MIHAI GHEORGHE
Născut la Bucureşti, la data 18 martie 1938, Mihai Gheorghe este un artist plastic şi nu numai, este tipul de artist care orice atinge devine operă de artă. În decursul îndelungatei sale activităţi artistice, au apărut multe nume de vază, care au scris despre Mihai Gheorghe ca artist şi ca om.
Actorul Radu Beligan îl considera încă din anul 1971 „copilul minune”. Fănuş Neagu, Nichita Stănescu, Grigore Hagiu, Aristide Buhoiu, Dan Bârlădeanu şi mulţi alţii au rămas impresionaţi de înclinaţiile artistice ale lui Mihai Gheorghe.
Mă alătur, susţinând pe Bariţiu Arghezi, care în anul 1963 afirma că Mihai Gheorghe „are conţinut, contraste şi profunzime”. Este un curcubeu coloristic minunat armonizat şi susţinut în culoare; stă ca un arc, o punte aruncată peste timp şi în timp de peste o jumătate de secol. O activitate artistică bogată şi îndelungată i-a hrănit tinereţea şi în jurul celor 80 de ani arată ca la începutul începerii unei prietenii artă-artist, prietenie sinceră şi continuă, care a constituit o adevărată nepreţuită bucurie.
Artistul plastic Mihai Gheorghe a realizat remarcabile lucrări în toate domeniile artelor plastice: grafică, pictură, scenografie (la Teatrul Naţional), ceramică, sculptură etc. Toate au constituit momente de triumf în arta plastică a artistului Mihai Gheorghe, dar după cum îl cunosc, nu l-au mulţumit şi nici nu i-au satisfăcut orgoliul propriu.
Lucrările sale sunt adevărate corăbii care vor trece prin întinsele mări ale timpului. Vor transmite căldura şi emoţia lucrărilor sale, încărcate cu momente de fascinaţie, bucurie, aducere aminte.
Arta plastică a lui Mihai Gheorghe seamănă aşa de mult cu desăvârşirea că nici nu poţi gândi că-i făcută de mână de om. Inactivitatea artistică îl oboseşte mai mult decât nopţile nedormite.
Arta plastică a lui Mihai Gheorghe este limba universală între oameni, care ne introduce într-o armonie şi frumuseţe a eternităţii, la un înalt nivel şi o logică clară, gânduri, emoţii, griji, bucurii ca o necesitate simţită a sufletului său curat, bun şi blând, pentru suflete.
Lumina care se află în interiorul fiinţei Mihai Gheorghe nu va deveni niciodată întuneric.
VERGIL COJOCARU-COVER
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro