ACASĂ / ARTICOLE / ASCLEPIOS

ASCLEPIOS

Necesitatea reformării sistemului de sănătate

România produce de departe cel mai mare număr de medici raportat la populație. Ansamblul indicatorilor privind starea de sănătate a populației României ne plasează pe ultimul loc în cadrul statelor UE, uneori la paritate cu Bulgaria, cu toate că fondul genetic ne-ar fi favorabil. Principala cauză este gestionarea defectuoasă a unui sistem anchilozat, care nu mai corespunde realității din teren. …

Citeşte articolul »

Sinuciderea

Romania se plasează pe locul 59 la nivel mondial în ceea ce privește rata de suicid, cu 979 cazuri anual la 100.000 locuitori, la paritate cu Bulgaria. Prin sinucidere se înțelege actul prin care un individ își curmă viața prin proprie voință, cu rare excepții, cum este greva foamei, când moartea survine temporizat,înurmarefuzului alimentației sau/și a hidratării, sinuciderea este un …

Citeşte articolul »

Depresia

… cei mai expuși depresiei sunt în general oamenii nemulțumiți profesional și cei lipsiți de preocupări extraprofesionale, de pasiuni, de hobby-uri. Se spune că depresia ar fi una dintre cele mai vechi patologii psihice ale lumii, având o largă răspândire în întreaga populație a planetei. Pe scurt, în tabloul clinic general al pacientului depresiv se întâlnește de regulă o stare …

Citeşte articolul »

Pregătirea medicului

Starea sănătății populației unei țări este dependentă în bună măsură de modul în care este organizat sistemul de sănătate (politica de sănătate) dar și de calitatea corpului medical. În spațiul european, potrivit parametrilor care evaluează destul de exact starea sănătății, România se află pe ultimul loc, poziție deținută pe alocuri de Bulgaria, care are însă tendința de a ne lăsa …

Citeşte articolul »

Austeritate sau chibzuință?

Se impune o reformă administrativă în acord cu situația demografică. O serie de localități sunt progresiv depopulate, astfel încât, dacă evoluția continuă în același ritm, se va ajunge ca unicul locuitor să fie primarul care și-a votat singur salariul iar acum pretinde o pensie specială. Primăvara, anotimpul trezirii naturii la viață umple de speranță și inimile oamenilor. Urmează un an …

Citeşte articolul »

Factori de Longevitate

Motto: Să dăm ani vieții și viață anilor (Deviză OMS) Durata vieții este înscrisă în codul genetic al fiecărei specii. Musculița Drosofila trăiește doar o singură zi, timp în care se dezvoltă, își atinge apogeul nupțial, depune ouăle și moare. La animale durata vieții este foarte variabilă, unele broaște țestoase, de pildă, trăiesc 300 de ani. Un amic neîncrezător, vrând …

Citeşte articolul »

Mișcarea și sănătatea

Organismul nostru este compus dintr-o serie de organe și sisteme care funcționează armonic, fiecare depinzând și susținând activitatea celuilalt. În timpul unei îndelungate evoluții, creierul, organul de suport al gândirii, a cunoscut la om o dezvoltare progresivă, legată îndeosebi de limbajul articulat iar mai recent de cuvântul scris, care a asigurat speciei noastre supremația în lumea vie. Exercițiul mental perpetuat …

Citeşte articolul »

MEDICINA ROMÂNEASCĂ – impas și soluții

În cadrul UE, România este cea mai bogată în resurse naturale, dar și ca patrimoniu genetic populațional național, iar așezarea sa geografică o favorizează prin ieșirea la mare și la Dunăre. Transportul pe apă fiind cel mai ieftin dispune de variate forme de relief, mai cu seamă de câmpii cerealiere bogate, putând furniza alimente pentru toată Europa. Nu putem trece …

Citeşte articolul »

ACTIVITATEA FIZICĂ în prevenția bolilor cardiovasculare

“Prima dintre bogății este sănătatea” (R.W. Emerson) Bolile cardiovasculare ocupă primul loc în topul cauzelor de deces la nivel global, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acestea fiind responsabile de aproximativ 17.9 milioane de decese anual. Bolile cardiovasculare însumează toate patologiile care afectează inima și vasele de sânge, iar cele mai frecvente dintre acestea sunt infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Rata …

Citeşte articolul »

Când pasiunea se împletește în mod natural cu profesia

În spatele fiecărui business de succes se află o poveste. O avem în prim-plan astăzi pe doamna Farmacist Cosmina Bengescu și vom afla povestea dumneaei. Descrisă în câteva cuvinte doamna Bengescu este farmacist, doctorand în Chimie și un antreprenor ce deține una dintre singurele farmacii de circuit deschis cu laborator cameră curată din România. De îndată ce pășești în farmacia …

Citeşte articolul »