ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Arte vizuale – IULIANA ENACHE

Arte vizuale – IULIANA ENACHE

IULIANA ENACHE

S-a născut la data de 28 mai 1967, în localitatea Slobozia.
În ultima zi de primăvară a acestui an, 2018, o zi fierbinte la propriu, am avut bucuria unei întâlniri surprinzătoare: întâlnirea cu pictura unei tinere doamne, Iuliana Enache, inginer de profesie.
Evenimentul s-a datorat Asociației Artiștilor Plastici din București, care a mijlocit și a găzduit expoziția de pictură a Iulianei Enache, insipirat intitulată „Povești pe pânză”. Am scris ceva mai sus că a fost o întâlnire „plăcut surprinzătoare”; spun asta deoarece, deși artista a mărturisit că este la prima expoziție, lucrările expuse vorbesc despre talent și bucurie, culori puternic contrastante, uneori, artista își exteriorizează cu îndrăzneală și afectivitate interesul pentru lumea înconjurătoare. Întâlnim la Iuliana Enache un impresionism modern, folosind cu succes cuțitul de pictură, în locul pensulei, culoare păstoasă, fără economie, așternând în fața privitorului acele „povești pe pânză”, despre care am amintit.
Exuberanța, prospețimea și voiciunea spiritului sunt prezente pe pânzele ei, privitorul intuind nevoia ei de comunicare, poveștile ei devin un mijloc de eliberare a expresiei. Unul dintre motivele cele mai îndrăgite ale picturilor din toate timpurile, indiferent de stil și tematică, este acela al florilor.
Artista plastică ingineră Iuliana Enache s-a lăsat și ea sedusă de această temă, abordând-o cu sensibilitate și fragilitate, exprimându-și, prin colorit și diversitate, fie ele flori de cireș, flori de câmp sau o pajiște aprinsă sub arșița soarelui, o capacitate deosebită de a percepe simultan ansamblul elementelor ce compun o imagine plastică, povești pline de magie, uneori și mister sunt spuse de siluete delicate armonioase, plimbându-se prin ploaie cu sau fără umbrele, ele ne duc cu gândul la
versurile Anei Blandiana: „Iubesc ploile… iubesc cu patimă ploile, înnebunitele ploi și ploile/ Calme, ploile feciorelnice și ploile-dezlănțuite femei…”.
Fie că povestește despre flori, obiecte, figuri umane, cai expresivi sau poduri suspendate, artista Iuliana Enache își păstrează mereu entuziasmul și interesul pentru arta căreia îi dăruiește clipe din viață. Ca privitor al lucrărilor sale plastice, alături de iubitori de artă, se constată că artista se află într-o continuă căutare, că orice colț din natură sau din lume o inspiră de fiecare dată. Imaginația artistei ne poartă până pe îndepărtatele poduri suspendate, simboluri ale New York-ului, Brooklyn-ului și Manhattan-ului.
Oricâte povești ne-ar spune Iuliana Enache, imaginea artistică vizuală este mai impresionantă decât cuvântul, care este abstract; imaginea vizuală nu se adresează doar minții, ci și întregului suflet al privitorului. Talentul cu care Iuliana Enache și-a învestit lucrările prezente în expoziția la al cărei vernisaj am prezentat puterea creației sale artistice a surprins publicul asistent în mod plăcut, determinându-ne să-i urmărim și mai departe parcursul artistic promițător.
Ca orice artist plastic, stăpână pe talentul și inspirația sa, doamna Iuliana Enache detestă monotonia și pentru că nu-i sunt întotdeauna de ajuns cuvintele se exprimă minunat prin pictură în „poveștile pe pânză”, totalitatea tablourilor sale expuse alcătuiesc un adevărat festival al artei plastice, o sărbătoare a privirii, în care arta, privitorii și artista expozantă se scaldă într-o lumină colorată, binefăcătoare.
Concepția artistei Iuliana Enache despre arta plastică, percepția și înaltul simț al virtualității dau dimensiunea artei sale plastice.
Alături de picturile Iulianei, în expoziție am admirat două sculpturi ale fiului său, Elias Enache, elev care dovedește că nu există vârstă în a crea frumuseți.
Despre Elias voi găsi cuvinte frumoase cu ocazia altor expoziții personale sau de grup. Creația artistică a Iulianei Enache este bancă sigură de depozitare în care valoarea crește sigur și în timp fără pericolul de a fi atinsă vreodată de criză, devalorizare sau faliment.

Prof. pictor VERGIL COJOCARU – COVER

 




Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Jan Leaua

Motto: Arta adună și unește oameni. – născut la 06.12.1968 în comuna Puiesti, județul Buzău …

Elena Morozan

Importantă personalitate artistică, a frumosului comportament, a bunului simț, a veseliei și a artei plastice …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: