ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Arte vizuale – ION MÂNDRESCU

Arte vizuale – ION MÂNDRESCU

ION MÂNDRESCU

 

ION MÂNDRESCU
 

„Sculptura este forma mea de existenţă, este dialogul meu cu universul, conexiunea cu ideile care frământă această lume. Pentru că eu vorbesc prin forme, prin volume, prin expresia volumului şi prin identitatea lui”

 

 

Sculptorul Ion Mândrescu s-a născut pe data de 13 iunie 1954, la Suceava. A absolvit liceul de muzică şi arte plastice din Botoşani (1974), iar apoi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (1980).
Ion Mândrescu a fost atras de artă încă din fragedă copilărie. Pe când avea 5 ani, a fost marcat de statuia lui Ştefan cel Mare, pe care a văzut-o într-un parc din Suceava şi despre care a spus că „e asemeni unui curcubeu, ceva legând două ape”. A început să construiască din lut soldaţi, vaporaşe sau arcuri. Prima lucrare a realizat-o în timpul liceului, grupul statuar Răscoala. În 1976, Ion Mândrescu a executat două lucrări importante: relieful Prima Unire, care a şi participat la o expoziţie republicană, şi ecvestra Sfântul Gheorghe. În 1979 a obţinut premiul revistei „Amfiteatru” pentru relieful Conflict. În ianuarie 1981 a câştigat o bursă pentru sculptură şi, timp de doi ani, a avut un atelier la Muzeul Stork. Cinci ani mai târziu, a sculptat bustul lui Eminescu, care, în 1990, va fi transpus în bronz, în trei exemplare. Unul a fost donat de statul român celui venezuelean şi se află expus într-o piaţă din Caracas, altul se află la Chişinău, iar cel de-al treilea la Mănăstirea Suceviţa.
În 1993, Ion Mândrescu a participat cu 30 de lucrări la expoziţia deschisă de Centrul Cultural Român la Paris. Acestea au fost admirate de un sculptor francez, care le-a recomandat galeriei Akka Valmay, de pe celebra Rue de Seine. Specialiştii galeriei i-au propus artistului român un contract de exclusivitate pe o perioadă de 10 ani. Acesta a fost, practic, momentul confirmării internaţionale a sculptorului Ion Mândrescu.

„Sculptorul Ion Mândrescu se dovedeşte a fi un constructor de forme puternice, de ansambluri complexe de forme în care elementele constitutive participă la definirea semnificaţiei generale a operei. Un artist care gândeşte cu rigoare şi pentru care cioplirea directă şi modelajul reprezintă modalităţi la fel de bine stăpânite…” (Dan Grigorescu)

„Sculpturile lui Mândrescu sunt creaţiile unui artist cerebral, care încearcă să înţeleagă lumea şi să o facă înţeleasă: se întâlnesc şi interacţionează universuri, concretul realităţii interferează cu fabulosul mitului, volumele pure se potenţează şi investesc întreguri cu sensuri şi virtuţi estetice, mişcarea se descătuşează din potenţialitatea pietrei şi lemnului, tâşnind în nervozitatea metalului…” (Dinu Moraru)

Omul, timpul, spațiul - bronz
Omul, timpul, spațiul – bronz
Fecioara cu cartea - piatră; Palatul Cotroceni
Fecioara cu cartea – piatră; Palatul Cotroceni
Sinteză - piatră
Sinteză – piatră
Mihail Kogălniceanu, ipsos
Mihail Kogălniceanu, ipsos
Fântâna - detaliu, marmură; Palatul Cotroceni
Fântâna – detaliu, marmură; Palatul Cotroceni
Însingurare - bronz
Însingurare – bronz
1
2
3
4

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Jan Leaua

Motto: Arta adună și unește oameni. – născut la 06.12.1968 în comuna Puiesti, județul Buzău …

Elena Morozan

Importantă personalitate artistică, a frumosului comportament, a bunului simț, a veseliei și a artei plastice …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: