ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / ARTE VIZUALE: FLORIN ȘUȚU

ARTE VIZUALE: FLORIN ȘUȚU

Am trăit deseori bucuria norocului de a participa la mai multe vernisaje ale artistului plastic Florin Șuțu „coleg”, în ale artelor plastice.

Când subsemnatul terminam domnul Ion Sălișteanu era asistent. Când Florin termina, Ion Sălișteanu era profesor.

Am spus-o într-un asemenea alambicat fel, ca un răspuns pe care îl dau femeile când greșești, întrebând ce vârstă au. Pentru ele și pentru cine nu știe încă, afirm că bătrânețea nici nu există; ea este o acumulare de mai multe tinereți.

Florin Șuțu este un viguros talent, care cu o mare istețime și cu o neobișnuită vibrație realizează plastic și cromatic subtile transpuneri de material colorat, atât cel diluat, în apa cât și cel diluat în ulei. Din lucruri mărunte face artă plastică: o legătură de chei de la cămările bunicii; o dezordine în „bannerele” cu reclamă; în tablouri nostalgice, îți captează atenția și îți pune probleme. Alte tablouri pe care le-am văzut în expoziții și am scris despre ele, precum „Poarta de la nr. 1” și „Rude prin alianță” au o spontaneitate și apreciere artistică, atât din punct de vedere al desenului, cât mai ales al culorii.

Este un artist plastic cu solidă educație și pregătire în domeniu, care are îndemânare și siguranță în meșteșugul său artistic și care trăiește pentru a realiza lucrări specia le și nu obișnuite. La Muzeul Național Cotroceni am admirat cu ani în urmă la o expoziție organizată de regretatul Vasile Parizescu, intitulată „Buchetul de flori”, tablouri semnate de Florin Șuțu ca „Dialog discret”, și „Crizanteme”, picturi ulei pe pânză. În anul 2015, în galeria artelor a Cercului Militar Național, Uniunea Artiștilor Plastici din România, i-a organizat expoziția „ACQUA ALTA”, eveniment cultural susținut din pasiune pentru arta plastică românească, unde pictorul Florin Șuțu a etalat un „spectacol grăbit ca o repetiție, fără aplauze, recuzită sentimentală în decor mișcător, poduri curbate ținând în spinare siluete înmuiate în culori de apă” citatul aparține autorului, pictorul Florin Șuțu, care prin frumoasele cuvinte a reușit marea performanță de a picta prin cuvinte și a scrie prin culoare. Tot artistul în reușitul album al expoziției „ACQUA ALTA” semnează următoarele cuvinte: „… ici-colo, abandonate fără regrete, umbrele stricate par cuiburi părăsite … pânze fără ramă, atârnate de vânt, schițe fugare, laviuri în tușuri colorate, simeze fără vernisaj – ACQUA ALTA”.

Titlurile adecvate date de artist tablourilor, ca „Gândind la zile însorite”, „Fashion”, „Povestea unei după-amiezi umede”, „Crochiuri ude”, „Gânduri și afectiva lor însoțire”, „Pașii întâmplătoarelor povești”, „Ritmul coregrafiei întâmplătoare”, „Declarații nerostite”, „Singurătate și mulțime” și „Picături de ploaie însoțind cuvinte”. Am enumerat parțial expresiile potrivite și frumoasele cuvinte care dau certificatul de naștere tablourilor.

Picturile expoziției „ACQUA ALTA” reprezintă o lume văzută prin ochii unui artist plastic, Florin Șuțu, aproape de lumea poeziei, o lume alcătuită parcă din fragmente, cu unele imagini date doar parțial vederii, unde importantă nu este decriptarea acestora, ci atmosfera picăturilor de ploae, creată de artist. Culorile artistului par a avea sonorități profunde.

Arta plastică a lui Florin Șuțu are o expresivitate cuceritoare, pentru că domnia sa știe obține efecte plastice speciale din jocul petelor de culoare și al grafiei, știe să dea expresivitate foarte directă formelor.

Așa gândeam în mijlocul exponatelor sale în urmă cu mulți ani, când simțeam că arta sa este realizată cu pensula și culorile inimii. Speram încă de pe atunci, că publicul va ști să o aprecieze cu căldura si rațiunea sufletului. Arta sa plastică, mică făclie ce luminează slava și-o duce în veșnicie, chiar dacă ar trece cerul și s-ar topi pământul; acesta-i legământul său cu sfântul.

Pictor prof. VERGIL-COJOCARU COVER

 

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Leonard Toteanu

Mă numesc Leonard Toteanu, m-am născut în Câmpulung Muscel unde am urmat școala primară și …

Eva Margareta Apahidean

Motto-cugetare: Fiecare artist plastic trăiește o rezonanță în fața unui tipar imprimat în subconștientul său, …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: