ACASĂ / ARTICOLE / ECOLOGIE

ECOLOGIE

Performanțe și limite ale folosirii energiei alternative

Ne străduim din răsputeri ca cel puțin pentru producerea energiei electrice să trecem la energii alternative care să ne ajute efectiv să nu mai depindem de arderea combustibililor fosili cum ar fi cărbunele sau păcura. În ultimii ani trăim într-o nouă realitate post-adevăr în care producerea de energie curată a luat un mare avânt. Oare? Sistemul Energetic Național (S.E.N.) care …

Citeşte articolul »

Încălzirea globală problema secolului XXI

Încălzirea globală e fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii.Temperatura medie a aerului în apropierea suprafeței Pământului a crescut în ultimulul secol cu 0,74 ± 0,18 °C. Se spune că s-a schimbat vremea, însă vremea nu …

Citeşte articolul »

Factori ai dezechilibrelor climatice în România

Omul şi mediul sunt entităţi inseparabile, existenţa primului depinzând de cel de al doilea, iar factorii mediului (aer, apă, sol etc.) sunt modificaţi în urma acţiunii omului (antropice). Component (subsistem) şi progenitură tânără a travaliului evolutiv al biosferei, omul este expresia trendului ascendent al acestui proces, fiind singura fiinţă vie dotată, pe lângă inteligenţă, cu conştienţă – capacitatea de a …

Citeşte articolul »

Impactul utilizării îngrăşămintelor chimice

Îngrășământ este un nume generic dat unui produs organic sau mineral, obținut natural sau artificial, folosit în agricultură pentru fertilizarea solurilor. Îngrășămintele hrănesc planta și furnizează elemente chimice esențiale dezvoltării acesteia precum: azot, calciu, fosfor, potasiu (nutrienți ai solului) ceea ce duce la o recoltă mai bogată și la produse agricole de mai bună calitate. În general tipul îngrășământului se …

Citeşte articolul »

Consecințele neaplicării legislației referitoare la reciclare

Mai ține minte oare cineva, din cei care au prins perioada de dinainte de Revoluție, ce se ascundea sub denumirea de uri. O întreagă parte a societății din MRR- “industria de tristă aminitire de dinainte de 1989“ se străduia să respecte principiul reciclării materialelor. Sub acronimul de MRR-uri de ascundea de fapt conceptul de Materiale Refolosibile și Reciclabile. Din punct …

Citeşte articolul »

Impactul energiei verzi

Înainte de a intra în fondul acestei probleme, spinoase și controversate, trebuie spus că până la ora actuală nu știu să existe o analiză corectă și coerentă a ambelor aspecte privind necesitatea și oportunitatea în contrapondere cu biodiversitatea mediului pentru a confirma sau infirma cu argumente irefutabile unul din cele două aspecte. Separat există însă o mulțime de analize extrem …

Citeşte articolul »

Ecologia versus „Economia circulară și cea globală”

Recent analizam întrun articol ecologia, impactul în societate prin statutul de știință a studierii habitatului dar trebuie să avem în atenție toate implicațiile socio-economice la scară macroeconomică și de ce nu implicațiile la scară globală. Volumul imens de emisii sau deșeuri materiale ale activităților umane, casnice sau industriale, suntem tentați să îl punem în cotrapartidă cu alte fenomene cu impact …

Citeşte articolul »

INDEPENDENŢA AGRICOLĂ

România este țara aflată în prima linie de asigurare a securității alimentare. Specializarea în agricultură se formează printr-o combinație de industrii agricole și zootehnice. Condițiile agroclimatice au un impact semnificativ, asupra dezvoltării agriculturii românești. În diverse zone rurale, acele industrii pentru care există cele mai favorabile combinații de condiții naturale și socio-economice devin principale. În partea dintre Dunăre, Deltă și …

Citeşte articolul »

INDEPENDENȚA AGRARĂ

Românul a iubit dintotdeauna pământul strămoșesc, multe secole apărându-l cu prețul vieții. Pământul natal este un loc sfânt. Legătura românului cu spaţiul natal, cu pământul pe care s-a născut şi a copilărit este foarte puternică. Pământul natal este martor al istoriei de generaţii şi generaţii, cu valori umane fundamentale, obiceiuri şi tradiţii specifice, modele de viaţă, exemple de a fi …

Citeşte articolul »

INDEPENDENȚA ENERGETICĂ

Motto: Independența este puterea de a-mi stabili singur viitorul INDEPENDENȚA ENERGETICĂ reen Deal-ul european impune României tranziția de la cărbune și combustibili fosili la energie electrică produsă din surse nepoluante. Planul Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice estimează un necesar de 22,6 miliarde de euro, excluzând necesarul de investiții pentru producerea de energie în perioada 2021- 2030. Investițiile …

Citeşte articolul »