ACASĂ / ARTICOLE / ECOURI

ECOURI

Nicolae Dabija „Pe urmele lui Orfeu” sau despre „Povara memoriei”

Editura Detectiv Literar Nu sunt mulți cei ce-și asumă povara memoriei… Scriitorul Nicolae Dabija a fost unul dintre aceștia, convingându-ne că trebuie să ne asumăm ca pe o datorie morală îndemnul conținut în această carte apărută la Editura Detectiv Literar, în care eu văd, înțeleg și simt că scriitorul și-a asumat conștient, răstignirea pe crucea verbului a fi și, de …

Citeşte articolul »

Petre Țuțea – „Un Seneca al românilor”

Mai 1986. Pe 8 mai a acestui an se împlineau 65 de ani de la înființarea Partidului Comunist Român. Conducerea Casei de Cultură a Ministerului de Interne ținea morțiș ca evenimentul să fie marcat prin invitarea unei persoane care luase parte nemijlocit la înființarea , în urmă cu 65 de ani, a Partidului Comunist Român, care să dezvăluie, cum s-a …

Citeşte articolul »

Ne zidim de vii în cuvinte. Noi suntem ziditorii lor

MOTTO: „Un geniu este, de plânge sau de râde , un gânditor care lasă o dâră de foc pe traiectoria lui cosmică, dând o lecție de construcție umanității.” Acestea au fost ultimele cuvinte ale lui George Călinescu despre Eminescu, consemnate în ianuarie 1965 în „Cronica Optimistului” din revista „Contemporanul”. Am așternut-o aici, convins că nevoia de modele, nu numai în …

Citeşte articolul »

Factorii care fac ca globalizarea să fie și să rămână o aberație

Nu trebuie omise sau tratate superficial interesele proprii ale națiunii române, implicit interesele românilor. Acestea sunt și trebuie să rămână sacre pentru noi toți. Greșeala cu cele mai grave consecințe, care aparține tuturor filosofilor și scriitorilor implicați în politică – a fost și continuă să fie generalizarea făcută în pripă. Aproape niciunul n-a știut s-o ocolească, de aceea, pe lângă …

Citeşte articolul »

Poveste de iarnă cu actorul Florin Piersic

Viața mea, dragilor, a fost O poveste obișnuită… O poveste ca în basme. Am trăit-o printre Ciulinii Bărăganului, dorind să fiu Aproape de soare. În tinerețe m-am simțit Flăcăul și focul ispitit, fără odihnă, de Drum nou, nebătătorit de nimeni. Mi-a plăcut să trăiesc o mulțime de experiențe și, prin ele, tot atâtea crâmpeie de viață. Așa se face, dragii …

Citeşte articolul »

In memoriam poetului Adrian Păunescu

Pe urmele ocultate ale înțelepciunii neamului românesc În momentul în care Dacia a fost cucerită, toată înțelepciunea sacră a Kogaionului s-a ocultat. Dacă privim în timp la țăranii noștri și la casele lor simple de la țară, nu putem să nu ne întrebăm: Unde s-a ascuns acea înțelepciune eliberatoare? Ei bine, dacă o căutăm cu simțul adevărului, o găsim ocultată …

Citeşte articolul »

De ce o demență gândită?-Interviu cu scriitorul și diplomatul Ovidiu Curea

Motto: Nu poți înțelege evenimentele dintr-o țară, dacă nu înțelegi oamenii ei. Și pentru a-i înțelege e nevoie să îi cunoști. De cunoscut poți să îi cunoști, cu adevărat, acolo unde ei sunt mai firești decât oriunde, în mediul lor geografic, în mediul lor istoric, la ei acasă. (Ovidiu Curea, scriitor, fost membru al Ambasadei României în Cuba) Geo Călugăru: …

Citeşte articolul »

Mircea Eliade despre … cuvântul suflet (Koto dama)

Mircea Eliade a studiat diverse variante ale mitului coborârii în Infern, de la legendele polineziene, până la basmele românești. În toate este vorba despre un om care coboară în infern să-și salveze iubita și Domnul Infernului îi dă posibilitatea să o readucă pe pământ, dacă va fi posibil să vegheze noaptea. Din păcate omul adoarme înainte de ivirea zorilor. I …

Citeşte articolul »

Cel de-al treilea pod roman antic peste Dunăre

O descoperire neașteptată Pentru a conduce efectiv un teritoriu mare, chiar imens – adică Imperiul Roman -, administrația romană avea nevoie de trasee eficiente de comunicare care permitea parcurgerea relativ rapidă a unor distanțe terestre mari și a căilor navigabile accesibile. Pe lângă drumuri, apeducte, amfiteatre, forturi și alte structuri, podurile romane reprezintă o altă mare realizare a arhitecturii romane …

Citeşte articolul »

Un demers pedagogic imperios necesar

Veritabil profesionist, un adevărat om de școală, căreia i-a dedicat aproape întreaga viață profesorul Ionel Bădără-Brăileanu (profesor de biologie, director de școală, inspector școlar județean, inspector general în cadrul corpului de control al Ministerului Învățământului) nu și-a propus doar să-și exprime nemulțumirile față de actualul sistem de învățământ preuniversitar din România, ci a venit cu temeinice argumente pentru a și …

Citeşte articolul »