ACASĂ / ARTICOLE / EDITORIAL

EDITORIAL

2024 Alegeri parlamentare și prezidențiale. Etapa dezbaterilor electorale

După săptămâni de negocieri în cadrul coaliției de guvernare s-au stabilit datele certe pentru alegerile din această toamnă, respectiv: 24 noiembrie – alegeri prezidențiale, primul tur; 1 decembrie – alegeri parlamentare și 8 decembrie – alegeri prezidențiale, al doilea tur. Alegerile prezidențiale au loc în două tururi de scrutin dacă niciunul dintre candidați nu întrunește 50 %+1 din voturile valabil …

Citeşte articolul »

19 iunie 2024-Alegeri europarlamentare și locale

Prezența la vot atât în țară cât și în diaspora a fost cu puțin peste 50%, semn că la nivelul omului de rând are loc un fel de neîncredere la adresa listelor de candidați propuși. Osecvență temporală care în prezent se realizează într-o serie de state cu democrații așa-zis consolidate și unde exponenții vizibili se erijează în viitori conducători ai …

Citeşte articolul »

Reînarmarea României

Armata Română are în prezent în derulare 20 de programe majore de achiziții militare, dar la nivelul MApN sunt în diferite stadii peste 60 Perioada până în anii ’90, pe lângă dezvoltarea infrastructurilor legate de industrie, export, armată, căi de comunicații terestre, navale și aeriene, a fost și una de a crea o bază uriașă de producție în domeniul înarmării. …

Citeşte articolul »

2024 Alegerile – Anul decisiv pentru români

9 iunie – europarlamentare și locale 15 și 29 septembrie – prezidențiale 8 decembrie – parlamentare După multe contre între cele două partide aflate la guvernare, soldate cu ceva decizii și acestea ca durată, temporare, spre satisfacția celor din opoziție, iată că s-a ajuns la o formulă relativ acceptabilă, stabilindu-se un calendar, cum se spune, o foaie de parcurs. PSD …

Citeşte articolul »

2024 Bugetul României

TVA locuințe > 5-9% TVA alimente bio: 19% accize la combustibil (0,3-0,5 lei/litru) accize la țigări (0,5-1 leu) Bugetul pentru anul 2024 a fost votat de Parlamentul României – în plen – pe 20 decembrie 2023, cu 299 voturi pentru și 82 împotrivă. În sinteză: la capitolul venituri sunt prevăzute 308,6 miliarde lei, iar la cheltuieli 665,8 miliarde lei, cu …

Citeşte articolul »

Caleidoscop politico-economic

Ne apropiem cu pași hotărâți către sfârșitul acestui an, plin de evenimente interne dar mai ales externe. Ultimii trei ani au marcat existența planetară, inclusiv a noastră printr-o serie de încercări precum COVID19 (2020 cu extensie spre 2021), invazia Ucrainei de către trupele rusești, în termeni militari războiul ruso-ucrainean (2022) iar acum în anul 2023, un fel de război asimetric …

Citeşte articolul »

Toamna promisiunilor

37% – cota de alocare din venituri restructurarea posturilor vacante Actualul guvern rezultat din rotativa stabilită la început de mandat în formula PSD-PNL, că pe UDMR-iști i-a pierdut pe drum, și-a propus o serie de măsuri, în principal de natură economică spre a aduce cât de cât deficitul bugetar la un nivel rezonabil și a mulțumi totodată și cerberul bruxellez, …

Citeşte articolul »

Rotativa puterii

Rotativa 62% Unde e UDMR? Barna și 450 de urși Gazele naturale din Marea Neagră Rotativa la putere s-a realizat spre nedumerirea unor vectori de imagine care își închipuiau că actualul/fost prim-ministru se va agăța de putere; noi ca structură politică nemaiavând un istoric pe acest domeniu. Președintele nostru, cu toate resentimentele lui PSD-iste l-a numit ca prim-ministru, că nu …

Citeşte articolul »

Miraculosul PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență Pentru cine nu știe încă semnificația termenului PNRR, înseamnă Planul Național de Redresare și Reziliență. Toate statele membre UE au construit/gândit, unele se mai gândesc încă dacă să aplice sau nu propriul PNRR – un astfel de plan imediat după pandemia de COVID-19. În esență, PNRR al fiecărei țări – nu trebuie neapărat să …

Citeşte articolul »

Tensiuni

Trăim de câțiva ani într-o autentică zonă a fricii. Mai întâi s-a inoculat la nivel planetar îmbolnăvirea a milioane de semeni cu Covid 19. A fost ceva, deocamdată nedevoalat, ca un fel de a opri lumea în loc. A se înțelege că marele stat asiatic, China, a suportat martelarea prin Wuhan, ca epicentru al acestei molime, probabil de a rări …

Citeşte articolul »