MIHAI ȘURUBARU
S-a născut pe data de 21 iunie 1949, în Ploieşti. Este licenţiat în drept (avocat mediator) şi regizor de film. În prezent, locuieşte în Bucureşti.
Între 1970 şi 1971 Mihai Şurubaru a fost pictor de biserici, apoi proiectant utilaj chimic la Combinatul Petrochim Brazi (1971-1977), realizator de filme de desene animate la Studioul Cinematografic „Animafilm” Bucureşti (1977-1991), vicepreşedinte şi director film la Studioul Româno-Spaniol „Anima-Dream SA” (1991-1996), patronul şi managerul Editurii „Kronos” (1996-2000), patron şi manager al „Anima Art” (2000-2006), iar din 2006 şi până în prezent este patronul şi managerul societăţii „Clasic Studio”. La studioul „Animafilm” a semnat regia, scenariul şi grafica la filmele animate „Navigatorul solitar”, „Stejarul din Borzeşti”, „Detectivul Kyx” şi „Week-end”, iar la „Anima- Dream” a conceput şi a semnat ca art-director (regizor) serialul româno-spaniol de 52 de episoade „Pelezinho”, inspirat din viaţa marelui fotbalist Pele. De asemenea, a realizat linia grafică a ziarului „Dimineaţa”, al cărui membru fondator a fost, a fondat şi editat săptămânalul de umor „Mache” (1998), a fost consilier artistic la „Revista română de statistică” (2005-2006), a făcut prezentarea artistică la atlasul istoric „De la Dacia şi Imperiul Roman la România de azi” şi este autorul „Dicţionarului realizatorilor filmului de animaţie românesc” (2014). A avut mai multe apariţii Radio România şi la posturile de televiziune TVR Cultural, TVR3, TVRM, OTV, DD-TV şi Cosmos TV. A fost membru în Juriul Internaţional de Caricatură de la Tulcea (2004) şi membru în Juriul de Acordare a Premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anii 2005, 2008, 2009 şi 2012.
În decursul carierei a primit Premiul Uniunii Cineaştilor pentru filmele „Week-end” şi „O zi din viaţa lui Ionescu”, menţiune la Festivalul Umorului de la Piatra Neamţ pentru publicaţia „Mache”, precum şi medaliile „Brâncuşi” şi „Eminescu” pentru contribuţia adusă la dezvoltarea culturii româneşti.
Face parte din Asociaţia Internaţională a Filmului de Animaţie (ASIFA), este secretarul Secţiei de Animaţie a Uniunii Cineaştilor (UCIN) şi vicepreşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, membru fondator al Club TV22. Totodată, mai face parte din Clubul „Blazonul Rezerviştilor” (ofiţer), din Ordinul Cavalerilor de Malta (Cavaler) şi din Ordinul Cavalerilor Templieri – OSMTH (demnitar).
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro