ACASĂ / ARTICOLE / CĂLĂTORI PRIN UNIVERS

CĂLĂTORI PRIN UNIVERS

UCRAINA partener de încredere al UE ori într-o rivalitate istorică cu vecinii săi?

Motto: „În mijlocul unei crize financiare istorice, Zelensky vine la Washington și cere Congresului să fie preocupat mai întâi de frontiera sa decât de a noastră” Senatorul J.D.Vence, 8.12.2023 „America a trimis suficienți bani Ucrainei. Ar trebui să-i spunem lui Zelensky să caute negocierea păcii” Senatorul de Florida, Matt Gaetz „Bineînțeles că ne putem minți euforic oamenii și partenerii, dar …

Citeşte articolul »

Trezirea conștiinței popoarelor într-o lume a geopoliticii și globalizării

Motto: „Marile puteri îmbracă adesea ambițiile lor strategice în considerații virtuoase de nivel universal: dreptul popoarelor, apărarea libertății, civilizației etc. În ultimul timp, valoriledestângasuntînmodvoluntar mobilizate în serviciul obiectivelor strategice ale Occidentului… De câțiva ani, Washington folosește un registru nou, acela al justiției sociale, reciclând luptele societare la modă în Occident pentru a-și legitima intervențiile sale. Înalți responsabili de la Pentagon, …

Citeşte articolul »

Casa memorială „Constantin Brâncuși” din Hobița

loc de inspirație și simplitate Hobița – (comuna Peștișani, județul Gorj) este o localitate cu un nume mai special. Parcă ar fi locul de „naștere” al hobiților, personaje simpatice din filmul „Stăpânul Inelelor”. De fapt este un loc special, pentru că aici s-a născut și a crescut marele sculptor Constantin Brâncuși. Casa – muzeu de aici impresionează prin simplitate. De …

Citeşte articolul »

Speologul Cristian Lascu are acasă o „Colibă Cucuteniană”

Chiar dacă nu este o „afacere” rentabilă, crearea unui muzeu sau al unui spațiu expozițional care se pretează la diferite activități istorice, culturale sau spirituale a devenit un țel pentru anumite persoane cu neliniști interioare. Sunt zeci de muzee locale, iar noua inițiativă de a avea o „Noapte a muzeelor la sate” a aprins scânteia și speranța. De Muzeul-Atelier-Școală creat …

Citeşte articolul »

Omul și universul

Când a început totul? Pornim de la câteva din reflexiile după o călătorie în Asia a lui Albert Einstein: se pare că am uitat”, “Cu cât învăț mai multe “Anticii știau ceva, ceea ce noi despre fizică, cu atât mai mult sunt atras de metafizică”, “Realitatea este doar o iluzie, deși una foarte persistentă”. O călătorie prin universul pământean, cultural, …

Citeşte articolul »

Gustul dulce-amărui al libertății în era Inteligenței Artificiale

Motto: „Utilizarea Inteligenței Artificiale (I.A.) pune serioase probleme și reprezintă o adevărată miză pentru libertate în fața politicienilor și nu numai, de a dezvolta soluții tehnologice pentru supravegherea și manipularea mulțimilor. Dar, avem și partea bună când un program al I.A. avansat ar putea măsura probitatea și competența aleșilor, iar toate deciziile lor ar putea fi supuse analizei și evaluate …

Citeşte articolul »

ÎN AȘTEPTAREA „MARII RESETĂRI” ȘOC ȘI DEZILUZIE

Motto: În fața dușmănoaselor împrejurări care în cumpăna vremii amenință să iasă biruitoare, omul caută un refugiu în întăririle firii sale proprii. Caracterul și puterea sufletească trebuie să lupte, în momentele acestea dificile, în contra cauzelor care aduc decăderea societății. De la înrâurirea lor binefăcătoare se așteaptă îndreptarea tuturor relelor.” (Constantin Rădulescu Motru – Puterea sufletească, 1930) Marea resetare” promisă …

Citeşte articolul »

UN PATRONIM CONTINUU DE PESTE 1000 DE ANI-Popa Stoica din Fărcașele

n. 1565 Fărcașele – d. 25 martie 1625? Cel pomenit ca fiind Stoica din Fărcașe, a fost preot din județul Romanați, care datorită unor împrejurări legate de familia sa a intrat în oastea lui Mihai Viteazul. Din documentele istorice referitoare la personalitatea acestui brav român reiese că pentru începutul viețuirii lui, a fost mai întâi preot, ulterior a luptat cu …

Citeşte articolul »

Familiile nobile române din Transilvania-Secțiunea Stoika

Baza documentării spre a identifica purtătorii numelui de Stoika sub toate formele de alcătuire grafică, o constituie monumentala lucrare a lui Ioan Cavaler de Pușcariu “Date istorice privitoare la familiile nobile române” partea a II-a, publicată la Sibiu în anul 1895. În fapt munca deosebit de migăloasă depusă pentru identificarea tuturor purtătorilor de nume cu rang boieresc a fost începută …

Citeşte articolul »

Nicolae Stoica de Hațeg

23/24 februarie 1751 Mehadia – 6 ianuarie 1833 Mehadia S-a născut în localitatea Mehadia – astăzi județul Caraș Severin – ca fiu al preotului Athanasie Stoica și al Varvarei. Tatăl său era din Hațeg refugiindu-se în Banat pentru refuzul de a trece la catolicism, metodă folosită în masă de regimul austro-ungar. Nicolae a început școala primară la vârsta de șase …

Citeşte articolul »