ACASĂ / ARTICOLE / EDITORIAL

EDITORIAL

2024 Alegerile – Anul decisiv pentru români

9 iunie – europarlamentare și locale 15 și 29 septembrie – prezidențiale 8 decembrie – parlamentare După multe contre între cele două partide aflate la guvernare, soldate cu ceva decizii și acestea ca durată, temporare, spre satisfacția celor din opoziție, iată că s-a ajuns la o formulă relativ acceptabilă, stabilindu-se un calendar, cum se spune, o foaie de parcurs. PSD …

Citeşte articolul »

2024 Bugetul României

TVA locuințe > 5-9% TVA alimente bio: 19% accize la combustibil (0,3-0,5 lei/litru) accize la țigări (0,5-1 leu) Bugetul pentru anul 2024 a fost votat de Parlamentul României – în plen – pe 20 decembrie 2023, cu 299 voturi pentru și 82 împotrivă. În sinteză: la capitolul venituri sunt prevăzute 308,6 miliarde lei, iar la cheltuieli 665,8 miliarde lei, cu …

Citeşte articolul »

Caleidoscop politico-economic

Ne apropiem cu pași hotărâți către sfârșitul acestui an, plin de evenimente interne dar mai ales externe. Ultimii trei ani au marcat existența planetară, inclusiv a noastră printr-o serie de încercări precum COVID19 (2020 cu extensie spre 2021), invazia Ucrainei de către trupele rusești, în termeni militari războiul ruso-ucrainean (2022) iar acum în anul 2023, un fel de război asimetric …

Citeşte articolul »

Toamna promisiunilor

37% – cota de alocare din venituri restructurarea posturilor vacante Actualul guvern rezultat din rotativa stabilită la început de mandat în formula PSD-PNL, că pe UDMR-iști i-a pierdut pe drum, și-a propus o serie de măsuri, în principal de natură economică spre a aduce cât de cât deficitul bugetar la un nivel rezonabil și a mulțumi totodată și cerberul bruxellez, …

Citeşte articolul »

Rotativa puterii

Rotativa 62% Unde e UDMR? Barna și 450 de urși Gazele naturale din Marea Neagră Rotativa la putere s-a realizat spre nedumerirea unor vectori de imagine care își închipuiau că actualul/fost prim-ministru se va agăța de putere; noi ca structură politică nemaiavând un istoric pe acest domeniu. Președintele nostru, cu toate resentimentele lui PSD-iste l-a numit ca prim-ministru, că nu …

Citeşte articolul »

Miraculosul PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență Pentru cine nu știe încă semnificația termenului PNRR, înseamnă Planul Național de Redresare și Reziliență. Toate statele membre UE au construit/gândit, unele se mai gândesc încă dacă să aplice sau nu propriul PNRR – un astfel de plan imediat după pandemia de COVID-19. În esență, PNRR al fiecărei țări – nu trebuie neapărat să …

Citeşte articolul »

Tensiuni

Trăim de câțiva ani într-o autentică zonă a fricii. Mai întâi s-a inoculat la nivel planetar îmbolnăvirea a milioane de semeni cu Covid 19. A fost ceva, deocamdată nedevoalat, ca un fel de a opri lumea în loc. A se înțelege că marele stat asiatic, China, a suportat martelarea prin Wuhan, ca epicentru al acestei molime, probabil de a rări …

Citeşte articolul »

RETROSPECTIVA ANULUI 2022

Cu sau fără voia noastră a mai trecut un an – 2022, plin de angoase și spaime, de așteptări și speranțe pentru Românul de rând; deoarece el duce greul existenței azi, din impozitele și taxele lui se plătesc deciziile – unele fără de înțeles – ale clasei politice românești. Când Imperiul Otoman avea cea mai mare influență la gurile Dunării, …

Citeşte articolul »

Reverberații dâmbovițene

Asistăm în prezent la o cascadă de declarații politice asupra unor fenomene economice presante. Apar pe parcurs Hotărâri de Guvern – de fapt proiecte – contestate chiar din zona arcului guvernamental. La rând vin pe bandă rulantă o serie de sinecuri adresate unor segmente sociale vulnerabile, care nu contribuie la PIB-ul țării cu nimic. Se plusează cu alte ajutoare pentru …

Citeşte articolul »

Derapaj mental generalizat

De aproape trei ani de zile, de la “debutul” pandemiei de COVID19, care din perspectiva actuală a făcut ca lumea, termen generic folosit să trăiască un fel de spaimă nemaiîntâlnită de prin anul 1918 (Gripa spaniolă care a ucis peste 50 de milioane de suflete). Cu toate contrele, angoasele, limitările de libertăți, cu greșeli inerente de gestionare a respectivei pandemii …

Citeşte articolul »