Rinichiul este unul din organelefărădecarenuse poate trăi. El îndeplinește un mare număr de sarcini esențiale: eliminarea substanțelor toxice și a deșeurilor metabolice, asigură echilibrul apei în organism, participă la reglarea tensiunii arteriale, a nivelului hemoglobinei, a stării oaselor ș.a. Urina produsă de rinichi trece prin bazinet și uretere, colectându-se temporar în vezica urinară de unde este expulzată prin uretră, micțiunea …
Citeşte articolul »Masele plastice și SĂNĂTATEA
Masele plastice au invadat viața cotidiană. Sunt PET-uri pentru băuturi, de la bere la sucuri și chiar la apă, ambalaje pentru alimente și un lung șir de obiecte de plastic pe care le privim ca de neînlocuit. Îmbrăcămintea care în mod tradițional se baza pe lână, cânepă, in și piei de animale, se fabrică acum din fibre artificiale. Motivația stă …
Citeşte articolul »Implantul Dentar
Implantul dentar a devenit o soluție populară și eficientă pentru înlocuirea dinților pierduți. Implanturile dentare au evoluat semnificativ, integrând tehnologii avansate și materiale inovatoare. Acest articol oferă o prezentare generală a implanturilor dentare, a beneficiilor acestora și a celor mai recente inovații în domeniu. Istoria Implanturilor Dentare Implanturile dentare au un istoric fascinant care datează din cele mai vechi timpuri. …
Citeşte articolul »Sănătatea și Mediul
Tot mai numeroase minți lucide afirmă că activitatea umană nerestricționată amenință grav biosfera. Potrivit lui Antonio Guterez, secretar general al Organizației Națiunilor Unite, un înțelept al generației noastre, ceea ce se petrece acum sub ochii noștri echivalează cu impactul catastrofal al meteoritului gigant care a izbit planeta noastră și a încheiat pentru totdeauna era dinozaurilor ale căror schelete le descoperim …
Citeşte articolul »Automedicația, boală grea!
„Utilizarea corectă a m e d i c a m e n t e l o r ” vizează principiile prescripției, eliberării, administrării și monitorizării tratamentului medicamentos cu scopul de a optimiza eficacitatea acestuia și de a limita riscul reacțiilor adverse sau de a diagnostica cât mai rapid apariția posibilă ale acestora. Nerespectarea acestor principii are ca rezultat utilizarea abuzivă …
Citeşte articolul »Primul transplant la om al unui rinichi de porc
În ziua de 16 martie 2024, la Spitalul din Boston (Massachutes, SUA), s-a efectuat primul transplant renal prin care un pacient, Richard Slayman, a primit un rinichi de la un porc. Pacientul avea 62 de ani, suferea de diabet zaharat și hipertensiune arterială (cauze principale ale insuficienței renale), fusese menținut pe dializă iterativă timp de 7 ani, iar în 2018 …
Citeşte articolul »Necesitatea reformării sistemului de sănătate
România produce de departe cel mai mare număr de medici raportat la populație. Ansamblul indicatorilor privind starea de sănătate a populației României ne plasează pe ultimul loc în cadrul statelor UE, uneori la paritate cu Bulgaria, cu toate că fondul genetic ne-ar fi favorabil. Principala cauză este gestionarea defectuoasă a unui sistem anchilozat, care nu mai corespunde realității din teren. …
Citeşte articolul »Sinuciderea
Romania se plasează pe locul 59 la nivel mondial în ceea ce privește rata de suicid, cu 979 cazuri anual la 100.000 locuitori, la paritate cu Bulgaria. Prin sinucidere se înțelege actul prin care un individ își curmă viața prin proprie voință, cu rare excepții, cum este greva foamei, când moartea survine temporizat,înurmarefuzului alimentației sau/și a hidratării, sinuciderea este un …
Citeşte articolul »Depresia
… cei mai expuși depresiei sunt în general oamenii nemulțumiți profesional și cei lipsiți de preocupări extraprofesionale, de pasiuni, de hobby-uri. Se spune că depresia ar fi una dintre cele mai vechi patologii psihice ale lumii, având o largă răspândire în întreaga populație a planetei. Pe scurt, în tabloul clinic general al pacientului depresiv se întâlnește de regulă o stare …
Citeşte articolul »Pregătirea medicului
Starea sănătății populației unei țări este dependentă în bună măsură de modul în care este organizat sistemul de sănătate (politica de sănătate) dar și de calitatea corpului medical. În spațiul european, potrivit parametrilor care evaluează destul de exact starea sănătății, România se află pe ultimul loc, poziție deținută pe alocuri de Bulgaria, care are însă tendința de a ne lăsa …
Citeşte articolul »