ACASĂ / ARTICOLE / ECONOMIA ROMANIEI

ECONOMIA ROMANIEI

Fondurile mutuale. Calea simplă și diversificată de a investi!

După mai multe articole publicate în revista Indepedența Română – Independența prin cultură diferite concepte de educație financiară, în care am discutat despre despre inflație, despre economisire, despre cum începem să investim, care ar trebui să fie primele instrumente financiare pe care ar trebui să le aibă un investitor începător în portofoliu, continui astăzi seria articolelor destinate finanțelor personale cu …

Citeşte articolul »

INFLAȚIA. PERSPECTIVE PENTRU 2022

2021a fost un an al contrastelor din care am avut foarte multe de învățat. Deși începutul de an aducea cu el multe incertitudini, privind anul 2021 în perspectivă, a fost un an cu multe surprize, în mare parte plăcute. Printre surprizele plăcute putem aminti randamentele foarte bune obținute pentru plasamentele mai riscante (acțiuni, mărfuri), creșteri peste așteptări ale economiilor lumii, …

Citeşte articolul »

Costul mare al cheltuielilor mici

E ști pregătit să faci această schimbare minoră, cu impact major în viața ta financiară? despre conceptul de Ideea acestui articol a venit citind Latte Factor– concept introdus în cartea cu același nume a lui David Bach care evidențiază costul mare al cheltuielilor mici. O să vorbim în continuare despre cheltuieli mici, făcute zilnic, care pot fi evitate, fără a …

Citeşte articolul »

Tot ce trebuie să știi despre INVESTIȚIA în TITLURI DE STAT

Articolul de astăzi este dedicat exclusiv investiției în titluri de stat românești, în RON și în EURO. Voi pune accent pe acest instrument financiar pentru că este accesibil și este ideal în orice portofoliu. Ca o mică recapitulare a celor scrise despre titlurile de stat – titlurile de stat sunt obligațiuni emise de administrația centrală (adică de stat). Statul când …

Citeşte articolul »

Obligațiunile – Primul pas în investiții

Te-ai gândit până acum care ar trebui să fie al doilea instrument financiar pe care ar trebui să îl ai în portofoliu, după depozitul bancar?Sper că această întrebare te-a pus pe gânduri și voi detalia în continuare care este acest instrument, care sunt caracteristicile sale și cum poate ajuta portofoliul tău.Subiectul articolului de astăzi este reprezentat de obligațiuni.Aș vrea să …

Citeşte articolul »

Dobânda compusă

Cum transformăm un randament de 7% într-unul de 10% pe an? Dar din 7% în 14%? Dar în 22% pe an? Dacă în articolele precedente am discutat despre importanța educației financiare, despre inflație și despre inițierea unei investiții, deși impulsul inițial era să scriu mai departe despre cum să începem să investim concret, aș dori totuși să fac un mic …

Citeşte articolul »

2021 Anul în care îti pui finanțele în ordine

Lăsăm anul 2020 în urmă, un an plin de provocări și de oportunități de învățare. Deși anul 2020 a fost un an cu o puternică încărcătură emoțională, a fost și anul în care, în lipsa interacțiunii directe cu cei apropiați nouă și în lipsa călătorilor, fie în interes de servici sau în vacanță, am avut mai mult timp să ne …

Citeşte articolul »

Inflația

Inflația – inamicul public al economiilor Auzim de multe ori în mass-media anunțuri cu privire la evoluția anuală a inflației. Desi este un indicator destul de ușor de înțeles și extrem de important atunci când ne referim la economiile noastre, destul de puțini români sunt atenți la acest aspect. În general, daca discutăm despre banii economisiți, fiecare investitor ar putea …

Citeşte articolul »