatoare.

Am întâlnit-o personal nu numai la o singură expoziție. Amintesc aici, doar de palatul parlamentului, la sala Ctin Brâncuși, în urmă cu fix trei ani, decembrie 2016, acolo unde artista plastică, prin gingășia domniei sale, dar și prin culoare, compoziție și mesajul exponatelor sale m-au îndrumat să trăiesc într-o conversație seducătoare prin artistice vorbe și spirituale. În tablouri minuțioase și delicate și-a înglobat frumusețea și gingășia trupului și sufletului său, cu atâta talent și bun simț, cum numai Bunul Dumnezeu a hărăzit-o cu harul său: blajin, bun, blând și atotputernic.

Arta acesteia este un vis, unul de veșnicie, ce trebuie împlinit într-o viață de iubire, timp suprem și fericit. Pământ și cer îmbrățișat în bucurie, pare că întreg universul cântă frumusețe și armonie.

Dacă privești cu mult interes și înțelegerea cuvenită, în tablourile sale miraculoase, cerul pare decât pământul mai aproape și vezi atât de senin de flori și clipocit de ape. Nimic nu este mai nemărginit decât gândul omului care scapă nu numai oricărei puteri omenești și autorități, dar nu este nici măcar reținut înlăuntrul granițelor naturii, închipuirii și realității.

Pictura artistei plastice Carmen Florian are darul de a te strămuta într-o clipă, în cele mai îndepărtate regiuni ale universului, sau chiar dincolo de univers, la haosul nemărginit, unde se presupune că natura se află într-o dezordine totală, dar într-o frumusețe de neînchipuit, care nu poate fi descrisă. Carmen Florian poate să picteze; pe tot înaltul stelelor se așează slava luminii când umple la amiază și luna și ascunde razele în flori și aur de soare scaldă câmpii, pictează și-n noapte, pictează și-n zori, pictează gânduri , pictează bucurii.

Artista Carmen Florian pictează întreaga viață, indiferent că este noapte, sau că este dimineață, înfrigurarea artei, pe veci nu s-o sfârși. Domnia sa, pictează artă, în fiecare zi!

Prof. Pictor Vergil Cojocaru-COVER

 

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Leonard Toteanu

Mă numesc Leonard Toteanu, m-am născut în Câmpulung Muscel unde am urmat școala primară și …

Eva Margareta Apahidean

Motto-cugetare: Fiecare artist plastic trăiește o rezonanță în fața unui tipar imprimat în subconștientul său, …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: