În an anul 2023, românii îl omagiază pe marele compozitor Ciprian Porumbescu. În floarea vieții, la numai 29 de ani a părăsit această lume într-un zbucium Anul cultural Ciprian Porumbescu, specific geniului care arde și se stinge repede ca o sfântă lumânare. A lăsat în urmă peste 200 de lucrări importante și multe altele încă necunoscute. Dacă ar mai fi …
Citeşte articolul »LIGA NAVALĂ ROMÂNĂ La 95 ani de la înființare
Liga Navală Română (LNR) este o „Asociațiede utilitate publică”, de promovare a intereselor maritime și fluviale ale României. Actul oficial de înființare l-a constituit Sentința Tribunalului Ilfov, Secția I.C.C. din 8 martie 1928, prin care LNR capătă personalitate morală și juridică. Așa cum menționa comandorul adjutant Preda Fundățeanu într-o conferință ținută la radio la 19 aprilie 1937: Rolul de căpetenie …
Citeşte articolul »LUCIDITATEA – CALITATEA ESENŢIALĂ A ZIARISTICII EMINESCIENE
De aceea, imaginile pe care ni le oferă asupra României din timpul său n-au un caracter întâmplător, ci unul peren, atât în ceea ce priveşte reproşurile pe care le aduce cât și soluțiile propuse: pentru că Eminescu nu a văzut situația din momentul în care scria articolul, ci a înscris fenomenele asupra cărora cădea privirea sa scrutătoare în dimensiunea lor …
Citeşte articolul »VLAȘCA. istorie-cultură-civilizație, cinci ani de apariţie
Revista „Vlaşca, istorie, cultură, civilizaţie” a fost înfiinţată în anul 2018 de către prof. univ. dr. Ştefan Păun. Preocupat de istoria locului unde s-a născut și învățat, Școala Generală nr. 4 Giurgiu astăzi Școala Mihai Eminescu și Liceul nr. 1 Giurgiu în prezent Colegiul național Ion Maiorescu, revista al cărui fondator și redactor șef este și-a propus să publice articole …
Citeşte articolul »ANIVERSARE. Acad. Basarab Nicolescu-Stranii coincidențe – repere profesionale
Anunțul de lansare de contribuții la Sesiunea de Comunicări la aniversarea academicianului Basarab Nicolescu întemeietorul ” organizată de Biblioteca Națională a transdisciplinarității” României, la 25 martie a.c. mi-a prilejuit realizarea unui salt în timp spre mijlocul secolului trecut, când întâmplător, sau poate, nu, urmăream la radio un concurs de cultură generală ”Drumeții veseli” constând în verifi carea cunoștințelor generale ale …
Citeşte articolul »